MISLI NA ZDRAVLJE

Najučestalija zloćudna bolest u Hrvatskoj je rak debelog crijeva, evo koje namirnice smanjuju rizik od oboljenja

Rak debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj i godišnje od njega u prosjeku oboli 3600 osoba, javlja Index.hr. Prema procjenama Europske komisije za zemlje članice EU, stope incidencije kolorektalnog raka najviše su u Slovačkoj, Danskoj, Mađarskoj i Nizozemskoj, dok je mortalitet najviši u zemljama istočne Europe. Hrvatska se nalazi na 9. mjestu po pojavnosti raka debelog crijeva, a na visokom 2. mjestu po smrtnosti, podaci su to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Loša prehrana jedan od glavnih uzročnika rizika za rak debelog crijeva, ali postoji mnogo namirnica koje možemo uključiti u svakodnevnu prehranu koje pridonose smanjenju rizika od oboljenja. Dijetetičari tvrde da konzumacija ovih namirnica može smanjiti rizik od raka debelog crijeva:

  • grah
  • mahunarke
  • bobičasto voće
  • orašasti plodovi
  • mrkva
  • špinat
  • brokula, piše Index.hr

FOTO: ilustracija/podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ŽIVI SA ČETIRI SRČANA STENTA I KUKOM KOJI NE MOŽE OPERIRATI

Slavko: “Šanse da me nakon operacije više ne probude su 90 posto”

MISLI NA ZDRAVLJE

Smanjuje rizik od raka, snižava kolesterol i poboljšava probavu: Ovo voće vjerojatno nikad niste probali

OBAVIJEST TRGOVAČKOG LANCA

Iz prodaje se povlači popularna krema: “Odmah prestanite s upotrebom, kupcima će biti vraćen novac”