Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Misli na zdravlje

Mnogi smatraju da je ovo najljekovitiji začin na svijetu

Klinčić je začin koji ste sigurno probali u kuhanom vinu, čajevima i medenjacima, a koristi ga se i za recepture parfema. No jeste li znali da ga mnogi smatraju najljekovitijim začinom na svijetu?

Zdravstvene dobrobiti klinčića

Ovaj mali, ali vrlo močan začin sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom. Konzumiranje klinčića je i prva pomoć kod zubobolje i lošeg daha. U nekim zemljama stomatolozi rabe ulje klinčića za dezinfekciju zuba prije operacije, zbog njegovog jakog antibakterijskog djelovanja. Ukoliko imate probleme sa zuboboljom jedan cijeli klinčić stavite na desni, što bliže bolnom području, odnosno zubu. Klinčić ubija parazite i bakterije u probavnom traktu, a u primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve. 

Postoje i dokazi da neki spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici, a to je jedan  od najsnažnijih prirodnih uništavača krvnih ugrušaka. Znanstvenici iz Danske su otkrili da klinčić u uništavanju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je koriste za liječenje visokog tlaka i povišenog kolesterola u krvi. Glavno eterično ulje u klinčiću je eugenol koji ubija preko 91 posto stanica tri vrste raka dojke, pokazalo je istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima, a nedavno provedena istraživanja potvrdila su njegovu učinkovitost u borbi protiv drugih vrsta karcinoma, točnije, prostate, pluća, grla i kože. 

Oprez

Međutim, trudnice i dojilje ne bi smjele koristiti klinčić te ga ne smijete koristiti dva tjedna prije bilo kakve operacije, piše portazdravogživota.com

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Jeste li znali?

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati