Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PRVO OVOGODIŠNJE USKLAĐIVANJE

Mirovine će uskoro rasti, analitičari znaju koliko

Analitičar Željko Šemper i nekadašnji član HSU-a, na svom je facebook profilu nedavno objavio kako od 1. siječnja 2024. godine postotak usklađivanja mirovina zasad iznosi 4,68 posto.

“Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatak o stopi rasta potrošačkih cijena za prosinac, a nekoliko dana kasnije neto i bruto plaće za studeni 2023. godine. Iako se to u dućanima baš i ne osjeća, inflacija pomalo usporava. Potrošačke cijene (inflacija) su u drugom polugodištu 2023. u odnosu na prvo polugodište 2023. porasle za 3,0 posto. Bruto plaće su za razdoblje srpanj – studeni 2023. u odnosu na siječanj – svibanj 2023. porasle za 5,4 posto. Prema tim podacima usklađivanje od 1. siječnja 2024. godine bi prema omjeru 70:30 iznosilo 4,68 posto. Ovo još nije konačan postotak, jer još nedostaje bruto plaća za prosinac, pa ćemo konačan postotak usklađivanja znati 20. veljače”, pojasnio je Šemper.

S druge strane, HSU-ova računica usklađivanja mirovina prema trenutno dostupnim podacima o kretanju indeksa cijena i plaća u prethodnom polugodištu iznosi 4,84 posto, a nova vrijednost mirovine po godini staža 12,43 eura.

To bi otprilike značilo da će oni s mirovinom od recimo 400 eura, dobiti povećanje malo manje od 20 eura, a oni s mirovinom od 1000 eura, nekakvih 50 eura.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Dovršeno je kriminalističko istraživanje

Pokušaj ubojstva kod Đurđevca: Ispalio metak u mladića (24) koji je sjedio u kombiju

NATJECANJE SE ODRŽALO U KUTINI

FOTO S njima nema šale, sestre Gabriela i Dorotea državne su prvakinje u boksu

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest

Radi se o igru Loto 7

Koprivničanac pogodio “šesticu” i zaradio pozamašnu svotu

Ovaj se vjerojatno pripremao za post na Veliki petak

FOTO Upali mu u dom, i u škrinjama našli preko 100 kila ribe, slijedi optužnica

Uručeni novi ugovori iz projekata Zaželi - prevencija institucionalizacije

Za osam programa osigurano više od sedam milijuna eura

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati