Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OD NOVE GODINE REGISTAR UGOVORA O DOŽIVOTNOM I DOSMRTNOM UZDRŽAVANJU

Odzvonilo “dobroćudnim” pružateljima uzdržavanja koji iskorištavaju umirovljenike

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju u današnje su vrijeme jedan od najučestalijih načina na koji si usamljeni umirovljenici odluče osigurati pomoć i skrb kada više ne mogu brinuti sami o sebi ili znaju da to uskoro neće moći. No pritom su vrlo često nesvjesno izloženi muljažama, čega uglavnom nisu niti svjesni sve dok ne postane prekasno. Takvi ugovori, kojih se godišnje potpiše oko sedam tisuća, podrazumijevaju prijenos imovine koju starija osoba ima u vlasništvu na naizgled dobroćudne pružatelje uzdržavanja. Međutim, među njima je začuđujuće velik broj onih kojima na prvom mjestu nije dobrobit umirovljenika već stjecanje vlasništva nad njihovim nekretninama, i to čim je prije moguće.

Dakle, jednim potpisom starije osobe mogu izgubiti ne samo skrb i njegu, već i krov nad glavom, no to bi se od 1. siječnja iduće godine moglo promijeniti jer će na snagu stupiti Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Naime, osnovna razlika između ugovora o doživotnom uzdržavanju i ugovora o dosmrtnom uzdržavanju je trenutak prijenosa imovine ili dijela imovine na davatelja uzdržavanja. Kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, koji su posebno rizični, imovina primatelja uzdržavanja prelazi na davatelja uzdržavanja za života primatelja uzdržavanja, dok se kod ugovora o doživotnom uzdržavanju imovina na davatelja prenosi u trenutku njegove smrti.

Istraživanje Ureda pučkog pravobranitelja od prije nekoliko godina pokazalo je da čak tri od pet umirovljenika koji su potpisali takve ugovore prethodno nisu zatražili nikakav pravni savjet, zbog čega je upitno jesu li bili upoznati sa svim mogućim posljedicama. Starija osoba kojoj je pomoć potrebna u ranjivom je i nepovoljnijem položaju zbog svoje dobi i zdravstvenog stanja te je treba zaštititi od potencijalnih muljatora koji u tome vide priliku da se dobrano financijski okoriste. Izmjene Zakona o obveznim odnosima, kojima su spomenuti ugovori o uzdržavanju regulirani, donose značajne promjene. Od Nove će se godine puno bolje kontrolirati pa će možda biti i manje prevara ranjivih umirovljenika. Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju prijedlog je pučke pravobraniteljice koji je prvo predstavljen u Vladi, a prihvatili su ga i saborski zastupnici.

U Registru će se voditi evidencija o tome je li neka osoba već sklapala ili raskidala ugovore o uzdržavanju, bila u sporu ili nekim drugim neželjenim situacijama koje značajno mogu narušiti povjerenje. Vodit će ga javnobilježnička komora i sud dok će jedna osoba moći sklopiti najviše tri takva ugovora, čime bi zlouporaba ugovora trebala biti znatno manja s obzirom na to da nije ni realno da ih jedna osoba sklopi recimo šest i adekvatno brine o svim starijim osobama. U svrhu lakšeg razumijevanja, ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju dodaje se i nastavak „uz istovremeni prijenos imovine”, a ugovoru o doživotnom uzdržavanju, nastavak „uz prijenos imovine nakon smrti”.

– Ovim se izmjenama i dopunama Zakona o obveznim odnosima mijenjaju nazivi ugovora na način da sam naziv ugovora odražava njegovu bit u odnosu na prijenos imovine na davatelja usluga. Cilj je na taj način otkloniti moguće zabune u praksi – rekao je na 19. sjednici Hrvatskog sabora državni tajnik Juro Martinović. Pružat će se i dodatna zaštita primatelju dosmrtnog uzdržavanja na način da se propisuje obaveza osnivanja osobne služnosti prava stanovanja u korist primatelja dosmrtnog uzdržavanja, osim u slučaju ako se primatelj uzdržavanja tome izričito protivi.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NATJECANJE SE ODRŽALO U KUTINI

FOTO S njima nema šale, sestre Gabriela i Dorotea državne su prvakinje u boksu

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest

Radi se o igru Loto 7

Koprivničanac pogodio “šesticu” i zaradio pozamašnu svotu

Ovaj se vjerojatno pripremao za post na Veliki petak

FOTO Upali mu u dom, i u škrinjama našli preko 100 kila ribe, slijedi optužnica

Uručeni novi ugovori iz projekata Zaželi - prevencija institucionalizacije

Za osam programa osigurano više od sedam milijuna eura

POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENIKE ŽUPANIJSKE UPRAVE

Narasla osnova za obračun plaće, božićnica, regres…

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati