Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SUNČANA ELEKTRANA

Na oranicu između Pitomače i Dinjevca postavit će se 2500 fotonaponskih modula

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na stranicama Ministarstva gospodarstva objavljen je elaborat zaštite okoliša za sunčanu ili solarnu elektranu koju tvrtka NeoCONSolar iz Zagreba planira graditi na području Općine Pitomača. Preciznije, Sunčana elektrana Pitomača planira se kao neintegrirana sunčana elektrana na tlu i to na području sjeverno od županijske ceste Dinjevac – Pitomača, stoji u elaboratu. Zahvat se planira na površini od gotovo 17 tisuća kvadratnih metara, a obuhvaća oranicu smještenu uz rub stambenog naselja Pitomača te je sa sjeverne, zapadne i južne strane okružena obradivim površinama. Planira se elektrana instalirane snage 1.348,92 kW i priključne snage 999 kW. Postavit će se oko 2500 fotonaponskih modula vršne snage 540 kW, a pristup lokaciji bit će moguć kolnim i pješačkim ulazom.

– Zahvat SE Pitomača planira se kao sunčana elektrana na tlu na površini od 16.725 m2,s projektiranom površinom pod fotonaponskim modulima od oko 8.054 m2 (48% površine obuhvata). Unutar obuhvata SE Pitomača planirano je postavljanje fotonaponskih modula i pretvarača nemetalne potkonstrukcije na tlu, izvedba interne kabelske mreže i interne komunikacijske mreže za potrebe daljinskog nadzora i upravljanja radom FN modula za postizanje priključne snage od maksimalno 999 kW, postavljanje montažne predgotovljene interne Transformatorske stanice za priključak na elektroenergetsku distribucijsku mrežu te izvedba internih šljunčanih prometnica do interne transformatorske stanice – navodi se u elaboratu te ističe da tijekom rada SE Pitomača neće biti emisija onečišćujućih tvari u tlo.

– Potencijalno onečišćujuće tvari koje će nastati tijekom korištenja predstavljaju mineralna ulja iz energetskog transformatora u internoj transformatorskoj stanici. Međutim, ispod energetskog transformatora u internoj transformatorskoj stanici ugradit će se nepropusna sabirna jama za prihvat ulja iz transformatora, čime će se spriječiti istjecanje mineralnog ulja u okoliš. Teren na kojem se planira zahvat je ravan, stoga se tijekom korištenja ne očekuje pojačana erozija tla koja bi dovela do gubitka karakteristika, odnosno ispiranja tla – ističe se te naglašava da se niti tijekom građenja, a ni tijekom korištenja postrojenja ne očekuje negativan utjecaj na stanovništvo.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Župan ističe da Općina Kalnik uopće nije uputila zahtjev za proglašenje prirodne nepogode tuče

Koren: “Kešer netočnim informacijama obmanjuje javnost i dovodi do krivih zaključaka”

GRADONAČELNIK JAKŠIĆ NA RKC-U NAJAVIO

Kroz godinu dana u Koprivnici će se početi graditi vanjski bazeni

VJERNICI HODOČASTILI OD MOLVI DO REKE

FOTO/VIDEO Uz pjesmu i molitvu propješačili 28 kilometara

zabili 12 komada

FOTO Slavenaši uveličali feštu u Ivancu, domaćine vodio legendarni Pavo Crnac

Održana Zlatna bućka Podravine

FOTO/VIDEO Ribiči iz Azila “nabućkali” soma teškog gotovo 30 kilograma

Čeka se proglašenje elementarne nepogode, nakon jakog nevremena iz županije bez odgovora

VIDEO Tuča potukla usjeve u kalničkom Prigorju, ljudi su ogorčeni i očajni


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati