Najbolji u državi po odvajanju: Koprivnica druga, u top 10 ugurali se Križevci i Ludbreg

Naša tri grada Koprivnica, Križevci i Ludbreg nalaze se u top 10 najboljih hrvatskih gradova po stopama odvajanja otpada. I dok je Koprivnica već prije nekoliko godina zadovoljila EU direktivu o 50 posto odvojenog otpada, Križevci i Ludbreg vrlo su blizu tog ostvarenja.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Koprivnica je drugi grad u zemlji s 55,4 posto odvojenog komunalnog otpada, iza hrvatskog rekordera Preloga sa 67,4 posto. Ludbreg je na šestom mjestu s 46,5 posto, a Križevci sedmi s 46,3 posto odvojenog otpada. Dodajmo i kako je Koprivnica još 2020. imala nešto bolji postotak od 55,75 posto, no razlog je, doznajemo, i drukčija metodologija izračuna po kojoj se, pojasnili su u gradskoj upravi, u stope odvajanja više ne ubrajaju poslovni korisnici. Dodajmo i kako je u Đurđevcu stopa odvajanja otpada tek 19,2 posto.

Inače, stopa odvajanja na nacionalnoj razini iznosi samo 16 posto, a stopa recikliranja 15 posto. Županije s najboljim rezultatima su Međimurska županija (40 posto) i Koprivničko-križevačka županija (33 posto) te Varaždinska županija (31 posto), a županije s najlošijom stopom oporabe su u Ličko-senjska županija (2 posto) i Zadarska županija (2 posto).

– Ponosni smo što smo drugi grad po razvrstavanju otpada u Hrvatskoj, a sve je to zasluga naših sugrađana i stručnih timova ljudi koji rade na projektu razvrstavanja otpada. Isto tako, projektom nabavke novih komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje vozila i projektom nove kompostane u Herešinu dokazali smo da smo u prvih deset gradova po povlačenju europskih sredstava u Republici Hrvatskoj – rekao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i dodao kako su pokazali i da je sustav danas spreman biti inovativan uz postojanje mogućnosti gospodarenja otpadom.

Svojim građanima, ali i komunalnim službama zadovoljan je bio i križevački gradonačelnik Mario Rajn koji je dodao kako je to „prvenstveno zasluga sugrađana koji su usvojili naviku odvojenog prikupljanja otpada, kao i Komunalnog poduzeća Križevci“.

– Postotak odvojeno sakupljenog otpada svakako smo povećali uvođenjem dodatnog spremnika za odvojeno sakupljanje papira i kartona koji su prošle godine podijeljeni svim korisnicima – komentirao je Rajn.

Gledamo li stope odvajanja po našim općinama, onda je ona najbolja u Đelekovcu (42,7 posto) i Legradu (42,6 posto). Visoke stope imaju i Drnje (38 posto), Kalnik (35,2 posto), Molve i Novigrad Podravski iznad 37 posto, dok najmanje odvajaju Kalinovčani (9,1 posto) i Podravske Sesvete (16,5 posto). Uz nas, vrlo su dobri u odvajanju i u susjednoj Varaždinskoj županiji, a posebno neke podravske općine poput Martijanca. U toj je općini stopa odvajanja čak 61,6 posto! Ostale su općine uglavnom iznad 30 posto.

STOPE ODVAJANJA OTPADA U NAŠOJ ŽUPANIJI U 2021. GODINI

JedinicaKg otpada po stanovnikuStopa odvajanja
Koprivnica33255,4
Križevci28046,3
Đurđevac16819,2
Ludbreg21346,5
Martijanec16261,6
Đelekovec13742,7
Legrad16242,6
Drnje11938

Uz navedene podatke o stopi odvajanja Ministarstvo gospodarstva objavilo je i koliko se prikupilo otpada po glavi stanovnika po jedinicama. Tako najviše otpada u našoj županiji stvaraju, očekivano, Koprivničanci, čak 332 kilograma po stanovniku. Križevčani 280 kilograma, a Đurđevčani 168 kilograma. Među općinama najviše otpada stvaraju Kalinovčani, čak 197 kilograma. Najmanje otpada produciraju mještani općine Novo Virje s 86 kilograma po stanovniku.

Još je jedna naša općina ovih dana ušla u top 10 kad se govori o zaštiti okoliša. Nestvaran je podatak da je jedna od njih izdvojila čak 84 posto svog proračuna za projekte iz zaštite okoliša. U 2020. godini, posljednjoj za koju su dosad obrađeni podaci, najveće izdvajanje za zaštitu okoliša iz svog budžeta ostvarila je Općina Sveti Petar Orehovec budući da je izdvojila čak 84,82 posto proračuna, što je, prevedeno u konkretne iznose, čak 18,9 milijuna kuna.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI