Rujan je idealno vrijeme za sadnju matovilca, jednog od najotpornijih i najzdravijih zimskih listova. Ova biljka voli hladnije temperature i brzo se prilagođava vrtu ili čak posudi na balkonu. Sjemenke matovilca možete posijati izravno u tlo ili u pripremljene gredice, a ubrzo ćete primijetiti prve izbojke koji probijaju površinu. Ako ga zasadite sada, prve listove možete početi brati već nakon četiri do šest tjedana, a cijelu zimu uživat ćete u svježem, zelenom lisnatom povrću. Matovilac se posebno dobro razvija pod blagim pokrivačem od agril folije ili starog pokrivača kada zahladi, jer ga mraz čini slađim, dok istovremeno ostaje sočan i hrskav.
Matovilac je iznimno zdrav jer sadrži vitamine A, C i K, minerale poput željeza i kalcija te brojne antioksidanse koji pomažu imunološkom sustavu, poboljšavaju probavu i jačaju kosti. Njegov blagi, orašasti okus čini ga izvrsnim za salate, sendviče ili kao dodatak toplim juhama, a može se koristiti i u smutijima. Zbog niskog udjela kalorija i visokog sadržaja vlakana, matovilac je savršen za sve koji žele zdravo i svježe povrće tijekom zimskih mjeseci bez da napuštaju vlastiti vrt.
Uz minimalnu njegu, redovito zalijevanje i eventualno malčiranje tla, matovilac može rasti gotovo cijelu zimu, pružajući ne samo ukusne listove nego i estetski zeleni kutak u vrtu dok ostatak prirode miruje. Njegova otpornost na hladnoću i jednostavnost uzgoja čine ga idealnim izborom za sve koji žele uživati u domaćim plodovima čak i kada vani pada snijeg.
FOTO arhiva