Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnički Dom za starije: Kapacitet za 265 korisnika, na čekanju 2600 osoba!

Nevjerojatan je podatak kako je na listi čekanja za Dom za starije i nemoćne u Koprivnici čak 2600 osoba! Upravo ovaj podatak vidljiv je iz godišnjeg izvješća ove županijske ustanove.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Samo u 2021. godini Dom je primio 213 novih molbi, od čega najviše za stanarski dio (164). Na mjesto u Domu čeka se godinama, a prema iskustvima iz te ustanove onaj tko danas preda molbu na red bi mogao doći kroz sedam ili osam godina. Dodajmo i da od ukupnog broja osoba na listi čekanja, njih 2082-oje je za stanarski dio, a ostatak za stacionar, tj. odjel za bolesne i nemoćne na kojem imaju potpunu zdravstvenu brigu. Također, prošle godine Dom je dobio i 72 nova stanara koji su napokon dočekali svoj red.

I lanjsku godinu u Domu za starije obilježila je epidemija korone. Nije bilo toliko i tako teško oboljelih i umrlih kao prve godine epidemije, a stiglo je i cjepivo pa se procjepljivanjem i epidemiološkim mjerama pokušalo što bolje zaštititi stanare i djelatnike. Inače, u Domu radi 97 osoba koje se brinu o 265 korisnika. Lani je kapacitet smanjen za šest korisnika, upravo zbog epidemioloških potreba za dodatnim prostorima zdravstvenih službi.

Lani je, uglavnom zbog korone, bilo čak 25.000 sati bolovanja djelatnika Doma. Prema podacima u 2021., svakog dana u prosjeku je na bolovanju bilo 12 djelatnika. Do kraja lanjske godine procijepljeno je bilo 70-ak posto djelatnika, no što je još važnije, čak 96,5 posto kod korisničke populacije. Mjesta je bilo jer je 43-oje korisnika nažalost preminulo, desetero ih je otišlo.

– Kod nas čak je 80 posto žena među korisnicima. Najstarija je imala 97 godina, a boravila je u Domu već 26 godina – navode iz te ustanove podatke za kraj 2021. godine i dodaju kako u dobi od 91 do 99 godina imaju čak 41 korisnika.

Za poslovanje Doma ključna je fiskalna godina, a prema podacima iz izvješća vidljivo je kako su prihodi bili 15,8 milijuna kuna, od čega 10 milijuna od opskrbnina, tj. stanara, a nešto više od šest milijuna iz županijskog proračuna zahvaljujući zakonskom standardu. Rashodi su bili oko 15,4 milijuna kuna, najviše za zaposlene, nešto više od 10 milijuna kuna. Dodajmo i kako Dom nije imao nepodmirenih dugova, tek oko pola milijuna kuna prema dobavljačima, ali unaprijed planiranih koji se plaćaju na vrijeme. Još jedan zanimljiv podatak iz našeg Doma, dnevno se tamo pripremi 750 obroka, godišnje čak 274.000! Dobra vijest za neke na listi čekanja je i priprema dokumentacije za proširenje tavanskog dijela za potrebe stacionara, čime bi se dobila nova 24 slobodna mjesta.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

vatra je u cijelosti progutala krovište

Crveni križ dostavio pomoć obitelji iz Legrada čija je kuća zamalo izgorjela u požaru

podravski indijac kupuje hrvatsko

VIDEO Babu radi u tvornici, a hranu kupuje na đurđevačkoj tržnici

SAVJETI KOJI ĆE VAM USKORO TREBATI

Ovo je stvar koje se stršljeni najviše boje. Od nje pobjeći ne mogu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati