Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Marihuana u trudnoći? Evo zašto to nije najpametnije rješenje.

Uporaba marihuane za vrijeme trudnoće povećava rizik od pojave psihotičnih stanja kod djece, pokazuje najnovije američko istraživanje. Znanstvenici su tijekom istraživanja analizirali podatke o 11.489 djece koja su već prije bila praćena u sklopu studije adolescentnog kognitivnog razvoja mozga (ABCD). Od navedenog broja djece, majke njih 655 konzumirale su kanabis za vrijeme trudnoće te je utvrđeno da su njihova djeca imala veći postotak psihotičnih ponašanja u usporedbi s 10.834 djece koja nisu bila izložena marihuani u maternici, piše CNN. Ako je žena nastavila koristiti ovo opojno sredstvo i nakon što je otkrila da je trudna, negativni učinci bili su izraženiji, pokazalo je istraživanje.

Stručnjaci upozoravaju da prvo tromjesečje može biti jedno od najosjetljivijih razdoblja za razvoj mozga fetusa, kada je on najosjetljiviji na oštećenja. Prijašnja istraživanja pokazala su kako je uporaba marihuane tijekom trudnoće povezana s niskom porođajnom težinom djeteta, hiperaktivnošću, problemima s pažnjom i ostalim kognitivnim i bihevioralnim problemima kod djece. Neki su znanstvenici povezali korištenje kanabisa za vrijeme trudnoće s autizmom kod djeteta, a jedno je istraživanje utvrdilo da kod trudnica koje upotrebljavaju marihuanu postoji 1,5 puta veća vjerojatnost da će roditi autistično dijete.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U popularnom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati