Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SVAKIDAŠNJE HODOČAŠĆE KATICE (79)

NEVJEROJATNA PRIČA “Svaki dan pješačim pet kilometara na misu, molitva je moj život!”

Za Katicu Dežđek (79) iz Levače, zaseoka u Gabajevoj Gredi, naselju na području općine Hlebine, odlazak na svetu misu u Molve neizostavan je dio svakodnevice. Neumorna baka Katica, unatoč poodmakloj životnoj dobi, dionicu od Levače do Molva u dužini od pet kilometara propješači, a u ljetnim mjesecima i povratak kući „odradi“ pješice. Ni temperaturni minusi ni vrućine ne mogu Katicu spriječiti u njenom naumu da dan zaključi svetom misom. Godinama je, ističe ona, tako pa je poznata svima koji prolaze dionicom od Gabajeve Grede do Molva u poslijepodnevnim satima.

Za Katicu Dežđek podravska “katedrala” u Molvama najljepša je crkva

– Molitva mi je sve u životu pa mi nije problem pješačiti ni sa 79 godina. Tako sam odgajana i nezamislivo mi je da mi dan prođe bez svete mise. Najbliža mi je crkva u Molvama, a i ona je najljepša u Podravini i još su Molve marijansko svetište pa tu nalazim svoj mir koji mi je svakodnevno potreban – priča nam Katica Dežđek.

U zimskim mjesecima, dodaje Katica, uvijek se nađe netko od poznanika na misi koji je odveze u Levaču. Nije joj, naglašava ona, problem ni na povratku propješačiti pet kilometara.

– Zimi brzo pada mrak pa kako na dionici do moje Levače vozači znaju juriti, bojim se da me netko od njih ne „pokupi“. Zato me uvijek netko nakon mise odveze kući. Ljeti, kad su dani dugi, skoro uvijek pješke idem i doma – kaže Katica Dežđek.

Baka Katica ne namjerava se odseliti iz Levače

Punih 15 godina Katica živi sama i sve dok će moći sama o sebi voditi brigu ne namjerava otići iz Levače. Veliki joj je hobi branje ljekovitog bilja, a u sezoni poljoprivrednih radova pomaže susjedima. – Jedino me žalosti što je naša Levača skoro izumrla. Ostalo je još samo pet domaćinstava u kojima živi deset stanovnika, a prije 40-ak godina bilo nas je preko sto. Čak smo imali i nogometni klub koji se zvao Sokol. Nažalost, Levača je izolirana pa mladima nije privlačno ostati tu ili doći tu živjeti. Meni je Levača najljepše mjesto na svijetu pa se ne namjeravam odseliti, iako nas sve manje živi tu. Imam dvije kćeri, jedna je u Koprivnici, a druga u Velikoj Črešnjevici, no iako sam u Levači sama, tu će uvijek biti moj dom – zaključila je Katica Dežđek.

FOTO: Dinko Borozan

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PRVI PUT U KOPRIVNICI

FOTO Cure iz Centra dobro su zagrijale publiku, a onda je stigao stari lav Željko Samardžić

U tijeku je tradicionalni svečani plesni Koncert koprivničkih folkloraša

FOTO/VIDEO Uživa se u pjesmama i plesovima Brodskog Posavlja, Podravine i Hrvatskog zagorja

KRISTIJAN BISTROVIĆ OD RUJNA JE STANOVNIK RUSKE ENKLAVE KALINJINGRADA I IGRAČ BALTIKE

‘Grad je jeftin i lijep, na gostovanja putujemo avionom, a o povratku u Hrvatsku još previše ne razmišljam’

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Peugeot završio u kanalu, očevid u tijeku

Susret s legendarnim alpinistom

FOTO Stipe Božić gostovao u Đurđevcu

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kak je propalo održavanje zgrada v Đurđevcu

Upišite pojam koji želite pretraživati