Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Nema napretka u pregovorima oko povećanja plaća, i sindikat i osnivač čvrsti u stavovima

Mirenje propalo, odluka o štrajku u križevačkom vrtiću odgođena za petak

Najavljeni štrajk djelatnika Dječjeg vrtića Križevci je izbjegnut. Barem za sada, otkrio nam je to predsjednik pregovaračkog odbora Republičkog sindikata radnika Ivan Majdak iako mirenje u petak nije rezultiralo dogovorom i sporazumom između sindikata i osnivača.

– Postignut je dogovor da do petka, 31. svibnja sindikat neće poduzimati nikakve akcije, a osnivač, odnosno Grad Križevci će do tada provjeriti je li predloženo povećanje u skladu sa zakonom. Ako tada ne bude postignut dogovor, od prvog tjedna u lipnju idemo u štrajk – otkrio je Majdak, a pregovori između sindikata i grada kao osnivača vrtića oko povećanja koeficijenata djelatnicima u vrtiću traju već neko vrijeme.

Usklađivanje plaća

Posljednjih tjedana jedna od tema u cijeloj Hrvatskoj je i povećanje plaća zaposlenih u dječjim vrtićima ili bolje rečeno njihovo usklađivanje s plaćama u osnovnom školstvu. Djelatnici vrtića i sindikalisti drže se članka 51. stavka 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koji kaže da se „na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda radnika dječjih vrtića primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika u osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za radnike“. Kad bi se držalo tog članka, tada bi plaće zaposlenima u vrtićima trebale bitno rasti, tim više jer su odlukom Vlade RH u ožujku djelatnicima javnih i državnih službi pa i osnovnih škola plaće bitno porasle. No, druga stavka istog zakona kaže da „u ime radnika dječjeg vrtića sindikat kolektivno pregovara i potpisuje kolektivni ugovor s osnivačem ustanove“, a tog se dijela drže u Gradu. Činjenica je da su plaće u vrtićima i dalje male i debelo ispod državnog prosjeka.

Tako odgojiteljice s višom stručnom spremom u križevačkom vrtiću trenutačno imaju koeficijent 1.23 i neto plaću bez dodataka oko 850 eura, a one s visokom imaju koeficijent 1.32 i neto plaću bez dodataka oko 900 eura. Već neko vrijeme traju pregovori između sindikata i Grada Križevaca oko povećanja plaća djelatnicima Dječjeg vrtića Križevci, a do neslaganja je došlo oko predloženih koeficijenata. Dok Grad predlaže povećanje koeficijenta za odgojiteljice s višom na 1.35, što bi dovelo do povećanja osnovne neto plaće na otprilike 915 eura, i s visokom na 1.45, što bi dovelo do povećanja osnovne neto plaće na otprilike 975, zakon predviđa puno više koeficijente. Po zakonu bi odgojiteljica s visokom stručnom spremom trebala imati koeficijent 2.06 i neto plaću bez dodataka oko 1330 eura, a ona s višom stručnom spremom 2.01 i neto plaću bez dodataka oko 1300 eura. Velike su razlike u koeficijentima, posljedično u plaćama i za ostala radna mjesta u dječjem vrtiću, a dok Majdak tvrdi da ne misle popustiti u svojim zahtjevima, u Gradu Križevcima situaciju tumače drugačije.

– Sporni članak 51. st. 1. na snazi je još od 1997. godine i od tada je donesen cijeli niz pravomoćnih presuda u kojima su tužitelji odbijeni sa zahtjevima na isplatu razlike plaće koju su zatražili, pozivajući se na spornu odredbu Zakona. Također, o navedenom pravnom pitanju Vrhovni sud Republike Hrvatske zauzeo je pravno shvaćanje da „Prilikom utvrđivanja visine plaće odgajateljima zaposlenim u dječjim vrtićima u vlasništvu jedinica lokalne uprave i samouprave ne primjenjuju se odredbe temeljnog Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i odredbe Kolektivnog ugovora za plaće i materijalna prava službenika i namještenika u osnovnom školstvu, visokom obrazovanju i znanosti ako dječji vrtići nisu pristupili tim kolektivnim ugovorima ili ako na njih nije proširena primjena tih kolektivnih ugovora“ – stoji u odgovoru Grada Križevaca u kojem se ističe da je navedeno pravno shvaćanje obvezno za sve sudove u svim postupcima na koje se to pravno shvaćanje odnosi.

Vrtić nije potpisnik

– Dječji vrtić Križevci nije potpisnik gore navedenih Kolektivnih ugovora niti je na njega proširena primjena tih kolektivnih ugovora. Naprotiv, u članku 51. stavku 2 Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju stoji da u ime radnika u dječjim vrtićima sindikat kolektivno pregovara i potpisuje kolektivni ugovor s osnivačem ustanove. Nema govora o tome da Grad odbija poštivati Zakon o predškolskom odgoju i Obrazovanju. Grad ga poštuje u potpunosti, što znači uzimajući u obzir pravomoćne sudske presude, odluke Ustavnog suda donesene o navedenom pravnom pitanju te obligatorna pravna shvaćanja Vrhovnog suda – ističu iz gradske uprave i napominju da je Grad uvijek spreman na daljnje razgovore i pregovore te pronalaženje rješenja problema iako je sindikat Dječjeg vrtića Križevci prekinuo pregovore.

– Govoreći o financijskom dijelu, kada bi se pristalo na zahtjeve sindikata, ukupno godišnje povećanje bilo bi na razini 220 tisuća eura – stoji zaključno u odgovoru Grada Križevaca.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE KOPRIVNIČKI IVANEC

Načelnik Zoran Vrabelj: Vrtić smo izgradili, školu počinjemo graditi, a djece je sve više

slavenaši počeli s pripremama

FOTO Tri igrača na probi, Caimacov odrađuje vojni rok, Đurec novi u stručnom stožeru

[FELJTON] Stoljeće Josipa Manolića, 8. dio

Franjo Tuđman ga je u sukobu oko Bosne žrtvovao u korist hercegovačkog klana

Počela tradicionalna moto utrka

VIDEO Tisuće zaljubljenika u brzinu okupiralo Križevce

Organizirala LOVAČKA STRELJAČKA UDRUGA PREKODRAVLJE

FOTO Prekodravci uživali u druženju, okušali se i u gađanju zračnicom

BROJ KAZNENIH DJELA LANI PAO ZA 30 POSTO, ALI...

Teške ozljede, provale i krađe rastu, policija stala na kraj preprodaji duhana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati