Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
provjerili smo kako su škole regulirale korištenje mobitela

Korištenje mobitela u školama je zabranjeno

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Sve je veći broj škola u Hrvatskoj koje uvode zabrane korištenja mobitela u svojim prostorima. Kakva je situacija po tom pitanju u koprivničkim osnovnim i srednjim školama provjerili smo s nekim ravnateljima.  

Mario Latin, ravnatelj Srednje škole Koprivnica navodi kako je u kućnom redu njegove ustanove definirano da se upotreba mobitela zabranjuje u privatne svrhe, ali budući da živimo u virtualnim vremenima, mobiteli se koriste i za potrebe predavanja nekih predmeta, odnosno u obrazovne svrhe.

– Konačna je odluka na našim nastavnicima hoće li dozvoliti upotrebu mobitela ili ne. Zabraniti djeci da ih donose u školu ne možemo, ali možemo regulirati vrijeme kada će ih koristiti. Bilo je nekih nastavnika koji su inzistirali da učenici svoje mobitele tijekom sata drže na rubu klupe ili ih predaju u posebnu kutiju, no djeca su snalažljiva. Nakon nekog vremena počeli su donositi neku starudiju koju bi ostavljali na klupi ili u kutiji, a koristili potajice svoj pravi mobitel. Nekima su mobiteli bili i oduzimani pa bi završavali u tajništvu gdje su roditelji dolazili po njih, ali to je problem za kojeg nema univerzalnog rješenja – govori ravnatelj Latin.

Ravnatelj kaže kako njegove kolege u učionicama to u konačnici jako dobro rješavaju, velika većina učenika pridržava se pravila, no naravno, uvijek ima pojedinaca koji plivaju kontra.

– Učenici nižih razreda od prvog dana dobivaju informacije kako se ponašati s mobitelima kako bi jednog dana, kad dođe vrijeme za državnu maturu gdje su pravila oko korištenja mobitela izuzetno stroga, izbjegli veće neugodnosti za sebe i okolinu – kaže ravnatelj.

Na pitanje koliko danas učenici zlorabe mobitele pri provjerama znanja kaže kako je moderna tehnologija zamijenila nekad rukom pisane šalabahtere.

– Živimo u virtualnim vremenima i nerealno je očekivati da će djeca prestati nositi mobitele u školu, ali im treba postati jasno kada ih smiju, a kada ne smiju koristiti. Svjedoci smo da se pomalo budi svijest o štetnosti utjecaja tehnologije na naše živote, skandinavske zemlje tako se već neko vrijeme vraćaju dobroj staroj školskoj ploči pa je za očekivati da će takav trend jednog dana doći i do nas – kazao je Latin.

U Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski prošlog je tjedna održano tradicionalno kros natjecanje koje je također jedna od mjera da se učenici odvoje od mobilnih uređaja i svoje vrijeme usmjere jedni na druge. Otkako je preuzeo funkciju ravnatelja, Darko Sočev trudi se učenicima ponuditi čim više sportskih aktivnosti kako bi ih odmaknuo od moderne tehnologije.

– Zabranu korištenja uveli smo još prošle godine i to sasvim dobro funkcionira. Učitelji su dobili upute da u slučaju da netko koristi mobitel na hodniku ili za vrijeme nastave ima pravo oduzeti mu uređaj. Naravno, ne ako netko pogleda na sat ili provjeri poruku, ali nije prihvatljivo da se igraju igrice pa ni za vrijeme odmora. Učenik ima pravo uz prethodnu suglasnost učitelja koristiti mobitel. Bilo je slučajeva da su roditelji kasnije morali dolaziti po mobitele, ali ako sve skupa zbrojimo, situacija je dobra, djeca su prihvatila ova pravila. Naš cilj je da kad su u školi budu čim više koncentrirani jedni na druge i međusobno razgovaraju, a ne na mobitele – govori ravnatelj Sočev koji podržava ideju kolega širom Hrvatske, koji tek uvode zabranu korištenja mobitela u svojim školama.

Slična je situacija i u Osnovnoj školi Braće Radić, potvrdio nam je to ravnatelj Krešo Grgac.

– Prema kućnom redu škole donošenje mobitela je zabranjeno, učenici bi ih, ako ih donose u školu, trebali ostavljati u svojim garderobnim ormarićima. Velika većina ih poštuje pravila, kod učenika nižih razreda gotovo da nema nikakvih problema, možda se koji put dogodilo s učenicima viših razreda – govori ravnatelj te napominje da učenici povremeno, uz prethodnu najavu učitelja, ipak moraju donijeti mobitel na nastavu.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura

Mališani iz Molvi istaknuli su se super rezultatima

FOTO Načelnik ugostio male olimpijce

ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati