Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Novi predvodnik Mosta: “Nazadujemo već 20 godina, mladi ne odlaze samo zbog plaće!”

Razgovarao Ivica Barać

Prije desetak dana zaposlenik Belupa Tomislav Šipek imenovan je glavnim koordinatorom Mosta za Koprivničko-križevačku županiju, a u Koprivnici je prilikom predstavljanja ugostio svoje saborske zastupnike Ninu Raspudića i Marina Miletića. U razgovoru smo pokušali doznati kakvi su mu planovi s ovom parlamentarnom strankom na području naše županije te kako komentira aktualna dnevno-politička zbivanja, velike projekte poput brze ceste i RCGO-a Piškornica te vidi li izlaz iz političke apatije koja sve više pogađa njegove vršnjake.

PL: Nedavno ste predstavljeni kao koordinator Mosta za našu županiju. Što će biti vaš zadatak u nadolazećem vremenu? U kakvom su stanju općinske, gradske i županijska organizacija?

Primarni mi je zadatak reorganizacija i konsolidacija organizacije na razini županije, što naravno uključuje gradske i općinske organizacije. Po završetku reorganizacije predstavit ćemo nove ljude koji će biti predvodnici pozitivnih promjena u svojim lokalnim zajednicama. Najveći broj članova, što je i za očekivati prema broju stanovnika, dolazi iz Koprivnice i Križevaca i već aktivno rade na raznim inicijativama. Pridružuju nam se novi članovi iz svih dijelova županije, koji će također sudjelovati u inicijativama na razini županije, ali i provoditi inicijative u svojim općinama. Većinom su to ljudi bez političkog iskustva, ali velikog srca, koji će svojim znanjem i radom doprinijeti razvoju i dobrobit zajednice. Okupili smo kvalitetne ljude, stručnjake iz različitih područja koji će moći dati kvalitetne prijedloge za razvoj naše županije. Prijevremeni izbori u stranci na razini županije trenutno nisu u planu, no ako se ukaže potreba, održat će se. Most funkcionira na demokratskim načelima, kako prema van, tako i interno.

PL: Na političkoj ste sceni relativno kratko, tko je Tomislav Šipek? Koje su vaše ambicije pa i planovi kroz Mostovu platformu?

Radim u Belupu na poziciji specijalista za integraciju i razvoje procesa. Aktivno sam se bavio brdskim biciklizmom i latino-američkim plesovima, ali nakon rođenja sina sve to je palo u drugi plan tako da sada većinu slobodnog vremena povodim s njim. Dosta dugo sam pratio rad Mosta, a konačnu odluku da se aktivno uključim baš u Most donio sam nakon potresa na Banovini. Dok se većina političara došla samo slikati kako bi prikupili političke poene, članovi Mosta, predvođeni saborskim zastupnicima, u tišini su tjednima bili na prvoj liniji i pomagali ljudima. Političari bi trebali biti sluge narodu i boriti se za njihov boljitak, a ne obrnuto. Odluka da se javno aktiviram nije bila laka, jer je politika u Hrvatskoj jako prljava. Jednostavno je došao trenutak u kojem više nisam mogao pasivno promatrati situaciju u kojoj se nalazi moja zemlja i odlučio sam pokušati nešto promijeniti. Od stranke jedino očekujem da se nastave boriti kao i do sada. Od članova očekujem da se bore za dobrobit svih građana, ništa više, ni manje. Što se tiče birača, pozivam ih, bez obzira koju političku opciju podržavaju, da nam se obrate bez zadrške, naša vrata su uvijek otvorena. Cilj nam je na sljedećim lokalnim izborima biti opcija koju vrijedi izabrati, a svojim aktivnostima to ćemo i dokazati.  

PL: Ispred Mosta u Županijsku skupštinu ušli su Zdravko Matotan i Željko Brček. Prošli ste izborni prag i sad su oni dio vladajuće većine.

Da, osvojili smo dva mandata, ali nemamo predstavnike u Skupštini. U županijsku skupštinu s liste Mosta ušli su nezavisni kandidati Zdravko Matotan i Željko Brček. S obzirom na to da smo ih podržali kao kandidate za župana i dožupana, pripale su im i vodeće pozicije na listi za Županijsku skupštinu. Ubrzo nakon izbora Matotan i Brček krše sve postignute dogovore i u potpunosti prekidaju svu komunikaciju s Mostom. Nažalost, postali su žetončići Darka Korena i HDZ-a. Svojim postupcima izgubili su bilo kakvu mogućnost daljnje suradnju s Mostom. Isto tako, želim podsjetiti na odluku predsjedništva, prema kojoj se Most u potpunosti ograđuje od cjelokupnog djelovanja Zdravka Matotana i Željka Brčeka u Županijskoj skupštini. Njihovi postupci uvelike su narušili povjerenje birača, ali siguran sam da ćemo to povjerenje uspjeti vratiti.  

PL: U Koprivnici ste predvodili stranku na izborima za Vijeće, dobili ste 3,63 posto – koliki je potencijal vašeg biračkog tijela u Koprivnici i što biste morali napraviti kako biste podigli popularnost i ušli u Vijeće?

Izbore za Gradsko vijeće odradili smo praktički bez ikakve kampanje. Sav trud uložili smo u kandidata za župana i listu za Županijsku skupštinu. Ja kao nositelj liste, kao ni većina članova nismo bili javno eksponirani i bilo bi nerealno očekivati neki veliki uspjeh. Potencijal u Koprivnici izrazito je velik. Izlaznost na zadnjim lokalnim izborima u Koprivnici bila je ispod 39 posto. Kad bismo pitali ostalih 61 posto građana zašto nisu izašli na izbore, većina bi vam odgovorila da nemaju za koga glasati. Iako nemamo predstavnike u lokalnoj i područnoj samoupravi, pokazat ćemo da je moguće pokrenuti pozitivne promjene na lokalnoj razini. Podrška na razini grada, ali isto tako i na razini županije, konstantno raste, posebno kod mlađe populacije.  Spomenuo sam da pripremamo mnoge inicijative, a prva koja će biti pokrenuta u Koprivnici bit će usmjerena na naše najveće blago, a to su naša djeca. Radimo završne pripreme, a javno predstavljanje inicijativa bit će u sljedećih nekoliko tjedana. Također, ono što smatram da je najvažnija razlika između Mosta i političkih stranaka koje djeluju u Koprivnici, je ta što ne planiramo ulaziti u dnevno-politička prepucavanja. Borit ćemo se za stvari koje je moguće promijeniti u gradu. Prepustit ćemo da naša djela govore umjesto nas i siguran sam da će građani to prepoznati.

PL: Pratite sigurno i rad župana i njegove većine i rad oporbe u županiji, što su po vama pozitivne strane, a što negativne u dosadašnjem radu vladajućih, a potom pozitivne i negativne oporbenih stranaka?

Pratim rad vladajućih i oporbe u županiji, ali u ovom trenutku ne bih previše komentirao njihove postupke. Kao što sam ranije naveo, ne zanimaju nas prepucavanja s ostalim političkim strankama, iako je nažalost to postao dio političkog folklora. Bit ćemo konstruktivni, davati prijedloge za poboljšanje života građana. Isto tako, podržat ćemo svaki dobar projekt bez obzira na to s koje strane političkog spektra dolazi. Nažalost, propustile su se brojne prilike koje su mogle podići kvalitetu života u gradu i županiji, samo zato što ih je predložila „druga“ strana. Svim političkim akterima primarni cilj trebao bi biti boljitak građana. Smatram da je potrebna puno bolja suradnja između vladajućih i oporbe kako bi se što brže i kvalitetnije realizirali novi projekti na području županije.

PL: Brojni su projekti pred nama, no dva najveća su pod upitnikom. To su brza cesta i RCGO Piškornica. Kakav je stav Mosta pa i vaš osobno po tom pitanju?

Mnogi su izgleda zaboravili da je upravo Most u Saboru pokušao progurati brzu cestu do Koprivnice, ali je upravo odlučujući glas protiv bio od političara iz naše županije. Brzu cestu najavljuju sve političke opcije, praktički od osamostaljenja Republike Hrvatske. Prvenstveno prije svakih izbora, ali eto, uvijek se pojavi neki problem pa se sve ponovo odgađa i tako u krug. Rasterećenje državne ceste D41 uvelike bi utjecalo na sigurnost stanovnika i na kvalitetu života u mjestima kroz koja ona prolazi. Veliki broj građana Koprivnice i okolnih naselja putuje na posao u Zagreb te bi njima završetak brze cesta možda i najviše značio. Značajno bi se skratilo vrijeme putovanja koje bi putnici sigurno vrlo rado iskoristili za druženje s obitelji. Ne vjerujem da će brza cesta biti realizirana tako dugo dok se ne dogode ozbiljne političke promjene u županiji i samoj Koprivnici. Da se brza cesta i dovrši, što bi naši lokalni političari imali za najavljivati i oko čega bi se svađali? Što se tiče Piškornice, nemam dojam da su Koprivničanci previše zainteresirani za ogromnu količinu smeća koje se dovozi. Jedino su se naši političari borili da se smeće dovozi u naše dvorište, što su ostale županije dočekale sa oduševljenjem. Grupa aktivista već dugo ukazuje na probleme vezane uz Piškornicu, ali nikad nisu dobili veću podršku građana. Na rubu grada imamo veliku ekološku bombu. Nažalost, većina stanovnika nije svjesna dugoročnih negativnih posljedica na okoliš, a samim time i na sve nas. Rekao bih da sam ekološki osviješten i podržavam inicijative koje su usmjerene prema zaštiti okoliša i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Tu bih posebno istaknuo Zelenu čistku kojoj se svake godine priključuje sve veći broj građana. Iako je zalaganje udruga i građana za svaku pohvalu, premalo se postavljaju pitanja što rade institucije koje bi trebale spriječiti ilegalno odlaganje otpada, kao i institucije koje bi trebale educirati građane o štetnosti odlaganja otpada na mjesta koja za to nisu predviđena. S obzirom na to da svi plaćamo komunalne usluge, pitanje je zašto komunalne tvrtke same ne rade sanaciju i zašto jedinice lokalne samouprave tom ne pridaju potrebnu pažnju. Svi zajedno moramo se brinuti o okolišu i razmisliti u kakvom stanju ostavljamo prirodu svojoj djeci.

PL: Koji su ključni programski detalji vaše stranke za Koprivnicu i Županiju – što nudite drukčije od već poznatih stranačkih aktera?

Vjerujem da su HDZ/Mreža i SDP sami svjesni čemu pridaju premalo pažnje, a svjesni su i svi građani, zato je i izlaznost na prošlim izborima bila toliko niska. Mi ćemo davati prijedloge na koji se način mnoge stvari mogu poboljšati, a građani će na sljedećim izborima pokazati tko se koliko brinuo o njihovim potrebama. Fokus Mosta na razini županije definitivno će biti na poduzetništvu i privlačenju investicija. Koprivičko-križevačka županija pala je na 13. mjesto po BDP-u po stanovniku. Prestigle su nas Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija. Imamo velik pad broja zaposlenih, a susjedne županije porast. To nije nešto što se dogodilo tijekom ovih zadnjih kriznih godina, stabilno nazadujemo već više od 20 godina. Potrebno je osigurati povoljnu poduzetničku klimu, a kao primjer bih svakako istaknuo Prelog. Potrebno je bolje iskoristiti europske fondove. Povučene investicije, iako se radi o velikim iznosima, neće donijeti značajan gospodarski rast. Svakako treba pohvaliti ono što je dosad odrađeno, ali potrebno je puno više i puno brže. Ovakva prilika više se neće ponoviti i treba je maksimalno iskoristiti. Tu je naravno i brza cesta, Piškornica i općenito briga za okoliš. Transparentnost, potpuna digitalizacija i efikasnost institucija su također glavni ciljevi. Građani moraju u svakom trenutku imati uvid na što se njihov novac troši. Digitalizacijom se mogu optimizirati i ubrzati postojeći procesi, a i smanjiti troškovi. Posebnu brigu vodit ćemo oko djece i mladih. Svakom djetetu mora se omogućiti upis u vrtić i osigurati mogućnost produljenog boravka. Iskreno se nadam da se ove godine u Koprivnici neće ponoviti ista situacija kao prošle, kada je velik broj jasličara i vrtićaraca ostao bez adekvatnog smještaja. Mladima se moraju osigurati više i raznovrsnije slobodne aktivnosti, a potrebno ih je i bolje pripremiti za vremena koja dolaze. Građanima u zlatnoj životnoj dobi također je potrebno osigurati odgovarajući smještaj. Samo na listi čekanja za Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica nalazi se gotovo 2600 ljudi. Ako javni sektor to nije u mogućnosti realizirati, potrebno je pomoći poduzetnicima da otvore nove i prošire postojeće kapacitete. Ovo je samo mali dio stvari za koje ćemo se zalagati. U apsolutno svim područjima je potreban napredak.

PL: Kakav je vaš stav o odnosu države, HDZ-ove Vlade prema našem kraju? Mnoge stvari smo si morali sami izgraditi dok su drugi dobivali besplatno, koliki je zapravo utjecaj naših političara na centralnu vlast?

Odnos države prema našem kraju sukladan je zalaganju svih naših dosadašnjih političara. Smatram da nije nužno imati ministre, pomoćnike i veliki broj saborskih zastupnika kako bi se pokrenuli projekti u našem kraju. Kvalitetna rješenja donijeti će rezultate, bez obzira na to tko je na vlasti u državi. Situacija i jest ovakva jer svatko tko dođe na ikakvu poziciju vuče samo za svoje. Ako želimo naprijed, to se mora promijeniti. Ne bih se složio da je netko nešto dobio besplatno, sve su to platili građani kroz poreze, prireze i razna davanja. Građani i poduzetnici financiraju državu i lokalnu samoupravu. Činjenica je da se sredstva troše nerazmjerno, često besmisleno i da se pogoduje određenim subjektima čije su cijene gotovo uvijek prenapuhane, ali što smo birali, to i imamo.

PL: Predstavnik ste mlađe populacije političara, mislite li da su vaši vršnjaci premalo zainteresirani za politiku i zašto? Jesu li razočarani, imaju li pravo kad odlaze u inozemstvo ili mislite da se vrijedi boriti?

Postoji jako velika averzija mladih prema politici i to, s obzirom na političku klimu, nije ništa čudno. Mito i korupcija na sve strane, ako imaš pravu stranačku knjižicu, sva se vrata otvaraju. Mladi imaju puno veći pristup informacijama nego prijašnje generacije, vide sve što se događa, svjesni su tko je za to odgovoran i zbog toga ne žele imati nikakvog dodira s politikom. Svako sam bira svoj put i razumijem ljude koji odlaze. Cijelo vrijeme se pokušava progurati priča da ljudi odlaze samo zbog veće plaće. Ali to je samo jedan od razloga, koji često nije presudan. Odlaze jer živimo u nesređenom sustavu s korumpiranim političarima, lokalnim moćnicima koji vedre i oblače, neefikasnim javnim službama i tako dalje…Stvarno je tužno čuti od učitelja i profesora da većina učenika i studenata planira napustiti zemlju nakon završetka školovanja. Razmjer egzodusa bit će puno veći od onog koji se prognozira, ako se stvari brzo ne počnu mijenjati na bolje. Ali, na sreću, pojavio se Most. Pokazali smo da su promjene moguće, iako se do njih teško dolazi, a to su mladi i prepoznali. Sudjeluju kao volonteri u našim inicijativama, pristupaju u članstvo i sve se više aktiviraju. Potrebno je mladima dati priliku da pokažu sve što znaju i mogu, omogućiti im uvjete da svojim znanjem poguraju Hrvatsku prema naprijed. Pitali ste mislim li vrijedi li se boriti. Ne samo da se vrijedi boriti, nužno je da se borimo. Bez borbe neće biti promjena, svatko od nas mora dati svoj obol ako želimo da se situacija poboljša. Naši su se očevi borili oružjem kako bismo mi imali luksuz da se, eto, borimo jednostavno riječima.

PL: Kakvi su vaši stranački kolege Grmoja, Petrov i Raspudić političari, pričate li s njima o našem kraju, koliko uopće dobro poznaju prilike u Koprivničko-križevačkoj županiji?

Većina ljudi se iznenadi kada ih upozna uživo. U saboru vidimo žustre borce protiv korupcije, spremne na okršaj s političkim elitama i raznim interesnim skupinama. Ali to su zapravo iznimno pristupačni ljudi koji saslušaju svakoga bez ikakvih predrasuda. Tu bih spomenuo i Marina Miletića koji nas je nedavno posjetio u Koprivnici. Čovjek pun pozitivne energije, koji u potpunosti daje sebe za svoja uvjerenja. Vodstvo stranke je vrlo dobro upoznato sa stanjem, ne samo u našoj županiji, već i sa stanjem na cijelom sjeveru. Spremni su pomoći u svakom trenutnu i imaju puno razumijevanja za nas početnike koji smo se tek uključili u političke vode.

Spomenuo bih i koordinatora za regiju Sjever Josipa Matića, koji radi na čvrstom povezivanju županijskih organizacija kako bismo kroz suradnju iznjedrili što bolje ideje. Nužna je razmjena znanja i iskustava, ne smijemo se ograničavati samo na našu županiju. Ako se nešto bolje odrađuje u nekom drugom gradu, općini ili županiji, zašto to ne bismo primijenili i kod nas?

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KRIŽEVCIMA

Auto završio na krovu, vozač i putnici odšetali s mjesta događaja. Jedan teško ozlijeđen

MEĐIMURSKI PODUZETNIK ČEKA NOVI GUP

Garaže vile Lendvaj se uskoro ruše, zgrada i dalje na čekanju

brza intervencija đurđevačkih vatrogasaca

FOTO U Đurđevcu se zapalio automobil, gasili ga vatrogasci


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati