Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Naš grad ostao bez pedijatra, roditelji negoduju: Otišao i liječnik sa zamjene…

Roditelji djece do sedam godina s područja grada Đurđevca i okolnih općina već duže bezuspješno traže da se osigura odgovarajući rad pedijatrijske ambulante u đurđevačkom Domu zdravlja, s prošlog tjedna doživjeli su novi šok. Već godinama ambulanta nema stalnog liječnika, što roditeljima stvara probleme, a od prošlog tjedna ostali su i bez privremenog rješenja jer pedijatar koji je radio „pola satnice“ više ne dolazi u Đurđevac. U cilju privlačenja pedijatara za dolazak u Đurđevac, Grad namjerava od iduće godine ponuditi novčanu nagradu od 100.000 kuna neto godišnje pa se roditelji nadaju da će možda ta mjera riješiti problem.    

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Stalno strahujemo hoće li ambulanta biti otvorena kad nam djeca obole. Nikad se ne zna hoće li raditi ili neće jer je pedijatar kojeg smo imali do prošlog tjedna odavno u mirovini pa je prvenstveno zbog nedostatka liječnika prihvatio taj posao. Takva je situacija u našoj pedijatrijskoj ambulanti godinama – pričaju nam ogorčeni roditelji.

Novi šok, dodaju oni, uslijedio je prošlog tjedna kad su doznali da više u Đurđevac neće dolaziti pedijatar koji je radio na pola radnog vremena.

– Sad na preglede s našim mališanima moramo odlaziti u Koprivnicu. Stvarno nam je nepojmljivo da se taj problem provlači unatrag 10-ak godina i nikako da se riješi – kažu ogorčeni roditelji.

Mirjana Hanžeković, ravnateljica županijskog Doma zdravlj, ističe kako je pedijatrijska ambulanta u ispostavi Đurđevac dosad bila organizirana na način da je na pola radnog vremena radio specijalist pedijatrije koji je bio u mirovini. No, zbog posla koji mu se ukazao u njegovoj županiji, što mu znatno skraćuje putovanje, otkazao je suradnju sa županijskim Domom zdravlja.  

-Sad smo u potrazi za pedijatrom. Natječaj za zapošljavanje pedijatra u ispostavi Đurđevac otvoren je od početka godine, a situacija je ista i s pedijatrima u Koprivnici i Križevcima te se nadamo da će mjera koju je Grad Đurđevac donio za sufinanciranje dolaska pedijatra u iznosu od 100.000 kuna neto na godišnjoj razini uz redovnu plaću kao i rješavanje stambenog pitanja ipak biti prilika za dolazak pedijatra – kaže Mirjana Hanžeković.  

Mirjana Hanžeković

Činjenica je, dodaje ona, da u cijeloj Hrvatskoj nedostaje 75 pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što je 23 posto od planirane mreže Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

– Prema mreži Zavoda potrebno je 330 timova, a ugovoren je 281 tim, od toga njih 28 bez nositelja tima. Uz manjak liječnika dodatno zabrinjava to što je prosječna dob primarnog pedijatra 55 godina, a čak 40 posto ih je starije od 60 godina. Situacija nije na zavidnoj razini te se nadamo da će ovakva vrsta sufinanciranja ipak potaknuti liječnike da se odluče za dolazak u primarnu zdravstvenu zaštitu – kaže Mirjana Hanžeković.

U Domu zdravlja u Đurđevcu problem predstavlja i nedostatak ginekologa pa će Grad i za dolazak ginekologa od iduće godine ponuditi godišnju novčanu nagradu od 100.000 kuna.

– Slična je situacija sa specijalistom ginekologije i opstetricije te uz natječaj koji je otvoren cijele godine nismo imali zainteresiranih kandidata, no uz mogućnost koju nudi Grad Đurđevac, da se uz redovnu plaću financira dolazak ginekologa u godišnjem neto iznosu od 100.000 kuna, vjerujemo da ćemo uspjeti popuniti ovo radno mjesto te stanovnicima omogućiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu, iako je ordinacija trenutno organizirana na način da zdravstvenu zaštitu pružaju dva liječnika sukladno ugovoru o poslovnoj suradnji, odnosno oboje rade kao vanjski suradnici – zaključila je Mirjana Hanžeković.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI