Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
INTERVJU S ČELNIM ČOVJEKOM TEHNIČARA IZ CVETKOVCA

Mađarić: Elite liga odlično je rješenje, ali neki su klubovi odlučili odbiti taj prijedlog

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na nedavno održanom plenumu klubova sudionika Četvrte NL BJ-KC-VT raspravljalo se o uobičajenim stvarima poput rasporeda utakmica, početka prvenstva i godišnjim izvješćima klubova, ali niti jedna riječ, zanimljivo, nije potrošena na problematiku oko suradnje županijskih nogometnih saveza pod čijom su ingerencijom klubovi koji se natječu u spomenutoj ligi. Pomalo je tragikomično da od sljedeće sezone Četvrta NL BJ-KC-VT neće više postojati, a samim time dovodi se u pitanje gdje će većina klubova koji su bili sudionici lige sada igrati. Naravno, ni o tome se nije pričalo.

Povodom nejasnih odluka i općenito razmišljanja Nogometnog saveza Virovitičko-podravske županije u čijoj je organizaciji spomenuti plenum u konačnici i održan, porazgovarali smo s Josipom Mađarićem, čelnim čovjekom NK Tehničara iz Cvetkovca i dopredsjednikom Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije.

PL: Gospodine Mađariću, kako je generalno prošao plenum klubova Četvrte NL?

– Plenum bio vrlo kratak i konstruktivan, utvrdili smo sastav lige, odredili 26. kolovoz kao datum početak prvenstva, čiji bi prvi dio završio 18. studenog. Nadalje, odredili smo parove prvog i drugog kola. Prvenstvo će i u ovoj sezoni voditi Nogometni savez Virovitičko-podravske županije, a rukovodstvo natjecanja ostalo je nepromijenjeno u odnosu na prošlu sezonu.

PL: U medijima se u zadnje vrijeme problematizira odluka skupštine Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije o istupanju klubova s područja županije iz Četvrte NL od sljedeće natjecateljske sezone, 2024/2025. Je li o tome bilo riječi na plenumu?

– Ne, o tome uopće nije bilo riječi na plenumu, nitko našu odluku nije ni spomenuo, a kamoli problematizirao.

PL: Oni koji je problematiziraju ističu da je odluka na skupštini održanoj 29. lipnja donesena glasovima svih klubova članova našeg Nogometnog saveza, dakle i onih koji se ne natječu u Četvrtoj NL, pa je, kao, došlo do preglasavanja. Je li to točna informacija?

– Ne znam kome i čemu služi ovakvo neistinito prikazivanje stvari i zbivanja oko istupanja naših klubova iz Četvrte lige i formiranja Elite lige. Stvarne činjenice su ovakve. U pripremi same skupštine, Izvršni odbor je pozvao sve klubove članove Četvrte NL na pisano izjašnjavanje o tome žele li i u sezoni 2024/2025. ostati igrati u toj ligi ili žele li iz nje istupiti i osnovati županijsku Elite ligu. Od osam klubova članova Četvrte NL, njih šest se pisano izjasnilo da se u sljedećoj sezoni ne žele natjecati, već podržavaju osnivanje županijske Elite lige u kojoj bi igrali najkvalitetniji klubovi iz naše županije. Kao razloge ovakve odluke, klubovi navode zamjetan pad interesa klubova za Četvrtom NL. Od klubova s područja naše županije koji se natječu u Četvrtoj NL, ovakvo je očitovanje potpisalo njih šest, a to su Graničar iz Legrada, Borac iz Imbriovca, Tehničar iz Cvetkovca, Mladost-Molve, Podravac iz Virja i Bratstvo iz Kunovca, dok ga Mladost iz Kloštra Podravskog i Ferdinandovac nisu potpisali. Ovakav rezultat izjašnjavanja klubova prezentiran je i na skupštini na kojoj je promijenjen sustav natjecanja u Savezu od sljedeće natjecateljske sezone, donesene su odluke o istupanju naših klubova iz Četvrte NL, o osnivanju Elite lige, o ukidanju Četvrte ŽNL i promijenjen je broj klubova koji se natječu u pojedinim ligama. Od pedeset i dva prisutna kluba, njih pedeset glasalo je za gore navedene odluke, one nisu dobile podršku Mladosti iz Kloštra Podravskog i Ferdinandovca. Dakle, u prethodnom posebnom izjašnjavanju članova Četvrte NL rezultat je bio 6:2 u korist istupanja iz lige u sljedećoj natjecateljskoj sezoni, dok je na skupštini taj rezultat bio 50:2 u korist takve odluke, a sve u sklopu promjene sustava natjecanja na nivou Županijskog nogometnog saveza. Nikakvog preglasavanja na skupštini nije bilo, Mladost i Ferdinandovac su jedina dva kluba koja su protiv istupanja iz Četvrte NL, osnivanja Elite lige i promjene sustava natjecanja na nivou županije.

PL: Zbog čega je onda za istupanje bila potrebna odluka Skupštine, a ne samo izjašnjavanje članova Četvrte NL?

– Zato što se tom odlukom mijenja sustav natjecanja na nivou cijele županije, tj. uvodi se nova Elite liga i ukida Četvrta ŽNL, dakle dira se u status svakog kluba s područja županije, lige se drugačije poslaguju, ne dira se samo u status klubova iz Četvrte NL, a takvu odluku može donijeti samo skupština nogometnog saveza kao najviše tijelo koje odlučuje o nogometnim pitanjima u županiji. Nadalje, odluku o ulasku naših klubova u tadašnju Međužupanijsku ligu Bjelovar-Koprivnica- Virovitica prije desetak je godina donijela skupština Županijskog nogometnog saveza, nisu ju donijeli klubovi samostalno i pojedinačno. Skupština je jedina ovlaštena da donese odluku o istupanju svih klubova iz tog natjecanja. Ovo nije odluka jednog kluba o istupanju pa da ju on može donijeti samostalno, ovo je odluka koja obvezuje sve klubove iz županije. Proceduru smo poštovali u cijelosti, organizirali prethodno pisano izjašnjavanje klubova Četvrte NL koji su najviše zainteresirani, na Skupštini smo u skladu s rezultatom tog izjašnjavanja donijeli odluku o istupanju svih naših klubova iz te lige, osnivanju Elite lige, ukidanju Četvrte ŽNL, o svim tim odlukama obavijestili smo u zakonom predviđenom roku sve koje smo trebali obavijestiti. Žao mi je što gornje odluke nisu donesene jednoglasno, no činjenica da su iste dobile više nego uvjerljivu većinu govori da je s njima zadovoljna velika većina naših klubova, a nezadovoljna su tek dva kluba. To su činjenice, svakome je dopušteno da ih tumači kako mu drago.

PL: Kakvo je osobno vaše iskustvo natjecanja u Četvrtoj NL, gdje je Tehničar već starosjedilac? – Tehničar je Četvrtu NL igrao pet godina, tri smo puta bili prvi, jednom drugi i jednom treći te smo kao takvi najuspješniji klub u toj ligi gledajući sve klubove iz svih triju županija koji su se u njoj natjecali. U zadnjih dvije-tri sezone zamjećujemo bitan pad interesa za tu ligu, a time i bitan pad gledatelja. Ako je istina da se nogomet igra radi gledatelja, tada je nešto trebalo napraviti! Pridoda li se tome činjenica da nijedan klub iz lige nema interesa ići u viši rang, da je Četvrta NL medijima manje interesantna od Prve ili Druge ŽNL, tada se uopće ne postavlja pitanje promjene ili ne, već što i kako mijenjati. Osnivanje Elite lige nije nikakav eksperiment, to je isprobano rješenje koje su uveli i Međimurski i Varaždinski nogometni savez, njihova iskustva su odlična! Prije dvije su sezone ukinuli njihovu zajedničku Četvrtu NL, gledatelji su se vratili i Elite lige su izuzetno praćene i napete u natjecateljskom smislu. Kada bi ih danas pitali žele li vratiti zajedničku Četvrtu NL, kao odgovor budete dobili jedno veliko ne, niti slučajno! Siguran sam da će i naša Elite liga biti na tom tragu. Ako neki klub plasmanom u Elitnoj ligi ispuni uvjete i završi kao prvi te skupi dovoljno financijskih sredstava, mlađih uzrasta i hrabrosti za odlazak u Treću NL, sretno mu bilo! Tehničar ima iskustvo igranja Treće NL i dobronamjerno preporučujem svakome da razmisli ne dva, nego tri puta želi li se natjecati u tom rangu. Na kraju želim reći da mi je kao čelnom čovjeku Tehničara iz Cvetkovca i dopredsjedniku Nogometnog saveza naše županije žao što se više nećemo natjecati s klubovima iz Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije. U proteklih smo pet godina sa svim klubovima ostvarili odlične odnose, o klubovima koji su nam bili suparnici imam jedan pozitivan dojam i sportsko prijateljstvo ostaje neupitno.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Mi bi prije kupili kajdanku Olivera Dragojevića neg Rogatog konja?

LIJEK ZA UGODAN I ZDRAV ŽIVOT

Novi termini vježbi u vodi za zlatnu dob

ROMAN SOVIĆ, VODITELJ ŠKOLE NOGOMETA O LOŠIM REZULTATIMA MLADIH SLAVENAŠA

“Uskoro ćemo imati bolesne mlade ljude ako se svi ne pozabavimo fenomenom modernih tehnologija”

Budite oprezni

Znamo kuda će ove subote ići divlje svinje

Završena policijska istraga

Nesvakidašnji incident s noževima u Križevcima, bio je pokušaj ubojstva

država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

Upišite pojam koji želite pretraživati