Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
[BITKA ZA KOKOŠI] Spor između udruge i saveza oko priznanja zahtjeva za izvornost pasmine ne prestaje unatoč odbačenim kaznenim prijavama

Milan Mišir: “Poginut ću ako treba, ali ću kukmicu vratiti u Križevce”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ministarstvo poljoprivrede križevačku kukmastu kokoš još je prošle godine priznalo kao izvornu hrvatsku pasminu peradi. Nakon kokoši hrvatice, zagorskog purana i posavske kukmice, križevačka kukmica postala je tek četvrta priznata pasmina, no umjesto da ta činjenica bude na zadovoljstvo svih, to se pretvorilo u otvoreni sukob zbog prava na priznanje. S jedne je strane Udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi kukmica iz Križevaca, čiji predsjednik Milan Mišir tvrdi da su pokradeni, a s druge strane je Hrvatski savez uzgajivača izvornih pasmina peradi, čiji tajnik i redoviti profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Zlatko Janječić ističe da Mišir ne govori istinu i da je Savez po sili zakona jednostavno bio jedini koji je mogao podnijeti prijavu o izvornosti pasmine. I da Mišir to jako dobro zna. Bitka za pravo na izvornost kukmice do sada je rezultirala kaznenim prijavama koje su u međuvremenu odbačene, a Mišir tvrdi da su svi prikupljeni podaci tijekom projekta praćenja isključivo vlasništvo njegove udruge.

Sila zakona

– Te podatke nikako ne može prisvajati kao svoje, tim više jer naša udruga uopće nije član saveza. Naša udruga nije dala suglasnost savezu da u njeno ime podnosi zahtjev ministarstvu za priznavanje izvornosti, već su nas trebali informirati koje smo korake trebali poduzeti da bismo kao udruga mogli podnijeti zahtjev za priznavanje izvornosti, odnosno da bismo bili priznato uzgojno udruženje, bez obzira na to koliko je vremena za to bilo potrebno – kazao je Mišir dok Janječić ističe da Miširova udruga po sili zakona jednostavno nije mogla podnijeti zahtjev, već je to morao učiniti upravo savez.

– I Milan Mišir to jako dobro zna jer smo cijelo vrijeme trajanja projekta odlično surađivali. Napisali smo elaborat koji je Mišir pregledao i znao je da savez ministarstvu predaje zahtjev jer drugačije jednostavno nije moguće. Zakon o priznanju novih pasmina jasno ističe da to ne može učiniti udruga, već samo krovni savez. Prethodno smo radili na priznanju posavske kukmice i nakon što je udruga uzgajivača to predala, ministarstvo im je vratilo elaborat jer udruga to ne može prijaviti, već samo krovni savez. Zato smo htjeli da se za križevačku kukmicu ne dogodi sličan propust i kao savez smo predali zahtjev i on je bez ikakvih ispravaka prihvaćen i naknadno je objavljeno istraživanje – kazao je Janječić, no Mišir naglašava da ne osporava rješenje ministarstva o priznanju križevačke kukmice, već ga je pogodilo što kao podnositelj nije navedena njegova udruga, za što Janječić ponavlja da jednostavno nije bilo moguće. Zbog svega toga Mišir je u međuvremenu podnio i kaznene prijave policiji i državnom odvjetništvu protiv saveza, Janječića i njegovog kolege Dalibora Bedekovića, inače potpredsjednika saveza, no sve Miširove prijave su odbačene.

– O ovom slučaju smo obavijestili sve. Od Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, predsjednika države, Vlade i Sabora, no nitko ne reagira. Ja sam kao hrvatski dragovoljac izgubio sve nade da bi se nešto pošteno moglo događati, a ovako nekome nešto uzeti i ne odgovarati je prestrašno. Tražili smo obnovu postupka i mi samo želimo da nam se vrati ono što je naše. Poginut ću ako je potrebno, ali vratit ću kukmicu u Križevce, uvjeren sam u to – istaknuo je Mišir, dok Janječić naglašava da križevačku kukmicu nitko nije oteo i da su ostali uzgajivači ove autohtone hrvatske pasmine zapravo Miširovi taoci.

Ne misli odustati

– Sve Miširove optužbe potpuno su neosnovane i sve što smo radili bilo je po zakonu. Imamo sve račune, imamo sve e-mailove i poruke koje smo razmjenjivali s Miširom i potpuno nam je nejasno zbog čega je nastao problem jer smo zaista imali odličnu komunikaciju. Kokoši su pet mjeseci bile na praćenju kod nas na fakultetu u Zagrebu i sve smo radili zajedno i u najboljoj namjeri. Da bi ga odjednom počelo smetati što je savez bio taj koji je prijavio izvornost, a dobro zna da drugačije nije ni moglo. Najviše mi je žao uzgajivača križevačke kukmice, koji su zapravo taoci Milana Mišira. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu već godinu dana ne može doći umatičiti i prstenovati kokoši, a sve je odrađeno i završeno – rekao je Janječić, no Mišir tvrdi da ne misli odustati.

– Bili smo oduševljeni priznanjem križevačke kukmice kao izvorne pasmine. Jedino nismo zadovoljni što je podnositelj zahtjeva Hrvatski savez uzgajivača izvornih pasmina peradi. Spremni smo obustaviti sve daljnje postupke ako se na rješenju ministarstva izmjeni podnositelj zahtjeva, odnosno ako se rješenje može izmijeniti ili nadopuniti te se kao podnositelj zahtjeva navede Udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi kukmica – zaključio je Mišir.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

veselo je na travnjaku i okolo njega

FOTO Rečani slave 50 godina kluba, za iduću sezonu najavili pohod prema vrhu ljestvice

DERGEZ TRGOVINE ORGANIZIRALE DERGEZ OBITELJSKI DAN

FOTO/VIDEO Brojni posjetitelji na Karauli uživali u bogatim zabavnim sadržajima

DANI ZAHVALE I ZAJEDNIŠTVA

FOTO Druženjem pomogli potrebitim učenicima i studentima

KONFLIKT U PRIGORJU

Na susjedi slomio drveni kolac jer je pošpricala njegove jabuke. Mora joj platiti 7.000 eura odštete

IZ KRIŽEVACA OTIŠLI GLAVNI NAPADAČ I TRENER

Mladen otišao na Island, Radnik na klupu doveo jako ime s kojim će i dalje pucati visoko

VELIKA OPASNOST NA PUTU UZ RIJEKU

VIDEO Mještani upozoravaju: “Nekad fale centimetri da traktori završe u Dravi”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati