Novi projekt u našem gradu: Bivše spavaonice vojarne mjesto zadružnog stanovanja!

Nekadašnje spavaonice bivše križevačke vojarne još uvijek nisu u novoj funkciji. Poliklinika Medikadent u međuvremenu je odustala od projekta, zbog čega je sudbina prostora na prvom i drugom katu, odnosno potkrovlju zgrade na Trgu svetog Florijana i dalje ostala „u zraku“. To je pitanje, između ostaloga, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća pokrenuo HDS-ov vijećnik Denis Maksić, postavivši pitanje gradonačelniku ima li kakvih planova vezanih uz te prostore.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Podsjetimo, za spomenute je prostore Grad Križevci još prije pet godina potpisao ugovor s Poliklinikom Medikadent, a kojim su prenesena prava građenja. Navedena je pokliklinika tamo trebala širiti svoje poslovanje, budući da ionako posluje u sklopu iste zgrade. Planirali su adaptirati prvi i drugi kat te potkrovlja radi obavljanja djelatnosti pružanja obrazovnih, zdravstvenih i terapijskih usluga i smještajnih kapaciteta u zdravstvu. No, kako su nam potvrdili iz Ureda gradonačelnika, navedena je poliklinika nedavno odustala od projekta, zbog čega su prostori ostali slobodni za drugu namjenu.

– Neka su nam sredstva odobrena u kontekstu stambene zajednice i gledamo taj prostor koji je zaista velik. Riječ je o otprilike tri tisuće kvadrata koje nije nužno privesti u svrhu jednog projekta. Pokušavamo pronaći neko obuhvatnije rješenje – rekao je tada Rajn, podsjetivši na nedavno predstavljeni projekt zadružnog stanovanja koji je trenutno u tijeku.

Zanimljivost u vezi projekta je trenutak u kojem se on provodi, jer se radi o modelu stanovanja kakvo se službeno ne prakticira u Hrvatskoj, a koji podrazumijeva vlasništvo i upravljanje nekretninama kroz zadrugu, čime bi se , između ostalog, smanjili troškovi stanovanja i podigla kvaliteta života. U tijeku je pilot-projekt kojim bi se utvrdila mogućnost implementiranja novog modela stanovanja u Hrvatskoj, sukladno s našim pravnim i ostalim mogućnostima. Poslali smo upit na adresu Grada Križevaca na koji bi se točno način spomenuti prostori bivše spavaonice implementirali u spomenuti pilot-projekt, koji je, dodajmo, sufinanciran u okviru programa Europske unije. U odgovoru su nam pojasnili kako će ti prostori poslužiti upravo za provođenje tog projekta.

– Kroz 19 mjeseci trajanja projekta provest će se predavanja i radionice s predavačima iz inozemstva koji će prenijeti svoja uspješna iskustva osnivanja stambenih zadruga. Nadalje, stvorit će se svi preduvjeti da se uspostavi stambena zadruga u Križevcima, istražit će se pravne i financijske mogućnosti, napraviti studija izvodljivosti te održati radionica sa zainteresiranim građanima koji bi htjeli svoje stambeno pitanje riješiti kroz stambenu zadrugu pri čemu im se ujedno pruža jedinstvena mogućnost da sudjeluju u projektiranju. Predviđeni prostor bit će upravo bivše spavaonice – stoji u odgovoru Grada.

Podsjetimo kako je Nositelj projekta  Zadruga otvorena arhitektura, a Grad Križevci i Zadruga za etično financiranje su partneri.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI