Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Križevci najmanje zaduženi, Đurđevac ima kredite tri puta veće nego izvorni proračun!?

Raspravom na Gradskom vijeću Grada Đurđevca o kreditnom zaduženju gradske blagajne, postavlja se pitanje koliko su zapravo naši gradovi zaduženi. Prema dostupnim podacima, najmanje zaduženi grad u apsolutnom iznosu, ali i  prema visini proračuna u našoj županiji su Križevci, a najviše Đurđevac.   Jedinice lokalne samouprave imaju ograničenja i nemoguće im se zadužiti preko mjere. No visoki krediti itekako mogu biti teret poslovanja općina, pogotovo što se tiče realizacije budućih projekata.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Tako Grad Križevci ima dva kreditna zaduženja. Jedno je kreditno zaduženje za uređenje gradskog stadiona u Križevcima i pratećih objekata koje je bilo neophodno kako bi se sportašima osigurala bolja infrastruktura. Riječ je o kreditu u iznosu od sedam milijuna kuna s rokom otplate od 10 godina te fiksnom kamatnom stopom od 0,95 posto.  Drugi kredit podignut je u svrhu rekonstrukcije javne rasvjete na području križevačkih naselja. Iznos kredita je 8,5 milijuna kuna s rokom otplate od 10 godina i fiksnom kamatnom stopom od 0,25 posto.

Nova škola u Koprivnici – na kredit!

– Ovdje je važno napomenuti da će se ovaj kredit isplaćivati kroz uštede koje će se postići ugradnjom LED javne rasvjete – poručili su iz Grada Križevaca.

Dakle, Grad Križevci bankama je dužan 15,5 milijuna kuna, što je oko 11 posto ovogodišnjeg proračuna ili 32 posto od prihoda od poreza koje Grad ove godine kani sakupiti ili pak 27,6 posto od izvornog proračuna za 2021. godinu.  Treba napomenuti da je nedavno u Križevcima izgrađena i sportska dvorana, također financirana kreditom, za koji je Grad dao garanciju tvrtki Križevački poduzetnički centar, koji je u vlasništvu Grada. Kredit iznosi 22 milijuna kuna, a to pak bitno mijenja sliku zaduženosti.

Grad Koprivnica ima kredit od 6,6 milijuna kuna i to za EU projekte Inkubator kreativnih industrija, 3,6 milijuna kuna za adaptaciju Loptice te Reciklažnog dvorišta. Također ima zaduženje za EU projekte koje iznosi 3,6 milijuna kuna. Riječ je o projektima Energetska obnova OŠ Antun Nemčić Gostovinski te izgradnja dječjeg vrtića u Starigradu. S ta dva kredita Grad Koprivnica bio je iznimno nisko zadužen, a upravo je to bio razlog što se Grad odlučio za podizanje trećeg kredita, i to daleko većeg od prethodna dva. Treće i najozbiljnije zaduženje odnosi se na projekt izgradnje Osnovne škole Podolice, koje je Grad Koprivnica samostalno financirao, te nije imao pomoći od države. Ovdje je riječ o iznosu od nešto više od 59 milijuna kuna.  

Grad još u poslovnim knjigama ima knjižena i dva kredita Republike Hrvatske.

Prvi datira iz 2020. godine i isplaćen je po osnovi odgođenih plaćanja. Trenutno stanje duga je 581 tisuća kuna, a povrat navedenog kredita u cijelosti je planiran  u 2023. godini.

– Drugi kredit predstavlja beskamatni zajam po osnovi povrata poreza po godišnjoj prijavi koji se onda vraća na mjesečnoj razini u proračun. Trenutno stanje duga je 2,2 milijuna kuna i do kraja godine očekuje se povrat u cijelosti. Temeljem otplatnog plana postojećeg kredita i svih drugih parametara koji ulaze u izračun, godišnja obveza Grada kreće se na razini od oko pet milijuna kuna, što predstavlja 22 posto od maksimalnog mogućeg okvira zaduženja Grada kao jedinice lokane samouprave – naveli su iz Grada Koprivnice.

Zbrojeno, trenutačno je Grad Koprivnica zadužen za 72 milijuna kuna.

Glede planiranog proračuna, to iznosi oko 31 posto ovogodišnjeg proračuna, a što se tiče čistih prihoda grada od poreza, oni su samo šest milijuna kuna veći od trenutnog zaduženja ili 82 posto izbornog proračuna za 2021. godinu. Također, kao i u Križevcima, Grad je preko svojih gradskih tvrtki financirao neke infrastrukturne projekte, pa tako i Komunalac ima dugoročnih obveza oko trideset milijuna kuna, ali ta zaduženja ne ulaze u onu dozvoljenu kvotu za  jedinice lokalne samouprave.

Što se tiče Grada Đurđevca, brojke pokazuju i da Grad trenutno ima 42,3 milijuna kuna kredita koji treba vratiti u idućih deset godina. U ovoj godini za vraćanje dugoročnih kredita iz gradske blagajne izdvojeno je dva milijuna kuna, no uskoro će na naplatu doći i novi kredit od 15 milijuna kuna koji je podignut za gradski udio u projektu rekonstrukcije nekadašnje zgrade gradske uprave koja će postati Centar za osobe s invaliditetom i dom za starije građane. Tako Grad trenutno ima šest kredita za vraćanje, a njihova će otplata potrajati sve do 2032. godine.

Što se tiče omjera proračuna i kreditnog zaduženja Grada Đurđevca, Grad ove godine očekuje rekordan proračunski prihod od 115 milijuna kuna, tako da je zaduženje Grada oko 38 posto planiranog proračuna. No što se tiče prihoda od poreza i izvornog proračuna, zaduženje je 300 posto tih prihoda, što je daleko više od ostala dva grada.

– I nakon devet mjeseci financije su stabilne. Proračun Grada Đurđevca realiziran je u iznosu od 51,3 milijuna kuna i to je rekordna realizacija polugodišnjeg proračuna u gradskoj povijesti. To je pokazatelj da se svi naši planovi i projekti realiziraju dobrom dinamikom i imat ćemo rekordno izvršenje proračuna na kraju godine – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči na upite oporbe o gradskom zaduživanju.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI