Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PRIGORSKOJ TVRTKI PLATILI SKORO 16 TISUĆA EURA ZA ŽITO KOJE DO NJIH NIKAD NIJE STIGLO

Misterij: Na putu od Hrvatske do Slovenije nestalo 54 tona pšenice!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Trgovački sud u Bjelovaru donio je prvostupanjsku presudu u parničnom postupku koji je protiv tvrtke Beštek poljoprivreda iz Kuštana kraj Svetog Ivana Žabna vodila slovenska tvrtka Trgovine MS. Oba poduzeća bave se poljoprivrednom djelatnošću, a Slovenci su u tužbi naveli kako im se Beštek poljoprivreda u siječnju ove godine obvezala isporučiti 54 tone pšenice. Dogovorena je i otkupna cijena od 290 eura po toni, odnosno 15.600,00 eura za sve 54 tone, kao i da će Slovenci poduzeću iz Kuštana avansno uplatiti cjelokupni iznos. Iz Trgovina MS ističu da su to i učinili još 17. siječnja, što je vidljivo i iz potvrde o izvršenom plaćanju. No, unatoč tome, Slovenci do današnjeg dana nisu vidjeli plaćenu pšenicu i unatoč opetovanom traženju, Beštek poljoprivreda im nikada nije isporučila plaćenu pšenicu, a ni vratila novac.

Pravda na sudu

– Tuženika smo više puta usmeno i pisano pozivali na ispunjenje obveze ili na povrat uplaćenog avansa, ali svoju obvezu nije ispunio niti sedam mjeseci nakon što je primio cjelokupni iznos kupoprodajne cijene od tužitelja, a niti nam je primljeni iznos predujma vratio, već je s nama prekinuo svaki kontakt – navode Slovenci u tužbi i ističu da im Beštek poljoprivreda nije izdala niti račun za primljeni iznos avansa, zbog čega su im 12. lipnja uputili posljednju opomenu i obavijest o raskidu ugovora. Ni to nije ponukalo poduzeće iz Kuštana da isporuči plaćenu pšenicu ili vrati uplaćeni avans, nakon čega Trgovini MS očito nije ostalo ništa drugo, nego pravdu istjerati na sudu. Beštek poljoprivreda je u odgovoru na tužbu osporila i osnovu i visinu tužbenog zahtjeva.

Ističe se da je cijeli poslovni odnos inicirao Marin Jakšinić iz Cepidlaka, a dogovor je bio da će oni Slovencima prodati pšenicu, kao i da će upravo Jakšinić prevesti pšenicu iz Kuštana u slovensko mjesto Tropovce, gdje je sjedište Trgovina MS. Beštek poljoprivreda u odgovoru na tužbu ističe da su dogovorenu količine pšenice predali Marinu Jakšiniću radi otpreme Slovencima, ali on im očigledno tu pšenicu nije predao. No, sud je utvrdio kako Beštek poljoprivreda s ničime nije uspjela dokazati kako su plaćenu pšenicu zaista isporučili. Umjesto toga, stoji u presudi, tvrde da su pšenicu predali na prijevoz Marinu Jakšiniću radi isporuke, no sudu kao dokaz nisu predočili na uvid otpremnice i tovarne listove za prijevoz. Zbog toga je sud u cijelosti usvojio tužbeni zahtjev tužitelja iz Slovenije i presudio da je Beštek poljoprivreda dužna tvrtki Trgovine MS isplatiti 15.600,00 eura, kao i naknaditi 1.446,80 eura parničnih troškova.

Odbijena saslušanja

– Sud je odbio provoditi dokaz saslušanja stranaka i svjedoka na ove okolnosti isporuke ugovorene količine pšenice jer se isti ne mogu smatrati vjerodostojnim dokazima s obzirom na to da se isporuka i otpremanje može valjano dokazivati samo potpisom otpremnica, odnosno primki od strane tužitelja kao primatelja kupca iste pšenice i ovjerom tovarnih listova o predaji predmetne pšenice na prijevoz prijevozniku ili osobi koja treba obaviti taj prijevoz – stoji u obrazloženju presude na koju se Beštek poljoprivreda može žaliti Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, a i dalje je tako ostao potpuni misterij gdje je završilo više od 50 tona pšenice koja je trebala stići u Sloveniju.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SLIJEDI PRIJAVA ZAVODU ZA SOCIJALNI RAD

Djeca na romobilu izletjela pred auto, ozlijeđena su

milinović pojačava momčad za napad na vrh

Križevčani doveli čak 10 igrača, među njima tri bivša slavenaša, Ukrajinac, Ganac…

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KRIŽEVCIMA

Auto završio na krovu, vozač i putnici odšetali s mjesta događaja. Jedan teško ozlijeđen


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati