Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PODSJETNIK ZA GRAĐANE

Kune od iduće godine možete mijenjati samo na jednome mjestu

Gotov novac kune građani do 31. prosinca 2023. mogu zamijeniti u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti, a od 1. siječnja 2024. oni prestaju pružati uslugu zamjene valute. Novčanice i kovanice kune moći će se nakon tog datuma zamijeniti samo u Hrvatskoj narodnoj banci. No, HNB će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025. godine.

“Na dan 31. listopada ove godine od 500 000 000 komada novčanica koje su bile u optjecaju, javnost je vratila 436 200 000, odnosno 87 posto, ali od 3 milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 742 000 000, odnosno 25 posto. Na dan 30. listopada ove godine u optjecaju je bilo 4,85 milijarde kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još naši građani trebaju zamijeniti. Ako ovaj podatak (od 4,85 milijarde kuna u optjecaju) usporedimo s podatkom s kraja prošle godine (14,7 mlrd. kuna) riječ je o smanjenju od oko 67 posto. Napominjemo da, unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute”, napominju iz HNB-a.

“Pozivamo građane da do 31. prosinca na gotovo dvije tisuće lokacija banaka, pošte i FINA-e zamijene svoje kune u eure. Do 100 komada novčanica i 100 komada kovanica kune mijenja besplatno, a banke su odlučile i dalje ne naplaćivati naknadu ako se mijenja više od 100 komada”, kaže Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a za HRT.

VIDEO HNB

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

Upravo prometna nesreća na Podravskoj magistrali

Snijeg neumoljivo pada, ali ceste su prohodne

Noćas bačeno 70 tona soli, Zimska služba moli građane za razumijevanje

ULJEPŠALI IM NADOLAZEĆE BLAGDANE

Podravka i Dominik Livaković razveselili članove udruge “Veliko srce” vrijednom donacijom

adosti i uzbuđenja nije manjkalo

Sveti Nikola razveselio mališane s područja Općine Pitomača

RASPISAN JAVNI POZIV

Podravska općina sufinancira umjetno osjemenjivanje junica i krava

PRESEDAN U PRAVOSUĐU! POŽGAJ GRUPA DOBILA SPOR PROTIV HGK

Nikola Požgaj: Dokazali smo da su Hrvatske šume pogodovale lobijima

Upišite pojam koji želite pretraživati