Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Križevčani prikupili gotovo četiri puta više plastike nego godinu ranije

Križevačko komunalno poduzeće prošle je godine na području grada Križevaca prikupilo čak 604,5 tona plastike, što je gotovo četiri puta više nego 2020. godine, kada je prikupljeno 174,32, piše u podnesenom godišnjem izvješću tvrtke. Najzanimljiviji je to podatak iz statistike prikupljenog korisnog otpada za prošlu godinu, koji ispada i veći kada pribrojimo količinu otpada prikupljenog u okolnim prigorskim mjestima, također pod ingerencijom gradskog komunalnog poduzeća.

U Kalniku taj broj iznosi 15 tona, što je tri puta više prikupljene plastike u odnosu na 2020. kada je prikupljeno ukupno 5 tona. U Gornjoj Rijeci omjer je otprilike isti. Tamo je prošle godine prikupljeno 19 tona plastike, u odnosu na 7 tona na godinu koju pamtimo najviše po početku pandemije. U Svetom Petru Orehovcu prikupili su 35 tona, za razliku od 11 tona u 2020. godini, dok u Svetom Ivanu Žabnu broje 72 tone u odnosu na 22 u godini prije toga. Dok prikupljena plastika broji najosjetniji skok, ostali je prikupljeni otpad otprilike jednak kao i prošle godine, a negdje čak i manji.

Manje je prikupljenog otpadnog papira i kartona, metala, tekstila, električke i elektroničke opreme, pa i drva. Boja i lakova, prema prošlogodišnjoj statistici, nije prikupljeno ništa.

No, sveukupni podaci, kada se usporede s ostalima na nacionalnim razinama, ukazuju na to kako su se Križevci našli na šestom mjestu po odvajanju otpada, dostignuvši stopu od 42,99 posto. Tako su se približili cilju propisane norme Europske unije, koja nalaže barem 50 posto odvajanja otpada.

– Našim korisnicima, uz postojeće spremnike za odvojeno prikupljanje otpada omogućene su i dodatne vreće od 120 l za odlaganje reciklabilnog otpada, ukoliko im postojeći spremnik za koristan otpad nije dovoljan. To je i rezultiralo povećanjem količine prikupljenog plastičnog otpada. S obzirom da živimo u potrošačkom svijetu, količine otpada se konstantno povećavaju, kao i same količine plastike s kojom se susrećemo u svim segmentima života. Naši građani pokazuju sve veću svijest o važnosti odvajanja otpada te se iz godine u godinu postotak odvojeno prikupljenog otpada povećava – rekla nam je Dijana Mijač Dretar iz Komunalnog poduzeća Križevci.

Dodajmo još kako broj stanovnika na području Grada Križevaca zajedno s prigradskim naseljima, koji je obuhvaćen javnom komunalnom uslugom iznosi 21 112 i to u 6754 obračunskih mjesta.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

STRUČNO PREDAVANJE

FOTO Nikola Cik predstavio povijest đurđevačkih ulica i kvartova

ozlijeđena 22-godišnja putnica

Djevojka se autom zabila u stablo

NOVO MJESTO ZA KUPOVINU

Lidl će u Podravini graditi novu trgovinu

KONFERENCIJA KLUBA POSLOVNIH ŽENA ALFA

FOTO Poduzetnice raspravljale o svojim uspjesima u poslovnom svijetu

PROIZVODNJA KREĆE KRAJEM GODINE

FOTO/VIDEO Franičević: Naša čistilica s pogonom na vodik već sad je tražena diljem svijeta

DAN OTVORENIH VRATA STRUKOVNE ŠKOLE ĐURĐEVAC

FOTO/VIDEO Osmašima predstavili zanimanja za koja se mogu školovati


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati