Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
UVOZ - IZVOZ

Naša županija jedna od rijetkih s pozitivnom bilancom: Izvezeno je 158 milijuna eura robe više nego što je uvezeno

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o robnoj razmjeni Republike Hrvatske s inozemstvom u prošloj godini. I dok se u Hrvatsku i dalje puno više proizvoda i usluga uvozi, nego što se izvozi, Koprivničko–križevačka županija jedna je od rijetkih u kojima je uvozno – izlazna bilanca bila na strani izvoza.

– Ukupan izvoz Republike Hrvatske od siječnja do prosinca 2023. godine iznosio je 22,9 milijardi eura, a uvoz je istodobno iznosio 39,5 milijardi eura. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 16,6 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom od siječnja do prosinca 2023. godine bila je 58 posto – stoji u izvješću Državnog zavoda za statistiku koje pokazuje da se iz Koprivničko–križevačke županije u istom razdoblju izvezlo robe u vrijednosti 585,2 milijuna eura, a uvezlo robe u vrijednosti 426,4 milijuna eura.

Smanjeni uvoz i izvoz

To znači da je izvezeno robe u vrijednosti gotovo 159 milijuna eura u odnosu na uvezeno, a u odnosu na 2022. godinu, smanjeni su i izvoz i uvoz. Doduše, 2022. godina bila je i daleko najbolja po pitanju izvoza u Koprivničko–koprivničkoj županiji ikada, jer tada je u inozemstvo izvezeno robe u vrijednosti većoj od 600 milijuna eura. No, ista je godina bila rekordna i po uvozu jer je uvezeno robe u vrijednosti većoj od 462 milijuna eura. U usporedbi sa susjednim županijama, izvoz Koprivničko–križevačke bio je otprilike dvostruko manji od Varaždinske, Zagrebačke i Međimurske, ali duplo veći od Bjelovarsko–bilogorske, a čak tri put veći od Virovitičko–podravske. Kad je riječ o uvozu, tu prednjači Zagrebačka županija, u koju je uvezena roba vrijedna gotovo četiri milijarde eura, što je devet puta više nego u Koprivničko–križevačkoj županiji. Više nego što se izvozilo se uvozilo i u Varaždinskoj i Bjelovarsko–bilogorskoj županiji dok pozitivnu bilancu imaju i Međimurska i Virovitičko–podravska županija. No, niti u jednoj županiji u okruženju ta izvozno – uvozna bilanca nije tako visoka kao u Koprivničko–križevačkoj županiji.

Najviše uvoza iz Slovenije

Gledano po državama, najviše robe izvezeno je u Njemačku (77,6 milijuna eura), potom Italiju (66,7), Sloveniju (56,5), Bosnu i Hercegovinu (44,1) i Rusiju. Unatoč sankcijama koje su nametnute Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, rusko tržište i dalje je iznimno primamljivo proizvođačima iz Koprivničko–križevačke županije, pošto je ondje u 2023. godini izvezena roba vrijedna čak 42,8 milijuna eura. S Rusijom je ujedno i najpozitivnija izvozno – uvozna bilanca pošto je iz Rusije u 2023. godini u Koprivničko–križevačku županiju uvezena roba vrijedna tek 19 tisuća eura. Najviše se robe zato uvozilo iz Slovenije (52,8), Italije (49,7), Njemačke (43,2), Mađarske (42,5) te Austrije s kojom je i najnegativnija izvozno – uvozna bilanca te je uvezeno gotovo tri puta više austrijskih proizvoda (38,8), nego što je naših ondje izvezeno (14,8).

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor

apsolutni rekorder

Biciklist u Koprivnici napuhao 4,90 promila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati