Križevci: Znanstveni skup na temu povijesti školstva

Povijesno društvo Križevci i Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a u Križevcima organizirali su znanstveni skup „Povijest školstva sjeverozapadne Hrvatske – u spomen na prof. dr. sc. Valentina Puževskog“, koji je inače doajen hrvatske pedagogije. Skup je okupio čak 33 znanstvenika iz različitih kulturnih, znanstvenih i sveučilišnih institucija. U plenarnom izlaganju prof. dr. sc. Vladimir Strugar istaknuo je kako je Valentin Puževski govorio da je prije svega narodni učitelj, a da je škola njegova opsesija.Valentin Puževski rođen je u mjestu Mali Potočec 27. siječnja 1931. godine.

Radio je kao učitelj, direktor škole, profesor na Pedagoškoj akademiji i na Filozofskom fakultetu. Bio je prvi predsjednik Zajednice osnovnih škola Hrvatske (1966.), predsjednik Hrvatskog pedagoško-književnog zbora(1974.-1978.), te glavni urednik Pedagoškoga rada (1976.-1980.). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Antuna Radića, plaketom Grada Križevaca te je proglašen počasnim građaninom Križevaca, a primio je i Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1993. do 1997. i gradonačelnik Križevaca od 10. srpnja 1995. do 30. rujna 1996. godine.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI