Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
prave probleme već desetljećima

Napala ga divlja svinja, usmrtio ju kamenom i rasporio

Divlje svinje prave probleme ovčarima već desetljećima, a sada se dogodilo ono čega su se svi pribojavali, divlja svinja napala je čovjeka. Ovčar Livio Hrelja, stanovnik Ivanja, malog sela na sjeveru otoka Cresa obratio se Novom listu i ispričao ovaj traumatičan događaj.

– Oko 8 sati ujutro, na svom ograđenom pašnjaku u neposrednoj blizini kuće, gdje moja supruga i ja držimo ovce, vidio sam uznemirenost i čuo bespomoćno blejanje ovaca. Ušao sam u pašnjak i pokušao vidjeti o čemu se radi, te sam uočio da jednoj ovci nedostaje janje. Sumnjajući da je u pašnjak ušla divlja svinja jer je to česta pojava ove zime, dao sam se u potragu i pronašao traženu životinju. Pokušao sam je istjerati iz pašnjaka, no ona se zabila u mrežu kojom je pašnjak ograđen. Zatim se okrenula prema meni, te me tako raskrvavljena, bjesomučno, u punom trku, napala. U toj situaciji nisam imao izbora kako se obraniti te hvatam prvi dostupan kamen i s daljine od oko 3 metra bacam taj kamen prema divljoj svinji teškoj šezdesetak kilograma. Kamen je tek okrzne, ali srećom hvatam drugi kamen i pogotkom u glavu je usmrćujem. Moj strah i stres u tom trenutku su neopisivi, te ga mogu razumjeti samo oni koji su nešto slično doživjeli. U panici odlazim do kuće, te javljam predsjedniku Lovačkog društva ‘Orebica’ Cres da mi je divlja svinja usmrtila janje što sam utvrdio kad sam usmrćenoj životinji otvorio trbuh gdje se vide kosti i vuna. Predsjednik LD ‘Orebica’ rekao mi je da će poslati lovnika koji će to sve evidentirati. Oko 12 sati me naziva me lovnik koji nije za ovo područje i prigovara mi kako sam mogao usmrtiti svinju i prijeti da će izvijestiti policiju. Ja to odobravam i očekujem da policija dođe i napravi zapisnik. Oko 13 sati dolazi drugi lovnik koji korektno obavlja očevid. Policija nije došla – ispričao je Livio Hrelja.

Ovo mu nije prvi bliski susret s divljom svinjom jer često ulaze u pašnjake obzirom da na vanjskim površinama nemaju dovoljno hrane, te gladne napadaju sve na što naiđu. Još 1. veljače Hrelja je uputio dopis Lovačkom društvu u kojem ih upoznaje sa situacijom i traži da zaštite njega i suprugu, kao i njihovo stado ovaca. Predložio je da ‘Orebica’ preko natječaja Ministarstva poljoprivrede nabavi električnog pastira međutim nikakav odgovor nije dobio.

Kao i više puta do sada, Hrelja je uputio apel nadležnima za rješavanje problema koje otočani imaju sa divljim svinjama.

– Stanje je postalo neodrživo jer i od drugih posjednika stada čujem da imaju i do 100% štete, a LD ‘Orebica’ nema načina da to riješi iako gospodare ovim lovištem od 7.3.2005. Prirodni resursi potpuno su uništeni, bioraznolikost je nestala, a jedino opstaju divlje svinje. Iznemogle glađu, samo je pitanje dana kad će nekog nemoćnijeg čovjeka ozlijediti. U mom slučaju svinja nije imala sreće, a u sljedećem pokušaju može biti uspješnija u odnosu na žrtvu. Stoga je ovo ujedno i apel svima u državi da se problem počne rješavati i ovaj otok ostavi u stanju u kakvom smo ga naslijedili od naših predaka – dodaje Hrelja.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati