Iako je poznato da agrumi imaju pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje zbog visokih koncentracija ljekovitih nutrijenata, poput vitamina C, istraživanjima su otkrivene neke nove zdravstvene koristi mnogih citrusnih flavonoida,. Naime, u samim agrumima postoji obilje flavonoida, ali najviše ih ima u kori. To znači da je najbolji način da u organizam unesete najveću dozu antioksidansa da pojedete bijelu opnu koja se nalazi u unutrašnjosti ploda uz koru.
Najbolji od flavonoida u tom bijelom “mesu” je naringenin, koji se može naći u svim agrumima, ali i kori rajčice. Istraživanja su pokazala da naringenin i srodni citrusni flavonoidi mogu popraviti oštećenja DNK koja vode do nastanka raka, a druga istraživanja su pokazala da naringerin može stimulirati jetru da spali višak masnoće i vrati pretile miševe na normalnu težinu.
Naprimjer, kora limuna djeluje kao antiseptik i u alternativnoj medicini se koristi za snižavanje temperature. Esecijalna ulja koja sadrži limunova kora pomaže opustiti krvne žile, živce i umanjiti bol, piše N1. Aromatična ulja koja se mogu naći u narančinoj kori, koriste se za aromaterapiju i u parfemskoj industriji. Učestalom konzumacijom kore, poboljšava se probava, ubrzava metabolizam, smanjuje kolesterol, a velike količine različitih vrsta antioksidanata prisutnih u narančinoj kori pomažu u ublažavanju simptoma različitih respiratornih bolesti kao što su prehlada, gripa, bronhitis, pa čak i rak pluća. Narančina kora prepuna je minerala, pektina, flavonoida, vlakana i fitonutrijenata, te sadrži veliku količinu vitamina A i C, piše botanica.
Dakle, u kori ima lijekova, stoga ih nemojte bacati u smeće. No, ukoliko su agrumi tretirani pesticidima, onda se u kori mogu nalaziti i ti snažni otrovi. Stoga, kao i uvijek, potrudite se pronaći prirodno uzgojene namirnice.
FOTO iliustracija