KORISNI SAVJETI

Ne možete narezati luk bez suza? Samo ga stavite u škrinju na 10 minuta

Rezanjem luka većina nas završava u suzama, ali razlog nije emocija nego kemija. Kada oštricom noža prerežemo luk, u njemu se oslobađaju enzimi koji reagiraju sa sumpornim spojevima i stvaraju plin koji iritira oči. Naši suzni kanali reagiraju pokušajem da isperu nadražujuću tvar, a rezultat su suze koje svi dobro poznajemo.

Postoji jednostavan trik koji taj neugodan efekt gotovo u potpunosti sprječava. Dovoljno je da luk stavite u škrinju na desetak minuta prije rezanja. Hladnoća usporava kemijske reakcije koje stvaraju plin, pa se on oslobađa znatno sporije i u manjoj količini. Kada ga potom izvadite i odmah počnete rezati, vidjet ćete da oči ostaju suhe.

Važno je ne pretjerati s vremenom hlađenja. Ako luk ostane predugo u škrinji, može postati pretvrd i vodenast, što otežava rezanje i mijenja teksturu. Deset do petnaest minuta optimalno je vrijeme da postigneš efekt bez štete za okus. Ako režeš veću količinu luka, dodatno pomaže da i nož bude hladan. Neki kuhari zaklinju se i u paljenje svijeće ili plinskog plamena pored daske za rezanje jer plamen povlači sumporne spojeve prema sebi i dalje od tvojih očiju.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MARTINJSKI DANI

VIDEO Tradicionalnom bakljadom i vatrometom proslavili rođendan Općine

Štef iz Đelekovca uzgaja sibirski limun

VIDEO “Teško se proda jer ljudi ne znaju što je, ali oni koji ga probaju, vraćaju se na tržnicu po još”

TRADICIONALNO OKUPLJANJE

Proslavili 55. obljetnicu male mature i 70. rođendane