Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nije ih briga ni za ozlijeđene: Svaki šesti krivac pobjegne s mjesta nesreće

Djevojka (18) iz Koprivnice mirno je šetala Vinogradskom ulicom u svom gradu, u ranim večernjim satima. U jednom trenutku osjetila je snažan udarac te je odbačena na zemlju. Ozlijeđena i u šoku nije znala što ju je snašlo. Ispostavilo se da ju je netko udario autom i potom bezobrazno napustio mjesto događaja, ne pokušavši joj ni pomoći.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Nije trebalo dugo da policija pronađe 32-godišnjaka, krivca, koji je napuhao 1,40 promila. Ovo je samo jedan od mnogih slučajeva bjegova s prometnih nesreća u našoj županiji. Nevjerojatan je podatak iz Policijske uprave koprivničko-križevačke da počinitelji svake šeste prometne nesreće, pa i onih najtežih, bježe s mjesta događaja! Upravo to da se iščitati iz informacija koje smo dobili u podravsko-prigorskoj policiji za 2022. godinu.

Vozača kamiona koji je “pokosio” kosilicu našli su 10-ak kilometara dalje od nesreće

Naime, tijekom prvih deset mjeseci na području naše županije dogodilo se 766 prometnih nesreća, a u njih 126 počinitelji su pobjegli. To im nikako nije bilo pametno jer je čak 121-og policija na kraju i pronašla, i to vrlo brzo. Za njih još petero, a radi se o manjim nesrećama – policija još uvijek traga. Nevjerojatno je da je bilo onih koji su „nestali“ s prometne iako su skrivili nesreću u kojima je bilo i ozlijeđenih. A takvih je bilo osmero.

– Svaki sudionik prometne nesreće, pogotovo one u kojoj ima ozlijeđenih ili poginulih, mora ostati na mjestu prometne nesreće. Može se privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći ili ako mu je samome potrebna liječnička pomoć, odnosno radi obavještavanja policije – kazala nam je policijska glasnogovornica Dijana Žagar i podsjetila kako su sudionici nesreća s materijalnom štetom dužni, ako je moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.

– Prije nego to učine, ne smiju napustiti mjesto nesreće. U slučaju da kod prometne nesreće s materijalnom štetom na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je skrivio prometnu nesreću – poručuju u koprivničko-križevačkoj policiji.

Inače, podsjetimo, sudionik koji napusti mjesto događaja prometne nesreće u kojoj ima ozlijeđenih ili poginulih osoba, a ne obavijesti policiju i ne pričeka dolazak policije, kaznit će se od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Također, izreći će mu se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije od 12 mjeseci i po pravomoćnom rješenju izreći će mu se šest negativnih prekršajnih bodova.

– Kada je riječ samo o materijalnoj šteti, propisane kazne za napuštanje mjesta su od 3000 do 7000 kuna, te će mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije od najmanje šest mjeseci i po pravomoćnom rješenju izreći će mu se tri negativna prekršajna boda – dodala je Dijana Žagar.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DAN ŠKOLE

FOTO Kloštranski školarci razveselili roditelje

nakon rekordnih godina, vemo tradeu pali prihodi i dobit

Blagus: Cijela branša imala je pad prihoda, a radna mjesta su sigurna

[BITKA ZA KOKOŠI] Spor između udruge i saveza oko priznanja zahtjeva za izvornost pasmine ne prestaje unatoč odbačenim kaznenim prijavama

Milan Mišir: “Poginut ću ako treba, ali ću kukmicu vratiti u Križevce”

SVEČANOST

FOTO Đurđevački osnovci proslavili Dan škole

Uskoro ih neće biti, pa nek' o njima barem ostane sjećanje na internetu

VIDEO Koprivnički profesor geografije biciklom obišao 37 sela u kojima živi manje od 50 ljudi

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najmoćniji prirodni antibiotik: Za pripremu su vam potrebna samo dva sastojka


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati