Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ZABRINJAVAJUĆI PODACI ZA MUŠKU POPULACIJU IZ SJEVERNIH ŽUPANIJA

Muškarci iz naših krajeva u najvećoj su opasnosti od obolijevanja od raka, a žene u najmanjoj na razini države

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Muškarci sa sjevera Hrvatske u najvećoj su opasnosti od obolijevanja od raka u cijeloj državi, a s druge strane, žene s istog područja su pak najmanje izložene toj opakoj bolesti. Podaci govore da su sjeverne županije za muškarce u brojkama najpogubnije. Na samom vrhu je Varaždinska županija, a tamo je na 100.000 stanovnika u 2021. godini dijagnosticirano 734,5 slučajeva karcinoma. Odmah iza nje slijedi susjedna joj županija Međimurska sa 726,6 slučajeva karcinoma. Zatim karlovačka sa 726,6 slučajeva pa Koprivničko-križevačka sa 724 slučaja. Sve je to daleko iznad državnog prosjeka, koji iznosi 672,2 slučaja na 100.000 stanovnika.

Kod žena ja situacija, kako smo spomenuli, sasvim drugačija, i to dijametralno. Žene sa sjevera u prosjeku su u mnogo manjoj opasnosti od obolijevanja. Na samom dnu je Ličko-senjska županija s 369,9 slučajeva, a odmah iza nje slijede Međimurska, Koprivničko-križevačka i Varaždinska županija s 402,3, odnosno 417,8 i 418,1 slučajeva, što je daleko niže od državnog prosjeka koji pak iznosi 481 slučaj. Detaljnih nalaza o ovoj koincidenciji nema, radi li se ovdje o slučajnosti ili pak postoji poseban razlog zašto su muškarci u našim krajevima u najvećoj opasnosti, a žene u najmanjoj nije poznato niti je ta tema obrađena u studiji.

– Što se tiče incidencije raka u našoj županiji, možemo reći da su akcije koje se organiziraju s ciljem borbe protiv karcinoma u našoj županiji vrlo dobro prihvaćene od žena, pogotovo što se tiče raka grla maternice, gdje je odaziv na samom hrvatskom vrhu. S druge strane, muškarci nisu tako skloni preventivnim pregledima. Nekih znanstvenih istraživanja o ovim incidencijama nema, ali moje je stajalište da se ovdje radi o prevenciji, koja je kod muškaraca na nešto nižoj razini – navela je Andreja Lukić Suknaić, voditeljica odjela za citologiju Koprivničke bolnice i predsjednica Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije.

Najčešća sijela raka kod muškaraca u 2021. godini bila su rak prostate (2434 slučaja; 18% svih dijagnoza raka u muškaraca), rak dušnika, bronha i pluća (2192; 17%), rak debelog i završnog crijeva (2174; 16%), rak mokraćnog mjehura i drugog urotelnog sustava (836; 6%) i rak bubrega (575; 4%). Kod žena najčešća sijela bila su rak dojke (2928 novih slučajeva; 25%), rak debelog i završnog crijeva (1532; 13%), rak dušnika, bronha i pluća (1170; 10%), rak tijela maternice (755; 6%) i rak štitnjače (531; 5%).

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MISLI NA ZDRAVLJE

Kažu da je ova voćka razlog zašto najzdraviji ljudi na svijetu ne znaju za rak i žive sto godina

KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na ortopedsko ili drugo pomagalo

TEŽAK sudar sinoć na Podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Strašna prometna nesreća prilikom izvanrednog prijevoza. Vozač (44) teško ozlijeđen

radi se novi plinovod u dužini 320 metara

FOTO Tek asfaltiranu ulicu već raskopali, stanari u nevjerici

PROMETNA NESREĆA KOD SOKOLOVCA

Sudarila se dva vozila, ozlijeđen 46-godišnjak

Jedite ju što češće

Za zdravlje srca ne postoji bolja namirnica od ove


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati