Lenček: S prinosom smo već sad u gubitku, no tek smo počeli…

Unatoč toplinskom valu, noćne temperature još uvijek nisu pogodne za rast krastavaca. Razlog, doduše, leži u nedavnom zahladnjenju koje je potrajalo oko tjedan dana i iako je bilo dobrodošlo osvježenje za ljude, poljoprivrednici, odnosno proizvođači krastavaca u vrijeme kada bi trebali biti u jeku sezone – pate. Tome doprinosi i tuča koja je pogodila ludbreški kraj, zbog čega se u svakom slučaju očekuju smanjeni prinosi, rekla nam je Antonija Lenček iz Poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj iz Hrastovskog:

– Vremenske prilike ne idu nam u korist. Krastavci najbolje uspijevaju u noćnim temperaturama koje iznose 18 stupnjeva, a mi do njih još uvijek nismo došli, barem da bi se zadržale. No, niz je faktora koji će utjecati na smanjene prinose ove godine – rekla nam je Lenček, nadodavši kako su članovi zadruge pomogli dijelu proizvođača koji su s tučom pogođenih područja.

– Kako su najavili toplo vrijeme, tu ćemo se sigurno dići, no gubici su neminovni. Već sada nismo ispoštovali isporuku količina koju smo planirali, no zbog vremenskih prilika tek smo na početku sezone. Do kraja ljeta trebalo bi biti bolje, a osjetna su i povećanja otkupne cijene – tvrdi Lenček, nadodavši kako je cijena poznata još od travnja.

– Naši su članovi ujedno i Podravkini kooperanti, tako da unaprijed imaju u planu i znaju što će raditi – zaključuje Lenček.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI