Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
POTPORE

Ministarstvo ima važnu obavijest za prerađivače poljoprivrednih proizvoda

U Narodnim novinama, broj 46/2024, objavljen je Pravilnik o provedbi Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda u 2024. godini. 

“Cilj Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda u 2024. godini je pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja. Zbog iznimno velikog povećanja cijene energenata, subjekti u preradi poljoprivrednih proizvoda dovedeni su u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka. Potporom iz ovoga Programa nastoje se sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost subjekata koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda i održati proizvodnju”, pojasnili su iz Ministarstva.

Potpora će se realizirati kroz dvije mjere: 

Mjera 1. 

Potpora za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije. Prihvatljiv trošak na temelju kojeg se izračunava potpora utvrđuje se kao povećanje troškova energenata izuzev prirodnog plina i električne energije tijekom razdoblja od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023., u odnosu na odgovarajuće razdoblje tijekom 2021. godine. Povećanje troškova izračunava se usporedbom prosječne cijene po jedinici energenta u referentnom razdoblju i prosječne cijene po jedinici energenta u prihvatljivom razdoblju.

Mjera 2. 

Potpora za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije. Prihvatljiv trošak na temelju kojeg se izračunava potpora utvrđuje se u skladu s točkom 72. podtočkom (e) Privremenog kriznog okvira za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023. godine. Prihvatljivi korisnici ugovorima/računima dokazuju količine prirodnog plina i/ili električne energije koje koriste za prihvatljivu djelatnost na mjernim mjestima poslovnih jedinica koje se odnose na objekte u kojima se vrši prerada.

Za provedbu Programa osigurana su sredstva u iznosu 6.000.000 eura, od kojih 3.000.000 eura u 2024., a 3.000.000 u 2025. godini.

Zahtjev za potporu popunjava se putem AGRONET-a, zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 5. svibnja 2024., a detaljni uvjeti i obrasci dostupni su na poveznici:

https://www.apprrr.hr/podnosenje-zahtjeva-za-provedbu-programa-drzavne-potpore-za-kompenzaciju-rasta-cijene-energenata-u-sektorima-prerade-poljoprivrednih-proizvoda-otvoreno-do-05-svibnja-2024/

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DAN DRŽAVNOSTI I TIJELOVO

Konzum ima obavijest za sve kupce

VAŽNA OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

KTC iz prodaje povlači prehrambeni proizvod: “Ako ste ga kupili, javite se na prodajno mjesto”

Sumnja se u neispravnost u kakvoći

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

Misli na zdravlje

Ovo je najbolje piće za zdravu jetru, a smanjuje i rizik od raka

SURADNJA

FOTO Vatrogasci iz Budrovca i Sirove Katalene posjetili Lovas i Vukovar

IZLET

FOTO Virovski umirovljenici hodočastili u Mariju Bistricu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati