Mongolske borovnice: Naša plantaža ima 950 sadnica i jedna je od najvećih u Hrvatskoj

Obitelj Đurišević iz Virja već se osam godina bavi uzgojem mongolske borovnice, koja od svih sorti ima najbolje zdravstvene učinke, kao i nutritivne vrijednosti. Polako privode kraj ovosezonsku berbu, a kako je većina tog posla obavljena, za očekivati je da će urod iznositi oko 1,5 tona.

Ova je priča objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Naše sadnice od ove su sezone u punom rodu pa je i berba bila odlična. Naglasak stavljamo na ekološki uzgoj, a sadnice su izuzetno izdržljive i čak podnose mrazove u doba cvatnje. Tako smo i ove sezone prilikom cvjetanja imali mraz, ali je svejedno berba bila dobra – priča nam Ivan Đurišević.

Prije pet godina Đuriševićevi su odlučili povećati uzgoj i to se, ističe Ivan, pokazalo kao dobra odluka.

– Naša plantaža ima 950 sadnica i jedna je od najvećih u Hrvatskoj, što se tiče mongolske borovnice. Ni u jednom trenutku nismo požalili što smo krenuli s uzgojem, niti što smo povećali plantažu jer je zbog svojih zdravstvenih svojstava mongolska borovnica sve traženija pa je i uzgoj isplativ – kaže Ivan Đurišević.

Dosad je obitelj Đurišević bila bazirana na vlastitoj prodaji uroda, a kako je ova sezona bila odlična jer su sadnice u punom plodu, namjeravaju proširiti asortiman svojih proizvoda.

– Dio uroda iskoristit ćemo za smrzavanje i sušenje, a malo ćemo i eksperimentirati s proizvodnjom vina. Proizvodimo i matični sok, kao i džemove i dosad nismo imali problema s plasmanom na tržište. Nadamo se da će tako i ostati s ovim povećanim urodom. Marketinški dio odrađujemo putem društvenih mreža, a i taj nam segment zasad dobro ide – zaključio je Ivan Đurišević.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI