Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Naša Mara osvojila državnu nagradu: O svim sam skrbila kao da su mi roditelji!

O svim sam skrbila

       kao da su mi roditelji

Mara Štrunjak (75), udomiteljica iz Kozarevca, naselja na području općine Kloštar Podravski, dobila je nagradu za životno djelo od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Svake godine Ministarstvo dodjeljuje četiri godišnje nagrade i nagradu za životno djelo pa je tako Mara Štrnjak za svoje dugogodišnje bavljenje udomiteljstvom dobila laskavo priznanje.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Udomiteljstvom se Mara počela baviti s 38 godina nakon što je njena svekrva ostala nepokretna. Zbog brige o svekrvi više se nije mogla baviti poljoprivredom, a na prijedlog Centra za socijalnu skrb počela je udomljavati starije i nemoćne osobe.

– Nekad udomiteljstvo nije bilo cijenjeno i za smještaj starijih osoba dobivao se mizeran iznos, no to je očito posao koji je stvoren za mene. Jednostavno volim pomagati onima kojima je pomoć potrebna i nikad na udomiteljstvo nisam gledala kao na izvor zarade – priča nam Mara Strunjak.

Aktivno se udomiteljstvom bavila 35 godina, a posebno je ponosna na činjenicu da nikad nijedan korisnik nije izrazio želju da ode iz njenog doma. Svi korisnici su, ističe Mara, u njenom domu osjetili obiteljsko ozračje i znali su da se mogu osloniti na nju.

– Često sam dobivala korisnike koji su stalno mijenjali domove za starije osobe i nigdje nisu bili zadovoljni. Bilo je tu i teških bolesnika, onih koji su imali dijagnosticiranu i shizofreniju, ali su kod mene pronašli svoj mir. Čak im je i zdravstveno stanje napredovalo. O svim sam korisnicima vodila brigu kao da su moji roditelji i oni su to očito osjetili pa su kod mene bili stalno smješteni. Ne znam o koliko sam točno korisnika vodila brigu, ali znam da je bilo dosta njih koji su kod mene proveli više od deset godina – kaže Mara Štrunjak.

Iako je udomiteljstvo umirovila prije tri godine, neumorna Mara još uvijek vodi brigu o baki Marici Ščrbak.

– Baka Marica nije htjela otići od mene i pristala sam i dalje voditi brigu o njoj. Ima 91 godinu i kod mene se osjeća kao da je u svom domu pa je izrazila želju da ostane i s veseljem sam joj ispunila i tu želju – kaže Mara Štrunjak.

Nagrada za životno djelo, dodaje Mara, najbolja je potvrda da je svih 35 godina bila dobra udomiteljica.

– Ponosna sam i sretna što mi je pripala ta laskava nagrada. Moram istaknuti i da sam kroz sve godine bavljenja udomiteljstvom imala podršku supruga Đure i kćeri Ankice pa i oni imaju velike zasluge  za ovu nagradu – zaključila je Mara Štrunjak.           

Uz laskavo priznanje za Maru Štrunjak, od četiri godišnje nagrade udomiteljica godine čak dvije stigle su u našu županiju, a dobile su ih Đurđica Posavec iz Podravskih Sesveta i Renata Belec iz Koprivnice.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI