Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA

Ludbreg će dobiti prapovijesni park. Pogledajte kako će izgledati

Ludbreg će uskoro dobiti novu turističku atrakciju. Riječ je o prapovijesnom parku koji će biti smješten na Otoku mladosti, a za provedbu ovog projekta Varaždinskoj je županiji dodijeljeno bespovratnih 69 tisuća eura. Ugovor je uručen županu Anđelku Stričaku ove srijede u Sisku gdje je predsjednik Vlade Andrej Plenković održao sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Stričak je istaknuo kako će Ludbreg, kojeg još nazivaju gradom čuda i legendi, sad biti poznat i po Prapovijesnom parku Ludbreg posvećen vunastom nosorogu Erik/a.

– Kreiranjem tog parka predstavit će se znanstvene spoznaje o životu na mjestu današnjeg Ludbrega u ledeno doba, ali isto tako istaknuti važnost očuvanja eko sustava. Uvjeren sam kako će nova turistička atrakcija postati omiljeno mjesto prvenstveno djeci, ali i svim posjetiteljima, odnosno turistima, te će zasigurno obogatiti turističku ponudu Varaždinske županije – rekao je župan Stričak.

Koliko je ovaj projekt važan za ludbreški kraj u sklopu kojeg će se isticati važnosti očuvanja ekosustava i prirodnih staništa, te geoloških i geomorfoloških prirodnih vrijednosti istaknuo je gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić.

-Ludbreg zahvaljujući vunastom nosorogu koji je ovdje pronađen ima dokaz koji potvrđuje dugotrajnost života na ovom području. Osim edukativnog značaja ovaj projekt je dodatni iskorak unaprjeđenja kontinentalnog turizma. Prapovijesni park bit će smješten u samom centru grada, našoj oazi zelenila, odnosno na Otoku mladosti. Ova jedinstvena lokacija na najbolji mogući način prikazat će tu davnu prošlost našega grada koji je očigledno na temelju pronađenih dokaza oduvijek živio punim plućima – rekao je Bilić.

Vunasti nosorog izumrla je vrsta nosoroga koja je živjela prije 550.000 do 12.000 godina na području Europe i sjeverne Azije. S velikom i upečatljivom glavom te kutnjacima s visokom krunom, bio je impozantna životinja sa zakrivljenim nazalnim rogom dugim i do 90 centimetara. Tijelo mu je bilo prekriveno dugom, oštrom dlakom, dosezao je težinu do 2,9 tona i dužinu tijela do 360 centimetara.

Priča o otkriću nalaza vunastog nosoroga – Erike, započela je krajem 1982. godine na području Malog Segečaka nedaleko od Ludbrega. Nalaz je prva primijetila i na njega upozorila Erika Ivančić, zbog čega on i nosi njezino ime.

FOTO Varaždinska županija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

simbol izvrsnosti

Dodijeljeno 26 rektorovih nagrada za najuspješnije studente Sveučilišta Sjever

mažuranićeva i trg mladosti

Dvije staze koje dvije godinu zadaju muke pješacima i biciklistima napokon na redu

Križevcima odobreno 15 milijuna eura za gradnju nove škole

FOTO Nova škola imat će 21 učionicu za 588 učenika u 20 razrednih odjela

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati