Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Krajem 2022. poskupljuje cijena smještaja u Domu za starije u Koprivnici!

Ove godine brojni su domovi za starije i nemoćne diljem zemlje šokirali svoje korisnike i njihove obitelji poskupljenjem smještaja. U koprivničkom su cijene smještaja mijenjane u zadnje četiri godine dvaput, zadnji put početkom ove godine. Međutim, prema najavama ravnateljice Željke Koluder Vlahinja, troškovi, prije svega režijski, primorali su ih na još jedno.

Ova je tema objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista u ponedjeljak…

– Svjesni smo da podizanje cijena smještaja predstavlja velike izazove za naše korisnike i njihove obitelji i da je to jedna vrlo nepopularna mjera – kazala nam je Koluder Vlahinja i dodala kako je to neminovnost.

– Razina kvalitete usluga koje Dom pruža, sva zbivanja i okolnosti vezana uz poskupljenje životnih troškova, od poskupljenja energenata, komunalnih usluga,  hrane, lijekova i druge medicinske opreme, cijene rada i drugo, nameće potrebu za korekcijama cijene smještaja u Domu. Posljednja korekcija cijena primjenjuje se od siječnja ove godine, a nova je planirana krajem 2022.godine!

Inače, jednokrevetna soba s balkonom danas u Domu košta 3600 kuna ili skoro 480 eura, a bez balkona je 300 kuna jeftinija. Dvokrevetna s balkonom je 3200 kuna, dok je jednokrevetni apartman čak 5200 kuna ili 690 eura. Cijene u stacionaru, ovisno o veličini sobe i dijelu Doma, kreću se od 3100 trokrevetne do 4000 kuna za jednokrevetnu s balkonom. U Domu možete, recimo, plaćati i dodatne usluge poput serviranja hrane u sobu po obroku (10 kuna), prijevoz na preglede (20 kuna), doplatu za ventilatore (30 kuna)… U kojem će se postotku povećati cijene zasad je još uvijek nepoznato. U Domu rade kalkulacije.

Poskupljenje se poklopilo i s viješću da Dom ide u proširenje odjela stacionara. Viša razina usluge dakako za sobom vuče i neke nepopularne poteze. Projekt proširenja kapaciteta Doma za starije, doznajemo, podrazumijeva rekonstrukciju i prenamjenu neuređenog tavanskog prostora dijela zgrade Doma koja je bila izgrađena u II. fazi. Stavljanjem u funkciju tog dijela zgrade predviđeno je povećanje smještajnih bolničkih, takozvanih stacionarnih kapaciteta za 23 mjesta. Od toga osam dvokrevetnih i sedam jednokrevetnih soba za korisnike.

– Poznato je, već duže vrijeme, da Dom ima potrebe za proširenjem kapaciteta, prioritetno u stacionarnom, bolničkom dijelu. Liste čekanja su duge, a upravo vrijeme čekanja na smještaj u bolnički dio je i desetak godina – podsjetila je ravnateljica i dodala kako su u vrijeme COVID pandemije imali potrebe za izolacijom COVID pozitivnih korisnika, a takav je prostor u postojećim uvjetima bilo teško organizirati na adekvatan način.

Kako doznajemo u Domu, novo planirani prostor bit će u cijelosti prilagođen bolničkom smještaju i uvjetima i standardima izolacije, a samim time i kvalitetnijem zbrinjavanju korisnika u potrebi za izolacijom. Neovisno o COVID-u ili drugim infektivnim bolestima koje traže takav oblik skrbi.

-U suradnji sa osnivačem, Županijom, pripremili smo projektno-tehničku dokumentaciju, a u srpnju smo ishodili i pravomoćnu građevinsku dozvolu. Možemo reći da je projekt u visokoj fazi pripremljenosti. Sredstva za provedbu  projekta planiramo u partnerstvu sa Županijom, apliciranjem na natječaje za sredstava iz europskih fondova. Opsežnost planiranih radova zahtijeva  minimalno dvogodišnje razdoblje – dodaje Koluder Vlahinja.  

S obzirom na to da raspisivanje natječaja ne ovisi o njima, u Domu za starije kažu kako je nezahvalno predviđati vremenske rokove realizacije.

FOTO Arhiva Podravskog lista / Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI