Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nova ‘šefica’ ludbreškog turizma: Razvijat ćemo kulturni, zeleni, lovački i ribolovni turizam

Ministarstvo turizma i sporta potvrdilo je izbor nove direktorice Turističke zajednice područja Centar svijeta. Nova direktorica tako je Petra Međimurec koja je dosad radila kao viša savjetnica za razvojne projekte u Gradu Ludbregu.

Prednost je područja da u njemu postoji više turističkih elemenata, velik broj materijalne, nematerijalne kulturne baštine i zakonom zaštićenih kulturnih dobara, netaknuta prirodna baština te područje Natura 2000 mreže, što omogućuje razvoj zasebnih turističkih proizvoda, ali pod jednom holističkom marketinškom, komunikacijskom i prezentativnom pričom. Tako na područje koje obuhvaća Turistička zajednica gleda nova direktorica, a samo širenje turističke ponude vidi intenzivno i u više smjerova.

– Planirani smjer razvoja područja vidim u razvoju povijesnog turizma, kulturnog turizma, prirodnog (zelenog) i outdoor turizma, razvoju destinacijskog menadžmenta te zasebnih i objedinjenih turističkih proizvoda. Predloženi smjer temelji se na već postojećim projektima poput Gradskog kupališta Ludbreg, Bike parka, uređenja Otoka mladosti, uređenog Arheološkog parka, manifestacije Sveta nedjelja, Posjetiteljskog centra svijeta, Prapovijesnog parka Ludbrežanka, uređenja Ciglane kao interpretacijskog centra, postojećih arheoloških nalazišta u Jalžabetu, Kelemenu, Martijancu, kulturne baštine i dobara, te prirodnih lokaliteta na cijelom području, a posebice na mjestima koje se nalaze u Natura 2000 mreži – objašnjava direktorica.

Razvoj ponude vidi kroz uvođenje novih turističkih proizvoda i prijava na javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava. Jedan od projekata koji će biti predložen je projekt Centrum Outdoor.

Sportske rute

– Projekt se sastoji od više podaktivnosti koje se odnose na uređenje i opremanje zapuštenih zgrada u potencijalne smještajne kapacitete, minimalno uređenje prirodnih lokaliteta u zelene oaze i uređivanje lokalnih šumskih, traktorskih i livadnih putova u zelene štetnice. Kroz projekt Centrum Outdoor povezat će se kreativni turizam, sportske aktivnosti, biciklizam i vodeni sportovi. Velika prednost je blizina rijeke Plitvice, Bednje i Drave, jer imamo mogućnost organizacije aktivnosti na otvorenom za sve dobne skupine, posjetitelje i turiste. U predloženom projektu fokus je na razvoju novih biciklističkih ruta, hiking, kanuing i trekking ruta te ostalih popratnih elemenata poput urbane i društvene infrastrukture, a sve radi razvoja izletničkog i vikend-turizma. U projekt se mogu uključiti resursi poput postojeće industrijske i kulturne baštine u svim uključenim jedinicama lokalne samouprave, prirodni lokaliteti poput 18 ha velikog Otoka mladosti, zgrade starog mlina u Ludbregu, vodenog potencijala rijeke Bednje, Plitvice i Drave, starih dvoraca na području Jalžabeta, Martijanca, Ludbrega i Velikog Bukovca, lokalnih vinskih ruta koje se mogu objediniti u jednu zajedničku rutu, uređenih staza za šetanje te ostalih prirodnih i kulturnih znamenitosti – kaže Petra Međimurec. Primarna je ideja povezati cijelo područje koje Turistička zajednica sad pokriva na način da odgovara potrebama posjetitelja i turista, ali i na način da stvaramo sadržaje koji će koristiti lokalnom stanovništvu. Jedan od projekata na kojem će se raditi je uspostava šetnica. Lokalne šetnice bit će postepeno nadograđivane novim stazama i rutama koje će obuhvaćati lokalne znamenitosti, šumske krajolike te zelena područja u okolici, što će u konačnici biti novi sadržaj koji će moći koristiti obitelji s djecom, ljudi koji žele boraviti u prirodi te posjetitelji koji će doći vidjeti što to kod nas ima.

– Uz šetnice i uređene šumske staze ideja je uspostaviti i vodene staze, baš zbog rijeka koje se nalaze na području. Putevima rijeka je projekt koji se odnosi na definirano putovanje obalama rijeka u predmetnom području Turističke zajednice. Uz kampiranje, prijedlog je organizacija kanuinga i raftinga, na lokacijama gdje dubine rijeka to dozvoljavaju. Posjetitelju će se ponuditi u potpunosti razvijeni turistički proizvod putem kojeg će moći šetati, trčati, biciklirati i kampirati u prirodi. Za posjetitelje će biti određena stajališta te uređena odmorišta na otvorenom. Dodatni sadržaj koji će se nuditi je svakodnevna usluga lokalnih poduzetnika u smislu pružanja mogućnosti nabavke hrane i pića. Uz navedeno, dodatni sadržaj bit će posebno označeni lokaliteti te slikovni opisi najznačajnijih biljnih i životinjskih vrsti na predmetnom području. Također ću se usmjeriti na lovni i ribolovni turizam te na suradnju s udrugama, jer udruge iz svih uključenih naselja već sad sudjeluju ili organiziraju lokalna i regionalna natjecanja, imaju uspostavljenu suradnju sa sličnim udrugama i organizacijama i već razvijene proizvode, usluge koje možemo ponuditi turistima i posjetiteljima. Prijedlog koji će se prezentirati udrugama i lokalnim poduzetnicima odnosi se na uređenje postojećih ribolovnih i lovačkih objekata u potencijalna prenoćišta te proširenje njihovih postojećih aktivnosti – ističe direktorica. Uz kulturni turizam i zeleni turizam, područje također ne oskudijeva povijesnim znamenitostima. Projekt u ovom segmentu odnosi se na uspostavu turističkog proizvoda Putevima rimljana – Ave School. Ovaj je proizvod striktno usmjeren na djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te na obrazovne ustanove. Proizvod u svojim osnovnim stavkama može se prilagoditi da odgovara postojećem resursima područja u kojem se provodi, tako da bi za Općinu Jalžabet i Martijanec bio prilagođen njihovim arheološkim nalazištima, dok bi se za općine koje su u Natura 2000 mreži implementirao kao Škola u prirodi. Ideja je da se uspostavi „Škola malih Rimljana“ koja bi se provodila na arheološkom nalazištu Iovia Botivo u Ludbregu. Osnovni postulati Škole su da se ona može odvijati na više lokacija u gradu Ludbregu, arheološkom nalazištu, Zanatskom trgu te u samom Arheološkom parku. Ideja je da Škola traje najmanje pet dana, a djeca će moći izrađivati predmete karakteristične za rimsko doba, kroz igru i izrađene scenarije učiti o povijesti, rimskom panteonu, sudjelovati u zakonodavnom procesu kao senatori. Ako ideja Škole zaživi, mogućnost nadogradnje vidi se u ljetnom rimskom kampu.

– I nastavno na povijesni turizam, naše područje ne oskudijeva starim klijetima, pa je ideja da se uspostavi Kletna ruta. Ovaj je projekt striktno usmjeren na ljubitelje vina, lokalne autohtone proizvode te eno i gastroturizam. Svaka uključena JLS na svom području ima ili uspostavljene vinske rute ili stare klijeti koje su napuštene ili više nisu u funkciji. A kako je naglasak na vinskom turizmu, prijedlog je da se kao nadogradnja na postojeće vinske rute dodaju novi sadržaji poput smještaja, vinskih muzeja koji će prezentirati stare preše, prezentacije alata za preradu grožđa ili da se jednostavno posjetiteljima ponudi mogućnosti samostalne izrade vina na način kako se to radilo prije. Svi bi sadržaji bili smješteni u renoviranim i adaptiranim starim klijetima. Ovaj će prijedlog svakako biti predstavljen lokalnim poduzetnicima i vlasnicima objekata s ciljem da zajednički stvorimo novi turistički proizvod. Ova bi ruta bila komplementarna te usklađena sa šumskim, bike i outdoor rutama, te bismo na ovakav način imali više različitih turističkih proizvoda, koji bi intrigirali posjetitelje i turiste kroz cijelu godinu, a ne samo za vrijeme berbe i izrade vina. I na ovaj bismo način povezali disperzirane ponuditelje turističkih smještaja na području, na način da bismo ih povezali kroz više različitih, a opet zajedničkih turističkih tematika – objašnjava Petra Međimurec te dodaje kako nikako ne smijemo zaboraviti naše postojeće turističke proizvode poput lokalnih manifestacija, sajmova i događaja. Lokalne manifestacije koje se odvijaju svake godine u svim jedinicama lokalne samouprave izuzetno su velik potencijal. Neke su usmjerene na kulturnu i povijesnu baštinu te inspiraciju pronalaze u lokalnim folklornim običajima, druge su usmjerene na proštenjarstvo i vjerske sadržaje, dok su treće usmjerene na svjetovni sadržaj i zabavne aktivnosti. Dodatak ovom segmentu su proslave Dana općine koje također okupljaju veliki broj posjetitelja. Budući da se radi o tradicijskim proštenjarskim aktivnostima, mogućnost nadogradnje vidi se u stvaranju jedne zajedničke manifestacije, gdje bi se lokalne manifestacije povezale pod jednom krovnom temom te se odvijale kroz cijelo ljeto, sa završnom manifestacijom u Ludbregu. Krovna manifestacija bila bi definirani turistički proizvod koji bi trajalo više mjeseci i koji bi kombinirali s lokalnim ponuđačima smještaja, hrane i pića, kako bi opet dobili kružnu rutu te mogli uključiti sve jedinice lokalne samouprave.

Prezentacija

– Ovo su samo neki od projekata koji će se provoditi u naredne četiri godine i svakako će biti nadogradnje, ali primarna je ideja temeljem dostupnih resursa prezentirati područje koje turistička zajednica pokriva, poticati kreativan rad, uvoditi novitete i pokazati kak je lepo kod nas, pokazati da se isplati doći u ovaj kraj i vratiti se i pokazati da smo kraj prekrasnih zelenih oaza, proštenjarstva, uspješnih poduzetnika, OPG-ovaca i veselih, otvorenih i dobroćudnih ljudi, jer stvarno to i jesmo – zaključuje Petra Međimurec, direktorica Turističke zajednica područja Centar svijeta. Podsjećamo, u veljači ove godine osnovana je Turistička zajednica područja Centar svijeta koja, osim područja postojeće Turističke zajednice grada Ludbrega, obuhvaća i područja okolnih općina Jalžabet, Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Sveti Đurđ i Martijanec. Organizacija je to koja djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta, a osnovana je radi promicanja i razvoja turizma Republike Hrvatske i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom na način da upravljaju destinacijom. Prema riječima ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića, ovo ujedinjavanje jasna je poruka da se od turizma želi više.

– Ovo je važan događaj ne samo za nas, Grad Ludbreg, već za sve članove. Vjerujemo kako je ovo jedna logična ideja kojom ujedinjujemo sve turističke potencijale područja i krećemo u zajedničko stvaranje novih turističkih sadržaja, a samim time i ponude. Svaki dio ima svojih pojedinačnih atributa koji će zajedno kreirati jednu širu turističku priču – rekao je gradonačelnik Bilić.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U popularnom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati