Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Noćni strahovi kod djece: Ako niste vidjeli, teško bi bilo vjerovati

Svaki roditelji koji je barem jednom proživio noćni strah sa svojim djetetom zna kako je to vrlo uznemirujuća i bespomoćna situacija kako za roditelja, tako i za dijete.

Naime, noćni strahovi javljaju se kod dva do četiri posto djece u dobi između 18 mjeseci do 12 godina. Češći su kod dječaka nego kod djevojčica, smatra se, a najčešće traju od 10 do 40 minuta tijekom prve polovice noći, nakon čega dijete nastavlja mirno spavati. Vrištanje, lupanje rukama i nogama, odguravanje roditelja u neko gluho doba noći, velik je stres i za dijete, ali i za roditelja koji se osjeća potpuno bespomoćno.

South Agency/Getty Images

Dijete ne želi da ga se dodiruje, izgleda budno, no kao da nije svjesno što se oko njega događa. Zabrinuti roditelji često potraže stručni savjet nakon nekoliko takvih noćnih scena.  Iako se sa sigurnošću još uvijek ne znaju pravi razlozi zbog kojih se kod djece događaju noćni strahovi, ipak se smatra kako su stresne situacije kod djeteta, polazak u vrtić, školu i slično, mogući razlozi za proživljavanje noćnih strahova. Isto tako, važno je napomenuti kako noćni strahovi razvojem i rastom djeteta nestaju, odnosno sve su rjeđi.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ODLUKA HBK

Uskoro poskupljuju mise. Evo kad i koliko

SVAKI DAN PROVODI RADNO

VIDEO Marica (91) prkosi svojim godinama: “Na životu me drži moja motika”

U POVODU BLAGDANA SVETOG VIDA

FOTO Župnik Benjak blagoslovio bicikle i bicikliste

KORISNE INFORMACIJE

Evo koliko bi dugo trebali čuvati plaćene račune

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je jedna od najljepših biljaka na svijetu, ali i najljekovitijih

MISLI NA ZDRAVLJE

Mnogima omiljena namirnica ustvari je vrlo zdrava: Prirodni je antidepresiv, snižava krvni tlak i nivo šećera u krvi


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati