Mogu li se sodom bikarbonom ukloniti svi pesticidi s povrća?

Pesticidi su zlata vrijedni kada ih promatramo iz perspektive njihova učinka na suzbijanje bolesti i štetnika biljaka, čime osiguravaju dobar urod. Kod dobre poljoprivredne i proizvodne prakse količina ostataka pesticida u voću i povrću ne prelazi granicu dopuštene količine pesticida, no svjedoci smo čestih izvješća o povlačenju proizvoda s tržišta zbog ostataka pesticida u hrani. Potrošače zabrinjavaju ostaci pesticida u hrani zbog njihova dokazanog negativnog učinka na zdravlje. Određeni pesticidi su neurotoksični, karcinogeni te mogu narušiti reproduktivno zdravlje i uzrokovati proizvodnju abnormalnih stanica u organizmu.

Metode uklanjanja ostataka pesticida

Uobičajene metode uklanjanja ostataka pesticida s površine namirnica su pranje vodom, guljenje, blanširanje i kuhanje. Pranje voća i povrća vodom važan je prvi korak prije konzumacije jer se na taj način osim nečistoća uklanjaju i ostaci nekih pesticida. Nažalost, ispiranje vodom neće uspjeti ukloniti sve ostatke pesticida s površine namirnica jer su neki pesticidi hidrofobni odnosno netopivi u vodi. Istraživanja pokazuju kako se ispiranjem vodom može ukloniti između 25 i 60 posto ostataka pesticida, međutim, ispiranje je potrebno provoditi najmanje pet minuta. Voće i povrće može se i namakati u vodi nakon ispiranja međutim, dodatno namakanje neće značajno smanjiti količinu pesticida.

Što kaže literatura?

Jedna od često prakticiranih kućnih metoda uklanjanja pesticida s površine namirnica je i uranjanje u otopinu sode bikarbone. Istraživanje objavljeno 2017. godine znanstvenika sa Sveučilišta u Massachusettsu ispitivalo je koliko je učinkovito uranjanje jabuka sorte gala u 1-postotnu otopinu sode bikarbone u uklanjaju dvije vrste pesticida (tiabendazola i fosmeta). Rezultati su pokazali kako je soda bikarbona uspješno uklonila 80 posto tiabendazola te čak 95,6 posto fosmeta nakon 12 do 15 minuta stajanja u otopini. Kupke sa sodom bikarbonom uzrokuju razgradnju pesticida i dobivanje različitih metabolita. S obzirom na to da dobiveni kemijski spojevi još nisu dovoljni ispitani, pranje voća i povrća uranjanjem u otopinu sode bikarbone nije univerzalno prihvaćeno, ne samo zbog potencijalnog štetnog učinka na zdravlje ljudi, već i zbog mogućeg negativnog utjecaja na okoliš.

Tijekom vremena određena vrsta pesticida s površine voća i povrća prodire dublje u plod. Nažalost, ispiranjem namirnica sa sodom bikarbonom nije učinkovito kada su u pitanju pesticidi koji su dublje u plodu. U tim je slučajevima guljenje najbolje rješenje, no s druge strane, guljenjem kore uklonit ćemo i obilje korisnih tvari koje se nalaze u kori te neposredno ispod kore voća i povrća.

Učinkovitost ostalih metoda

U znanstvenoj literaturi mogu se pronaći ispitivanja o učinkovitosti uklanjanja pesticida iz hrane uz pomoć ozona i elektrolize. Naime, podaci uranjanju voća i povrća u kupke koje sadrže vodu s ozonom ili vodu u kojoj je provedena elektroliza vode i soli govore kako su ove kupke učinkovite u uklanjanju ostataka pesticida iz namirnica. No, valja naglasiti kako je provedenih istraživanja premalo da bi se donio zaključak. (zdravobudi.hr)

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI