Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kupnja plavog dizela stvara muke seljacima: Čekaju na crpki skoro cijeli dan!

Kupnja plavog dizela počela je poljoprivrednicima stvarati glavobolje. Plavi dizel jedino mogu pronaći na benzinskim pumpama INA-e, a od pretprošlog tjedna učestale su nestašice i na tim crpkama. Tako su u četvrtak i petak na pumpi u Đelekovcu cijeli dan bili veliki redovi poljoprivrednika koji su čekali da se opskrbe prijeko potrebnim gorivom.

– Privatne benzinske pumpe ne žele nabavljati plavi dizel otkako je Vlada zamrznula cijene goriva. Tu bi imali gubitke, a sad je počela „štekati“ i opskrba INA-inih pumpi u Đelekovcu, Donjoj Dubravi i Novigradu Podravskom. Očito i njima ne odgovara stvarati gubitke na plavom dizelu pa sad smanjuju količine koje dostavljaju pumpama – pričaju nam ogorčeni poljoprivrednici.

Zbog nastale situacije poljoprivrednici od rane zore „dežuraju“ na pumpama kako bi tankirali plavi dizel.

– Cijeli dan moramo čekati na benzinskoj, a zna se dogoditi i da nas ne zapadne plavi dizel. Ima oni koji tankiraju i po 3000 litara pa se spremnik na benzinskoj pumpi vrlo brzo isprazni. Na svojoj sam koži to osjetio jer sam u četvrtak čekao tri sata i onda doznao da plavog dizela više nema. Zato sam drugi put došao u šest ujutro i čekam već pet sati da natankiram potrebno gorivo – priča nam Zlatko.

Još uvijek je, kažu poljoprivrednici, udarna sezona radova na zemljištima pa ih nabava plavog dizela usporava u planiranim radovima.

– Stvarno je žalosno da u 2022. godini satima čekamo na gorivo. Još sad samo treba da se za traktore uvede sustav „par/nepar“ kako bi se na taj način pokušala smanjiti potrošnja plavog dizela. Kako se vlast odnosi prema poljoprivredi i nama poljoprivrednicima ne bi nas iznenadilo da jedan dan možemo raditi samo ako nam traktori imaju parni broj registarskih oznaka, a drugi dan oni koji imaju neparan broj – zaključili su poljoprivrednici.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI