Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
rekordnih 47,2 milijuna

Koprivnici povijesni proračun, Jakšić: Puno se radi, u Komingu su rastegnuti k’o špaga

Koprivnički vijećnici okupili su se danas na zadnjoj sjednici u ovoj godini. Pred njima je bilo dosta posla, trebalo se pozabaviti dnevnim redom koji je brojao 25 točaka, a najvažnija je bila ona vezana uz donošenje proračuna Grada Koprivnice za 2024. godinu. Riječ je o, kako se to voli naglasiti, rekordnom proračunu, a težak je 47,2 milijuna eura. Obrazložio ga je gradonačelnik Mišel Jakšić, uz naglasak da proračun pokazuje ekonomsku snagu gospodarstva, koje ima sjajne performanse u zadnjih nekoliko godina.

– Snaga proračuna vidljiva je i kroz dobar omjer zaposlenih i umirovljenika. Na rubu toga smo da bude dva naprema jedan i po tome smo peti grad u Hrvatskoj, što nas puni optimizmom. Također, kroz proračun se vidi i kapacitet gradske uprave kroz rad na EU projektima. Da idemo stavku po stavku uzelo bi nam previše vremena, ali reći ću da smo poprilično proširili paletu socijalnih usluga. Nismo imali nivelacije u cijenama vrtića, komunalne naknade, vode, odvoženju otpada, ostali smo grad bez prireza i tako će biti dalje. Građane najviše zanimaju projekti, iduća godina bit će aktivna, bit će puno rada, trebat će i puno strpljenja. Izdvojit ću izgradnju dvaju vrtića, pokrenut ćemo dogradnju škole Braće Radić, gradit će se rotor kod Autokluba, spojna cesta prema Herešinu, pješačko-biciklistička staza prema Štaglincu, rekonstruirat ćemo ulice, a završit će i aglomeracija. Proračun je jako ambiciozna, nikad veći u povijesti Grada, ali ne sumnjam da ćemo ga izrealizirati na zadovoljstvo građana – istaknuo je čelnik Koprivnice.

Kao i lani, kada nisu prihvaćeni, oporba predvođena HDZ-om uložila je dva amandmana. Jedan od njih bio je vezan uz obrazovanje, drugi uz staračke domove, a obrazložio ih je Saša Cestar, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a.

– Grad već niz godina sudjeluje u nabavi bilježnica učenicima i pohvaljujemo taj nadstandard, no smatramo kako je vrijeme za korak dalje. Predlažemo subvenciju i u nabavi drugih obrazovnih materijala koji su cjenovno najzahtjevniji, a radi se o likovnim mapama, zemljopisnim atlasima te materijalima za vođenje vježbi i praktičnog rada iz tehničke kulture. Sukladno navedenom, u proračunu predlažemo povećanje stavke za nabavu radnih bilježnica i udžbenika za 70.000 eura – pojasnio je prvi i prebacio se na drugi amandman.

– Domove za starije i nemoćne osobe, koji nisu županijski, koristi 60-ak osoba s područja grada čija mjesečna primanja ne prelaze 530 eura, što je prepoznala i Koprivničko-križevačka županija te djelomično sufinancira troškove smještaja tih osoba. Kako bi im se dodatno olakšalo, predlažemo u proračunu 36.000 eura na godišnjoj razini, što bi korisnicima smanjilo financijsko opterećenje plaćanja smještaja u iznosu od 50 eura mjesečno – poručio je Cestar.

Na njegovu žalost, ti amandmani nisu prihvaćeni ni od strane gradonačelnika, ni od strane vijećnika, koji su ih odbacili većinom glasova. Mimo toga, oporba predvođena HDZ-om naglasila je da je proračun korektan, ali su očekivali više građevinskih projekata.

– Drago mi je da je Starčevićeva napokon došla na red, to je, ipak, ulaz u grad i slika cijelog grada. Šteta što nema nogostupa u Vinogradskoj ulici, to bi bilo važno s obzirom na školu Podolice. Također, nije mi drago što vidim da podvožnjaka kod Pevexa nema, to se najavljuje već godinama. Važna bi bila i pješačka staza u Mlinarskoj ulici u Starigradu, tamo je gusti promet kroz naselje i to bi trebao biti prioritet. Volio bi i da se prometnice po gradu bolje uređuju kada je u pitanju aglomeracija, to sigurno može puno bolje. Isto tako, zanima je kakva je situacija u Pavelinskoj ulici s aglomeracijom i kada se tamo planira završetak? To bi dosta rasteretilo promet u gradu – postavio je Cestar pitanja Jakšiću, a pridružio mu se i HNS-ov Pakasin.

– Osvrnuo bi se na gradske manifestacije. Financije se penju na 300.000 eura, a paralelno se za Renesansni festival, koji je najveći događaj u gradu, odvaja 5000 eura. Može li se to bolje podržati? Također, nije jasno u dokumentima Komunalca s kojim oni iznosom pomažu manifestacije? Možda da te novce preusmjere u plaće djelatnika – pitao je Pakasin, nakon kojeg je govornicu ponovno preuzeo Jakšić.

– Ne volim pričati o plaćama, ali dizali smo u nekoliko setova plaće u Komunalcu, KC vodama, Komingu, tetama u vrtiću, vatrogascima i napravili smo velike iskorake po tom pitanju, možda najveće u povijesti grada. Što se tiče Komunalca i manifestacija, oni imaju svoj udio kroz kićenje, montiranje – odgovorio je Pakasinu pa se prebacio na Cestara.

– Što se tiče održavanja, radit će se staza i u Vinogradskoj i u Vinodolskoj. Neke stvari već su trebale biti riješene, ali Koming paralelno radi na više projekata, također i na aglomeraciji. Napregnuti su k’o špaga koja bi svaki čas mogla puknuti. Ima problema i sa sirovinama, nema asfalta, i fizički je nemoguće završiti sve ono što smo planirali ove godine. To se ne događa samo u Koprivnici, taj problem svi imaju. Što se tiče aglomeracije, nešto je asfaltirano, od četvrtka kreće Ledinska i taj dio, kreće dio Mihanovićeve i lovimo vlak da riješimo Podravsku. Nakon nove godine selimo na Trg kralja Tomislava i Kolodvorsku ulicu, i sve pomalo ide. Pavelinska je prošla 85 posto položenih cijeni, a kad će biti otvoren spoj prema Banovcu teško je sad reći. Trebalo je biti riješeno do Božića, nisu uspjeli sve odraditi i neće biti do Božića, ali imamo obećanja da će biti tijekom siječnja – poručio je Jakšić na kraju.

Kako to u pravilu i biva, proračun je na kraju prihvaćen većinom glasova. Deset vijećnika bilo je za, četiri protiv, a dvojica su bila suzdržana. Što bi se sve ove godine u Koprivnici trebalo graditi možete pogledati OVDJE ili pročitati u novom broju Podravskog lista.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura

Mališani iz Molvi istaknuli su se super rezultatima

FOTO Načelnik ugostio male olimpijce

ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati