Nije dobro odstranjivati krajnike bez razloga, pogledajte zašto…

Sve je više djece kod nas i u svijetu kojoj su odstranjeni krajnici. Uglavnom se operiraju djeca koja imaju više od 3-4 gnojne upale grla godišnje, učestali sinusitis, upale uha i slično.

Najčešće se odstranjuju dva nepčana krajnika u grlu, a ponekad i treći, onaj u ždrijelu. Nažalost, nedavno objavljena danska studija otkriva da te operacije nisu nimalo bezazlene, iako su kratkotrajne i rutinske, piše alternativa-za-vas.com. Premda one donose neko kratkoročno olakšanje, dugoročno su opasne za zdravlje jer povećavaju rizik od većeg broja oboljenja. Krajnici, tonzile ili mandule u usnoj šupljini i ždrijelu raspoređeni su u obliku prstena. Oni nisu običan ukras u grlu, radi se zapravo o limfnim žlijezdama koje služe kao prva linija obrane od patogena, bakterija i virusa.

Oni štite organizam od infekcija i upala, a najaktivniji su do naše devete godine života. Istraživanja su pokazala da upravo krajnici mogu formirati zaštitnu barijeru koja sprečava invazivne bakterije i viruse da napadnu osjetljivo tkivo naših pluća ili grla. Krajnici su, dakle, važan dio imunosnog sustava svakog čovjeka. Njihovim uklanjanjem djetetov imunitet postaje još slabiji.  Uklanjanjem jednog dijela, osobito ako se radi o dijelu imunosnog sustava, narušavamo ravnotežu i ugrožavamo cjelinu, odnosno zdravlje cjelokupnog organizma.

Kako još navodi spomenuti portal, danska je studija pokazala da je kod djece kojima su do devete godine života odstranjeni krajnici ili mandule triput povećan rizik od bolesti kao što su gripa, astma, upala pluća i kronični bronhitis, a rizik od upale unutarnjeg uha, sinusitisa i alergija čak je četiri puta veći. Također kažu kako su istraživanja pokazala i to da su kožne bolesti, konjunktivitis i infekcije uzrokovane parazitima čak 78 posto učestalije među odraslim osobama kojima su odstranjeni krajnici. (pl)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI