Iako je poznato da agrumi imaju dobre učinke na naše zdravlje zbog visokih koncentracija ljekovitih nutrijenata, poput vitamina C, nedavna istraživanja otkrivaju nove zdravstvene koristi mnogih citrusnih flavonoida, piše portal namirnice.ba. Naime, u samim agrumima (narančama, limunima, mandarinama, grejpu…) postoji obilje flavonoida, ali najviše ih ima u kori. To znači da je najbolji način da u organizam unesete najveću dozu antioksidansa da pojedete bijelu ‘kožicu’ koja se nalazi u unutrašnjosti ploda uz koru, tvrdi se u knjizi 25 fantastičnih činjenica o hrani autora Mikea Adamsa i Davida Guiterreza.

Najbolji od flavonoida u tom bijelom ‘mesu’ je naringenin, koji se može naći u svim agrumima i u kori rajčice. Istraživanja su pokazala da naringenin i srodni citrusni flavonoidi mogu popraviti oštećenja DNK koja vode do nastanka raka, a druga istraživanja su pokazala da naringerin može stimulirati jetru da spali višak masnoće i vrati pretile miševe na normalnu težinu, prenosi portal Natural News. Dakle, u hrani ima lijekova, stoga nemojte te lijekove bacati! Napomena: Ako su agrumi tretirani pesticidima, onda se u kori mogu nalaziti i ti snažni otrovi. Stoga, kao i uvijek, potrudite se pronaći prirodno uzgojene namirnice.