Mještanka o požaru smeća: “Dobro kaj je zgorelo, sad budemo imali opet kam voziti”

U srijedu je na divljem odlagalištu otpada u ludbreškom prigradskom naselju Poljancu izbio požar koji je otvorio brojne rasprave među mještanima. Jedni su iskazali veliku gorčinu nemarnim ljudima koji odlažu otpad unatoč činjenici kako nedaleko od tog mjesta postoji reciklažno dvorište, a drugi pak veliku nonšalanciju zbog kojeg to odlagalište i dalje postoji.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Najviše posla s tim odlagalištem otpada imaju ludbreški vatrogasci i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava koji počesto, a posebno u ljetnim mjesecima, gase požare. Posljednji prošlotjedni požar vatrogasci su krenuli gasiti u srijedu oko 17.30 sati s tri vozila i devet vatrogasaca, a u ispomoć je pozvano i osam ‘dobrovoljaca’ s kombijem i jednom cisternom iz Sigeca Ludbreškog.

– Dolaskom na mjesto intervencije uviđamo da se radi o požaru trave, niskog raslinja te raznog komunalnog otpada, više komada guma, tepiha i građevinskog materijala – izvijestili su ludbreški vatrogasci na svojoj stranici na Facebooku.

– Pristupili smo lokalizaciji požarišta te sanaciji i natapanju prostora zbog velike količine mase otpada – izvijestili su vatrogasci. Posebno je ogorčen bio administrator, također aktivni vatrogasac koji je opisao zgodu s gašenja požara koja najzornije opisuje uzrok problema tog odlagališta, a to su ljudi.

Kako je rekao, prilikom punjenja cisterne prišla im je jedna mještanka Poljanca i  pitala vatrogasce što gori. Odgovorili su joj kako gori divlji deponij izvan mjesta prema Luki.

– Oh – veli gospođa veselo i uzbuđeno, i dodaje: “Super, sad bude izgorjelo, budemo imali opet kam voziti” – rekao je ludbreški vatrogasac koji je bio posebno ogorčen na takvo razmišljanje mještanke.

– Vatrogasci su tu da obavljaju takve stvari, gase požare, spašavaju imovinu, ljudske živote i krajolik. S obzirom na sušu, tek nekoliko metara je dijelilo da se požar ne proširi na neobrani kukuruz koji se nalazi na mnogo hektara okolo.

Pa vas sve lijepo pitamo koji odlažete otpad na divljim deponijima i onda to palite, sjetite se da ti vatrogasci riskiraju svoje zdravlje raskapajući hrpe nepravilnog odloženog azbesta, raznih guma i otpada te troše resurse iz vašeg grada i proračuna – rekao je vatrogasac u objavi na Facebooku. Njegovo razmišljanje potaknulo je aktivnu raspravu mještana.

– Na toj lokaciji gorjelo je mnogo puta unatrag nekoliko godina. Prilikom jedne od tih intervencija predstavnik mjesnog odbora pompozno je najavljivao postavljanje kamera. Opet veliko ništa, nepojmljivo je da se stotinjak metara od kuća upravo to odlaže i pali. Tko je tu kriv, gradska vlast? Mjesni odbor? Mještani koji to dopuštaju da besplatno odvoze smeće? Institucije? – zapitao se jedan Ludbrežanin.Drugi je pak napisao kako je komunalni redar u Ludbregu dobro upoznat s tim problemom i zapitao se zašto se ništa ne poduzima.

Suštinu cijelog problema iznio je još jedan mještanin kojim ćemo zaključiti ovaj članak.

– Dobro kaj nema reciklažnog dvorišta kilometar-dva dalje. Sad stvarno moraš biti teška sirovina od čovjeka da i dalje bacaš smeće na divlja odlagališta, a imaš kamo zbrinuti otpad, bez ikakvih briga – kazao je.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI