Ako imate smokvu u dvorištu, njezino lišće može unijeti dodatnu dobrobit, ne samo u prehrani, već i za zdravlje. List smokve pokazuje snažno povoljno djelovanje na regulaciju šećera i triglicerida u krvi, doprinosi očuvanju kardiovaskularnog sustava i pomaže pri regulaciji krvnog tlaka. Jednostavno pripremljen, sirup od svježih listova, oko dvije šake, uključujući peteljke, kuha se u vodi dok otopina ne dobije žućkasto-zelenu nijansu, zatim se procijedi, zasladi smeđim šećerom i reducira do gustoće sirupa. Ovaj sirup podsjeća na kokosovo-vanilijsku aromu i može se koristiti kao prirodna zamjena za šećer. Izvrsno se slaže s kavom, palačinkama, sladoledom, zobenim pahuljicama, jogurtom, salatama ili kao sastojak koktela, prenosi Zagorje.com
Plodovi smokve su iznimno bogati hranjivim tvarima i predstavljaju vrijedan dodatak prehrani. Obiluju prehrambenim vlaknima, koja pridonose zdravoj probavi, potiču redovitu stolicu i pomažu u održavanju stabilne razine kolesterola. Osim toga, smokve su dobar izvor kalcija, kalija, magnezija, bakra te vitamina B-skupine, A i K, što ih čini korisnima za zdravlje kostiju, mišićnu funkciju i rad srca.
Neka istraživanja ukazuju i na njihovo potencijalno antikancerogeno djelovanje, osobito kod stanica raka debelog crijeva, dojke i prostate. Osim toga, spojevi prisutni u smokvama mogu pomoći u ublažavanju kožnih problema poput suhoće i iritacija. Unatoč svim prednostima, smokve treba konzumirati umjereno. Zbog visokog udjela vlakana, pretjeran unos može izazvati proljev, a zbog vitamina K, osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju biti oprezne, piše Vitamini.hr
FOTO ilustracija