Markulin: Slaven će morati krenuti prema privatizaciji, naći snažnog partnera

Klub će morati krenuti prema privatizaciji, naći

        jakog partnera koji će uložiti značajnija sredstva

Razgovarao Ivica Barać

Intervju je objavljen u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista

Poznati koprivnički poduzetnik i dugogodišnji sportski djelatnik Robert Markulin preuzeo je protekli tjedan „kormilo“ uprave NK-a Slaven Belupo nakon odlaska s predsjedničke funkcije Hrvoja Kolarića. S Robertom Markulinom razgovarali smo o sadašnjosti, ali i budućnosti kluba u prvoligaškom natjecanju, budžetu, ali i klupskoj strategiji – problemima s infrastrukturom te toliko spominjanoj privatizaciji koprivničkog prvoligaša.

PL: Slaven Belupo nakon dugo vremena dobio je predsjednika kojeg zanimaju nogomet i klub. Predsjednik ste postali jer to želite biti, a ne kao vaši prethodnici koji su to morali biti. Je li dosadašnja praksa biranja predsjednika kluba, s ove perspektive, bila dobra ili loša za klub?

Dugi niz godina postojalo je nepisano pravilo da predsjednik kluba dolazi kao predstavnik glavnog sponzora. Ako to pokušamo gledati iz današnje perspektive, smatram da je takav način izbora predsjednika bio dobar jer je na taj način bila postavljena čvrsta suradnja između kluba i glavnog sponzora, s obzirom na to da su predsjednici kluba bili poslovni ljudi, u pravilu predsjednici Uprave Belupa ili Podravke. Sam rad kluba bio je prepušten direktorima kluba koji su sa svojim timom rukovodili poslovanjem kluba i sportskom politikom. Sigurno da je svaki predsjednik učinio niz dobrih stvari za klub, a ovom prilikom htio bih zahvaliti i dosadašnjem predsjedniku Hrvoju Kolariću uime cijele Slavenove obitelji na dosadašnjem vođenju kluba proteklih osam godina.

PL: Ipak, vi dolazite iz nogometa i taj sport vam je svakodnevna preokupacija.

Ja sam u Slaven došao kao pionir s 10 godina, u klubu sam 50 godina, bio sam igrač kluba, kasnije član Uprave, direktor kluba 12 godina (osam puta igrali smo u europskim natjecanjima) te niz godina dopredsjednik kluba. Kroz to razdoblje bio sam dvije godine predsjednik udruge profesionalnih klubova 1. HNL, šest godina dopredsjednik te iste udruge, šest godina dopredsjednik HNS-a, više od 12 godina član Izvršnog odbora HNS-a, čiji sam član i danas. Predsjednik sam Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije šest godina, a prije sam 14 godina bio član Izvršnog odbora ŽNS-a.

Zašto sam vam sve to nabrojio? Zato što je iz toga vidljivo da dolazim prvenstveno iz nogometa i da, nogomet, a posebno Slaven, meni nije posao, obveza niti hobi, klub je dio mog života, on je moja ljubav i strast. Uvjeren sam da ću na mjestu predsjednika kluba živjeti s klubom svaki dan, da ću oko kluba okupljati ljude i pokušati klub približiti navijačima kluba kojih u gradu, okolici i regiji ima puno. Isto tako je činjenica da u sadašnjem trenutku bez dogovora s predsjednicom Uprave glavnog sponzora, Martinom Dalić i podrškom glavnog sponzora Belupa, odnosno Podravke, kao i bez dogovora i podrške gradonačelnika grada Koprivnice, Mišela Jakšića, ne bih prihvatio poziciju predsjednika kluba, te im ovim putem zahvaljujem na ukazanom povjerenju i podršci. Zahvalio bih posebno i županu Koprivničko–križevačke županije, Darku Korenu, na njegovu angažmanu i podršci.

PL: Od čega prvo krećete? Ima li mnogo „vrućih“ problema koji čekaju rješenje, a ne trpe odgađanje? 

Klub je živi organizam, živi svakodnevno i svaki dan dolaze nove situacije koje treba rješavati. Za idući tjedan ćemo sazvati Upravu kluba na kojoj ćemo svi zajedno pokušati definirati način i organizaciju djelovanja kluba u idućem razdoblju i prioritete. Zbog skorog početka novog prvenstva i vremenskih rokova očekujem da će prvi prioritet biti pojačati i posložiti prvu momčad. To sigurno neće biti nimalo lako jer smo limitirani proračunom koji imamo te mogućnostima plaćanja igrača koje imamo.

Plasman prve momčadi u načelu je najeksponiraniji pokazatelj rada kluba, koji je svakodnevno i tjedno prisutan na televizijama i u svim medijima, te je bitno da što je moguće prije budemo na razini kvalitete igre, da nas protivnici respektiraju pa da nas se i pribojavaju. Vjerujem da ćemo korak po korak to i uspjeti. Paralelno s traženjem pojačanja za prvu momčad, zbog skorog početka novog prvenstva, u klubu je napravljen novi plan prodaje ulaznica za utakmice i godišnjih ulaznica koji će nam omogućiti znatno veći prihod od ulaznica nego do sada, a s druge strane uspjeli smo kroz članstvo u klubu omogućiti svim našim vjernim navijačima i domaćim ljudima da utakmice gledaju po puno povoljnijim cijenama.

PL: Neki hrvatski treneri pa i nogometni djelatnici ističu kako Slaven nema kratkoročnu ni dugoročnu strategiju i da je to najveći problem. Dolazak Lončarevića u Školu nogometa, pa i Zekić koji postaje sportski direktor, osnivanje skautske službe… Jesu li to prvi koraci prema strategiji?

Nepobitno je da su napravljeni određeni koraci kako bi se podigla razina sportskog sektora kluba. Činjenica je i da se zna kako bi ta dugoročna politika trebala izgledati te da se u tom smjeru i ide. E sada, na kojoj je ona razini sada i na koju bismo je razinu mi htjeli dovesti, i u kojem roku, to je pitanje na koje odgovor treba dati struka u klubu. Da bismo mogli imati dobru i željenu dugoročnu sportsku strategiju, treba naći sredstva da je možemo financirati, pronaći dovoljno vrhunskih kadrova da je provode i biti strpljivi, uporni te ustrajni u njenom provođenju.

PL: Stanje u klubu daleko je od idelnog. Slavenov proračun isti je već dvadesetak godina i danas je među najmanjima u ligi. Iako klub ima vjerojatno najveći sponzorski ugovor u HNL-u, on je svake godine sve manji, prihodi od prodaje karata su zanemarivi, a ozbiljnih sponzora gotovo da i nema. Dokad Slaven s ovakvim proračunom može igrati prvu ligu? Gdje vidite prostor za rast proračuna?

Klub ima sreću da iza njega stoji takav sponzor kao što je Podravka, odnosno Belupo. Bez takve podrške glavnog sponzora u ovom trenutku klub ne bi mogao igrati u najvišem rangu natjecanja. Iako je takav sponzorski ugovor temelj na kojem klub funkcionira, on je u današnje vrijeme nedostatan za igranje prve lige. Pronalaženje i osiguranje znatnih dodatnih financijskih sredstva za rad kluba je neminovnost. Uz prihode od TV prava, dodatne prihode možemo pronaći u tri smjera rada kluba.

Prvi je učinkovitost rada klupskih struktura pod rukovođenjem direktora kluba kroz podizanje prihoda od prodaje ulaznica, jumbo plakata, reklama uz aut linije, pronalaženja novih sponzora, prodaje suvenira, prikupljanja članarina i slično. Drugi smjer je aktivacija članova uprave kluba oko pronalaženja novih partnera i sponzora kluba te osiguranje dodatnih prihoda. I treći je ostvarivanje prihoda od prodaje igrača koje će voditi sportski sektor kluba. Uvjeren sam da ćemo u osiguranju dodatnih financijskih sredstava biti uspješni.

PL: Očekuje li se od članova Uprave veći financijski doprinos klubu nego što je to bilo do sada? Koliko je uopće danas novca potrebno da bi klub igrao prvu hrvatsku ligu?

Od svakog člana Uprave očekuje se da osigura dodatne financijske prihode za klub direktno ili dovođenjem novih sponzora kao i da kroz angažman u radu kluba pridonesu napretku kluba. Cilj bi nam trebao biti da proračun kluba u sljedeće dvije-tri godine podignemo na 30 milijuna kuna godišnje.

PL: Često se spominjala i moguća privatizacija kluba.

Smatram da će biti neminovno da klub krene prema privatizaciji na način da pronađe strateškog partnera koji bi mogao uložiti značajna financijska sredstva u rad i napredak kluba.

PL: Kako, osim dobrom igrom i rezultatom, vratiti gledatelje na tribinu?

Svaka sredina je posebna u iskazivanju svoje podrške i načinu navijanja prema svom klubu, pa tako i naša. Naravno da dobre igre i rezultat mogu najbolje vratiti navijače na tribine, ali i niz drugih aktivnosti i poteza može navijače privući na tribine. Poštivanje lojanosti navijača i davanje određenih privilegija stalnim navijačima kluba sigurno će pridonijeti većem broju navijača na utakmcama. Klub bi trebao poseban fokus staviti na mlade navijače.

Iznimno je bitna i atmosfera oko kluba te pozitivan medijski pristup.

PL: U gradski stadion nije se ozbiljno ulagalo otkako je izgrađen, znači gotovo 25 godina, imate li tu kakvih planova ili barem ambicija?  Što po tom pitanju kažu u Gradu koji je vlasnik stadiona?

Smatram da stadion treba dovršiti i osmisliti jer ovakav nije reprezentativan za klub u prvom rangu natjecanja, pa ni za grad u kojem taj klub igra. Kako to napraviti i provesti sigurno će biti tema razgovora s Gradom koji je i vlasnik stadiona. Vjerujem da će se i na tom bitnom segmentu funkcioniranja kluba pronaći neka dobra rješenja. Smatram da bi jedna od dobrih ideja bila dodjeljivanje koncesije nad upravljanjem stadionom na razdoblje od 20-30 godina klubu s dozvolom prava gradnje sportskih i poslovnih prostora te mogućnošću prodaje imena tako izgrađenog stadiona jednome od sponzora.

PL: Kako ste zadovoljni dosadašnjim radom trenera Zekića s obzirom na igrački roster? Možemo li očekivati kakvo zvučnije igračko pojačanje ili možda prije toga prodaju? Kakav Slaven možemo očekivati u sljedećoj natjecateljskoj sezoni?

Trener nam je u ovom trenutku jedna od najjačih karika kluba. Iskusan, maksimalno angažiran i predan radu u klubu i, u konačnici, uspješan. Naravno da bi i u ulozi sportskog direktora trebao zajedno sa svima iz struke u klubu probati pronaći dodatna pojačanja za klub kako bismo u sljedećoj sezoni bili uspješniji, a to znači da osvojimo više bodova nego u ovoj protekloj sezoni. Teško će biti dovesti neko zvučnije pojačanje jer smo limitirani našim proračunom, a i većina drugih klubova u puno je boljoj financijskoj situaciji.

S druge strane to je prilika za velik broj mlađih i još neafirmiranih igrača da kod nas dobiju priliku za igru i afirmaciju, te se nadam da će netko od tih igrača odskočiti i iskoristiti priliku, recimo, kako ju je iskoristio Lovro Zvonarek. Što se tiče prodaje igrača, za sada radimo sve da se ekipa osnaži pa eventualnim dobrim rezultatima i dobrom igrom cijele ekipe može doći do toga da ekipa izbaci pojedince, koje bi klub onda mogao prodati i osigurati klubu prihode, a igraču odlazak u jače sredine ili klubove.

PL: Naša županija, prema trenutnim informacijama, osim dvije sutkinje u 1.HNL, nažalost nema više ni prvoligaških, drugoligaških, a po svemu sudeći ni trećeligaških sudaca. Kako je uopće došlo do ove situacije, postoji li kakav dugoročni plan u Savezu, kakva je perspektiva?

Sudačku organizaciju na razini županijskog nogometnog saveza vodi Zbor sudaca županije, koji je i samostalan u radu. Činjenica je da se seminari i edukacije za nove suce održavaju skoro svakih šest mjeseci, ali je odaziv slab. Svaki vikend tijekom sezone na području županije igra se pedesetak utakmica, a na raspolaganju bude svega oko četrdeset sudaca pa se utakmice moraju i igrati u različite dane jer ne postoji dovoljan broj sudaca. S istim problemom suočene su i susjedne županije. Vjerujem da će dodatnim angažmanom Zbor sudaca naše županije pronaći način kako pridobiti mlade ljude za uključnje u sudačku organizaciju.

PL: Županijski ligaši muku muče s lošom infrastrukturom, nedostatkom djece, mlađeg kadra, što rezultira i brojnim angažmanima igrača iz susjednih županija. Imamo li previše klubova s obzirom na situaciju? Kako Savez može utjecati na ovakve trendove, a kako lokalna zajednica?

Prvo treba naglasiti da je županijski nogomet amaterski nogomet. Interes nogometnog saveza je da se omogući što većem broju klubova da organizirano igraju nogomet, da se što više igrača bavi nogometom i da kao osnovni prioritet okuplja što više djece kroz rad mlađih uzrasnih kategorija.

Savez će uvesti osnovne kriterije za igranje najvišeg ranga županijskog nogometa (kao što su uveli i drugi županijski savezi), a to znači minimalno dvije kategorije mlađih uzrasnih kategorija i minimalno zadovoljenje osnovnih infrastrukturalnih kriterija. Iako smo svjesni malog broja djece po pojedinim sredinama, uvjereni smo da klubovi za najviši stupanj županijskog ranga iste kriterije mogu ispuniti. Kriteriji će biti objavljeni godinu dana unaprijed i svi klubovi koji igraju najviši rang županijskog nogometa ili koji žele igrati taj rang imat će vremena da zadovolje propisane uvjete. Oni koji ne ispune uvjete, igrat će drugi rang županijskog natjecanja.

Plaćanje većeg broja igrača iz Zagreba i drugih sredina od strane pojedinih klubova ne smatram interesom nogometa u našoj županiji. Infrastruktura je najvećim dijelom vezana na lokalnu samoupravu jer su, u principu, gradovi i naselja ti koji su vlasnici stadiona i igrališta. Ulaganja su po mjestima različita ovisno o mogućnostima pojedinih sredina, ali i afinitetu vodećih ljudi lokalne samouprave prema sportu i nogometu.

Upravo je u tijeku akcija, kojoj su nosioci županijski Nogometni savez naše županije i Zajednica sportova županije, kojom će se zamijeniti postojeći golovi koji su teški i masivni na nogometnim igralištima diljem županije aluminijskim i lakšim golovima koji su ujedno sigurniji za igrače, a koji će biti u većem dijelu sufinancirani sredstvima iz županijskog Nogometnog saveza i Zajednice sportova županije.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI