Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SVE HITNE SLUŽBE BILE SU NA TERENU

Lenček: Moramo bit spremni, naša općina posebno je ugrožena

Održana je pokazna vježbom operativnih snaga sustava Civilne zaštite Općine Martijanec pod nazivom „Slanje 2023”.

Svake se godine vježba održava u drugom mjestu, a ovoga je puta održana u društvenom domu u Slanju i to u noćnim uvjetima, ove nedjelje.

– Vježbu smo organizirali kako bismo vidjeli kako funkcionira naš sustav vatrogastva, ali mislim da se to vidi i tijekom čestih intervencija koje imamo, a koje naši vatrogasci dobro odrađuju. Sudjelovalo je šest dobrovoljnih vatrogasnih društava, Gradsko društvo Crvenog križa iz Ludbrega, Hitna medicinska pomoć – Ispostava Ludbreg, pripadnici HGSS-a i službenici Policijske postaje Ludbreg, a po prvi smo put aktivirali i povjerenike Sustava civilne zaštite mjesta Slanje – rekao je Saša Lenček, načelnik Stožera Civilne zaštite Općine Martijanec.

Vježba je bila simulacija potresa i eksplozije, pojasnio je Lenček dodajući da je upravo stoga aktivirano i poduzeće koje je u planu Sustava zaštite od požara i planu Civilne zaštite.

– To je poduzeće koje je došlo s rovokopačem i aktivno sudjelovalo u akciji spašavanja unesrećene osobe iz ruševina. Pokazali smo kako ide taj nalog koji izdaje Stožer civilne zaštite prema trgovačkom društvu ili poduzeću koje je u sustavu Općine. U vježbi je ukupno bilo 85 sudionika, a odrađena je odlično. Isto je tako odlična i naša suradnja s Općinom Martijanec, odnosno s načelnikom koji vatrogastvo pomažu na posebnom nivou i doista se nemamo na što žaliti. Sve kod nas „klapa” – i Stožer i vatrogasci, kao i sve službe i svi u općini dobro surađujemo – istaknuo je Lenček.

Dodao je kako im trenutno najviše problema stvaraju poplave i upravo je uz poplave vezano najviše intervencija. Kazao je kako u naseljima uz državnu cestu bujične vode stvaraju ekstreme i probleme u kratko vremenskom roku.

– Primjerice, u 60 posto općina u Varaždinskoj županiji ne pada kiša, u Martijancu pada i kad ima oborina, padnu enormne količine. Imamo tri naselja pod vodom, pumpamo, ispumpavamo, imamo zatvorene državne ceste. Mislim da će tih ekstrema u budućnosti biti još i više. Strašne su bile posljedice onog velikog nevremena s tučom, ali tu smo nemoćni i to je, nažalost, naša budućnost. Kada je riječ o preventivi od požara, smatram da smo sve dobro odradili, odnosno spriječili ih. Osim toga, povećana je zakonska osnova za kažnjavanje i svijest građana se promijenila. Imamo požare zbog kvara električnih instalacija, imamo i prometne nesreće, dakle ono što je neminovno, ali požara zbog nemara kod nas gotovo i nema, sveli smo ih doslovno na nulu – pojasnio je Lenček.

FOTO općina Martijanec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Gdje je sad!?

Ludbreškom Podravinom sinoć lutao pajcek

Spriječili veću štetu

FOTO Kućanski aparat uzrokovao požar u kupaonici, intervenirali vatrogasci i policija

Ulaganjem se očekuje povećanje proizvodnje, prodaje, izvoza te stvaranje novih radnih mjesta u Križevcima

Uspješnim provođenjem projekta KROLID izgradio preko 700 m² nove radionice za izradu metalne galanterije

PZC-OVE EKIPE SPREMNE ZA ZIMSKE RADOSTI

VIDEO Stabilno na prometnicama, na kalničkom i bilogorskom terenu potreban dodatan oprez

Potpisan novi Kolektivni ugovor, primjenuje se od 1, siječnja iduće godine

Radnicima Komunalca rastu plaće

DJEČAK JE ZA TO VRIJEME U DVORIŠTU NA VISOKIM LJETNIM TEMPERATURAMA KOSIO TRAVU I IZGORIO

Majka otišla u izlazak i sina (4) dijabetičara dva dana ostavila samog kod kuće

Upišite pojam koji želite pretraživati