Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
općina poboljšava demografsku sliku

Mirko Perok: Prvi u županiji uveli smo program za mlade, a sad smo povećali potpore

Općina Virje kontinuirano, kao prva u županiji, još od 2017. provodi program za mlade putem kojeg se mladim obiteljima pomaže u rješavanju stambenog pitanja. Tijekom ovih pet godina provedbe Općina je osiguravala financijsku pomoć pri kupnji građevinskog zemljišta ili stambenog objekta koja je iznosila do 50 posto, odnosno maksimalno 30.000 kuna za građevinsko zemljište i do 20 posto, a maksimalno 70.000 kuna, za stambeni objekt. Zatim, osigurala je podmirenje 100 posto troškova za priključenje na sustav vodoopskrbe i sustav odvodnje te financijsku pomoć za ulaganje u postojeći stambeni prostor u visini do 25 posto prihvatljivih troškova, a maksimalno 20.000 kuna.

O izvješću za pet godina primjene, kao i o nastavku dodjele potpora, raspravljalo je Općinsko vijeće općine Virje na sjednici 30. siječnja ove godine te je zaključeno da se program ocjenjuje kao pozitivan i nužno potreban, a kao pokazatelj učinkovitosti mjera za mlade kao i svih ostalih demografskih mjera je činjenica da je tijekom petogodišnjeg razdoblja u program utrošeno oko 4,5 milijuna kuna te je od 2017. do kraja 2022. preko programa sufinancirana kupnja 77 kuća, što znači da je ovih 77 kuća naselilo 77 mladih obitelji od kojih je najmanje jedan starosti do 35 godina, bilo da su na taj način zadržali prebivalište na području općine Virje ili su se doselili iz drugih općina odnosno gradova te da je u tom razdoblju došlo do usporavanja odnosno smanjenja razlike između broja rođenih i umrlih (2017. bilo je 65 umrlih i 23 rođenih, a 2022. 64 umrla i 45 rođenih). 

Vijeće je donijelo novi program kojim su iznosi potpora povećani tako da se kupnja građevinskog zemljišta sufinancira s iznosom do 4000 eura, kupnja kuće s iznosom do 10.000 eura, a ulaganje se sufinancira u visini 50 posto troškova, a maksimalno 5000 eura. 

– Prvi u županiji uveli smo program za mlade, a sad smo povećali iznos potpora. Program je dao željene rezultate jer Virje infrastrukturom, najmodernijim dječjim vrtićom, glazbenom školom, sportskim terenima, sadržajima za rekreaciju te društvenim i kulturnim životom nudi uvjete za život kao i gradovi u našoj okolici – ističe Mirko Perok, načelnik Općine Virje. 

Podsjećamo da Općina osigurava i druge potpore radi pomoći djeci i roditeljima: naknada za novorođenčad 400 eura, sufinanciranje boravka djece u vrtićima (od pune ekonomske cijene roditelji plaćaju 39,82 eura, za drugo dijete 26,54 eura, a treće besplatno polazi vrtić), kupnja bilježnica i pernica, sufinanciranje troška radnih bilježnica te školskog pribora, sufinanciranje glazbene škole s 50 posto troška, sufinanciranje rada glazbene škole, sufinanciranje rada osnovne škole (škola plivanja, prehrana do 2023., ostale potrebe), prijevoz učenika srednjih škola, sufinanciranje smještaja u učeničkim domovima, učenički i studentski krediti uz vrlo povoljne uvjete vraćanja, stipendije.

Osim ovih potpora djeci i mladima, Općina će u ovoj godini temeljem raspisanih javnih poziva odobravati potpore poduzetnicima za subvencije kamata na poduzetničke kredite, za edukacije, za gospodarske aktivnosti, za svako novo zapošljavanje te potpore poljoprivrednicima za edukacije, okrupnjavanje zemljišta, kupnju poljoprivrednih strojeva, kupnju voćnih i loznih sadnica i drugo.  

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

obavijest potrošačima

U prehrambenom proizvodu iz Albanije otkrivena prisutnost jako toksične kemikalije

sjednica gradskog vijeća

Grad podigao subvencije za vrtiće izvan grada, oporba ih kritizirala zbog nerješavanja problema s kapacitetima

SAVLADANA ZADNJA PREPREKA ZA IZGRADNJU GEOTERMALNE ELEKTRANE

Za izgradnju je potrebno 100 milijuna eura, tražit će strateškog partnera

DOBRA VIJEST ZA STANOVNIKE PODOLICA ALI I SVE OSTALE U PROMETU

FOTO Tri tjedna prije roka otvorena Zagrebačka, prometuje se u oba smjera

SAMO DA NAS VRIJEME POSLUŽI

Podravka sprema 4500 porcija graha, dijelit će se u parku, a znamo i satnice koncerata

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati