Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

“Naša su djeca stalno poslijepodne, nemaju vremena za ostale aktivnosti!”

Dio roditelja učenika od petog do osmog razreda Osnovne škole Đurđevac ogorčen je što se i u ovoj školskoj godini nastava odvija u dvije smjene, a prema takvom rasporedu njihova su djeca stalno u poslijepodnevnoj smjeni. U više su navrata, kažu oni, upozoravali gradsku vlast na taj problem jer je dvosmjenska nastava uvedena prije dvije godine, kad se obnavljala zgrada vrtića zbog privremenog smještaja pojedinih vrtićkih grupa u školsku zgradu. Obnova vrtićke zgrade odavno je završila, no tri vrtićke grupe i dalje su smještene u školskoj zgradi pa je na taj način škola i u ovoj školskoj godini ostala bez tri učionice. Pokušali, kažu oni, preko predsjednice Vijeća roditelja u prošloj godini još jednom skrenuti pozornost na probleme s dvosmjenskom nastavom i činjenicu da su njihova djeca stalno u poslijepodnevnoj smjeni, no ona je, tvrde oni, na neki način ušutkana.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković odlučio je da se nastava odvija u dvije smjene te se preko gradonačelnika Hrvoja Jančija i ravnatelja Danijela Domišljanovića pobrinuo da se to ostvari. Smještajem vrtićaraca u školsku zgradu učenici su zakinuti za prostor i zbog toga više nema jednosmjenske nastave. Naša su djeca stalno u poslijepodnevnoj smjeni pa nemaju vremena za ostale aktivnosti, a ako vrtić nema dovoljno kapaciteta, neka se uvede lista čekanja, kao i u ostalim gradovima i općinama. Ovako naša djeca nemaju vremena za izvannastavne aktivnosti, a i teško je sa školskim obvezama uskladiti i treninge jer se većina njih bavi nekim sportom – kažu nezadovoljni roditelji.

Nije korektno, dodaju oni, da su njihova djeca stalno u poslijepodnevnoj smjeni. Ako se već provodi dvosmjenska nastava, kažu oni, onda je logično da se po smjenama rotiraju viši i niži razredi.

– Ovako se daje prednost produženom boravku jer je to izlika zašto nema rotacije smjena. Željko Lacković i Hrvoje Janči stalno govore o projektu nadogradnje vrtića, a već dvije godine stvari se nisu pomakle s početne točke pa naša djeca i dalje idu poslijepodne u školu. Stalno govore i o uređenju školske kuhinje i unutrašnjosti zgrade te su čak naglasili da će Grad sam to financirati, ako projekt ne prođe na natječaju za potporu, ali ni od toga nema ništa. U školskoj kuhinji djeca su sad nagurana, a i nema odgovarajućeg pribora, što je također sramotno – zaključili su nezadovoljni roditelji.

Iz ureda gradonačelnika odgovorili su da zbog povećanog broja razrednih odjela trenutno nije moguće organizirati jednosmjensku nastavu, što će se riješiti projektom dogradnje i unutarnjeg uređenja škole. Produženi boravak koriste 82 učenika od prvog do trećeg razreda te je organizacija prilagođena roditeljima i djeci.

– Radi mogućnosti prihvata sve djece predškolske dobi s područja grada i prigradskih naselja u vrtić do dogradnje vrtića vrtićarci će boraviti u prostoru škole, ali to ne utječe na rad škole jer i bez vrtićaraca nije moguće organizirati dvosmjenski rad zbog broja razrednih odjela. Projekt dogradnje dječjeg vrtića prošao je zadnju fazu provjere te se će se nakon potpisa ugovora krenuti s ugovaranjem radova, a dinamika isključivo ovisi o nadležnom ministarstvu – poručuju iz Ureda gradonačelnika.

Ulaganje u školsku kuhinju i restoran, dodaju, sastavni je dio budućeg projekta dogradnje i unutarnjeg uređenja škole. Zbog toga sada nije moguće ulagati u novu kuhinju jer će kuhinja s pripadajućim restoranom biti u dograđenom dijelu škole.

– Sve odluke vezane uz upravljanje osnovnom školom donosi Školski odbor i ravnatelj škole koji su kroz dosadašnju suradnju postigli velike i značajne iskorake u kvaliteti, organizaciji i provedbi školskih aktivnosti. Grad Đurđevac kao osnivač potiče razvoj cjelokupnog školskog sustava i otvoren je za prijedloge svih sudionika od učitelja, učenika i njihovih roditelja – zaključili su iz Ureda gradonačelnika.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI