Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Korisne informacije

Nova pravila za vozače: Zbog ovih zdravstvenih stanja liječnici će prijavljivati pacijente policiji

Novim Pravilnikom o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače, pacijente se neće prijavljivati policiji za privremena zdravstvena stanja. No, razlog za prijavu bit će stanja koja neće proći kroz nekoliko mjeseci, piše Index.hr

Promjene se odnose na razlikovanje zdravstvenih stanja koja rezultiraju nesposobnošću za vožnjom do šest mjeseci i stanja dulja od tog roka. Propisana su stanja kao i lijekovi zbog kojih liječnik treba pacijentu usmeno reći da nije preporučljivo voziti određeno vrijeme. 

Ako je pacijentu upozorenje upisano u zdravstveni karton, a on sudjeluje u prometnoj nesreći, odgovornost će biti isključivo na njemu te će snositi kaznu. Međutim, ako liječnik ne upozori pacijenta i to ne upiše u zdravstveni karton, onda i liječnik podliježe prekršajnoj i materijalnoj odgovornosti”, pojasnila je Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije obiteljskih liječnika, prenosi Index.hr

Pravilnik od sljedećeg tjedna stupa na snagu, a morat će ga provoditi svi liječnici, uključujući i privatnu praksu, a ne samo liječnici obiteljske medicine.

Ako netko preboli moždani udar, to je trajno stanje koje će liječnici prijaviti MUP-u i zbog čega će na duže vrijeme ostati bez vozačke dozvole. To ne znači trajno oduzimanje, već će osoba nakon određenog vremena biti upućena na Medicinu rada kako bi mogla obnoviti vozačku dozvolu. To se isto odnosi na pacijente koji obole od Parkinsonove bolesti ili Alzheimerove demencije.

Kada su u pitanju zdravstvena stanja koja su prema novom Pravilniku dužni upisati u zdravstveni karton, popis je opširan.

Neka od njih su ukliještena leđa, slomljena ruka ili noga, zatim vrtoglavice i omaglica, jaka migrena, pretjerano povraćanje u trudnoći. Kada su u pitanju lijekovi, pacijenti koji primaju kemoterapiju ne bi trebali voziti. Pacijente koji imaju epi napad mora se prijaviti policiji, koja će ih uputiti na Medicinu rada. Tada pacijenti oko godinu dana ne bi smjeli voziti.

Iz Zagrebačkog dijabetičkog društva zadovoljni su novim Pravilnikom Ministarstva zdravstva jer su donesene ključne promjene vezane uz dijabetes. Od sljedećeg tjedna će osobe koje su ovisne o inzulinu, ako zadovolje medicinske preduvjete, moći ostvariti pravo na profesionalnu vozačku dozvolu. Do sada je važilo pravilo da oni koji su na inzulinu ne smiju ostvariti pravo na profesionalnu vozačku dozvolu, a postojećim vozačima koji su prešli na inzulin je profesionalna dozvola bila oduzeta. Pravilnik je bio vrlo rigorozan budući da kvaliteta regulacije dijabetesa te mišljenje dijabetologa uopće nisu bili uvažavani.

Preduvjeti za osobe na četiri ili više doza inzulina biti će obavezno nošenje senzora za bezbolno mjerenje glukoze koji će ih alarmirati ako se glukoza približi opasnim razinama. Trošak senzora koje će profesionalni vozači morati nositi su besplatni, piše Index.hr

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VAŽNA OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

U prehrambenom proizvodu poznate tvrtke otkrivena opasna bakterija. Hitno se povlači s hrvatskog tržišta

DAN DRŽAVNOSTI I TIJELOVO

Plodine imaju obavijest za kupce diljem Hrvatske

VAŽNA OBAVIJEST

Veliki trgovački lanac iz prodaje povlači jedan proizvod. U njemu je tvar opasna po zdravlje

DAN DRŽAVNOSTI I TIJELOVO

Konzum ima obavijest za sve kupce

VAŽNA OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

KTC iz prodaje povlači prehrambeni proizvod: “Ako ste ga kupili, javite se na prodajno mjesto”

Sumnja se u neispravnost u kakvoći

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati