Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nije dobro odstranjivati krajnike bez razloga, pogledajte zašto…

Sve je više djece kod nas i u svijetu kojoj su odstranjeni krajnici. Uglavnom se operiraju djeca koja imaju više od 3-4 gnojne upale grla godišnje, učestali sinusitis, upale uha i slično.

Najčešće se odstranjuju dva nepčana krajnika u grlu, a ponekad i treći, onaj u ždrijelu. Nažalost, nedavno objavljena danska studija otkriva da te operacije nisu nimalo bezazlene, iako su kratkotrajne i rutinske, piše alternativa-za-vas.com. Premda one donose neko kratkoročno olakšanje, dugoročno su opasne za zdravlje jer povećavaju rizik od većeg broja oboljenja. Krajnici, tonzile ili mandule u usnoj šupljini i ždrijelu raspoređeni su u obliku prstena. Oni nisu običan ukras u grlu, radi se zapravo o limfnim žlijezdama koje služe kao prva linija obrane od patogena, bakterija i virusa.

Oni štite organizam od infekcija i upala, a najaktivniji su do naše devete godine života. Istraživanja su pokazala da upravo krajnici mogu formirati zaštitnu barijeru koja sprečava invazivne bakterije i viruse da napadnu osjetljivo tkivo naših pluća ili grla. Krajnici su, dakle, važan dio imunosnog sustava svakog čovjeka. Njihovim uklanjanjem djetetov imunitet postaje još slabiji.  Uklanjanjem jednog dijela, osobito ako se radi o dijelu imunosnog sustava, narušavamo ravnotežu i ugrožavamo cjelinu, odnosno zdravlje cjelokupnog organizma.

Kako još navodi spomenuti portal, danska je studija pokazala da je kod djece kojima su do devete godine života odstranjeni krajnici ili mandule triput povećan rizik od bolesti kao što su gripa, astma, upala pluća i kronični bronhitis, a rizik od upale unutarnjeg uha, sinusitisa i alergija čak je četiri puta veći. Također kažu kako su istraživanja pokazala i to da su kožne bolesti, konjunktivitis i infekcije uzrokovane parazitima čak 78 posto učestalije među odraslim osobama kojima su odstranjeni krajnici. (pl)

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PRVO JU JE ZAPEKLA DESNA STRANA GLAVE, A ONDA POČELO SUZITI OKO

VIDEO Nada (66) je doživjela moždani udar, a da toga nije bila niti svjesna

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U popularnom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati