Okcipitalna neuralgija – jaka bol u zatiljnom dijelu glave

Okcipitalna neuralgija podrazumijeva jaku bol u zatiljnom dijelu glave (obično na mjestu gdje završava rast kose između vrata i glave). Relativno je rijetka u kliničkoj praksi.

Opisuje se kao izuzetno jaka, obično jednostrana, paroksizmalna, oštra ili probadajuća bol koja ponekad može biti praćena smanjenim osjetom u tom području ili ‘osjećajem kao da prolaze trnci’ te je često povezana s preosjetljivošću u tom području. Jedno od glavnih obilježja je da bol može biti potaknuta nekim nebolnim stimulansom (češljanje, dodir, hladni zrak, vjetar). Ponekad bolesnici izbjegavaju pomicanje vratom radi provociranja boli. Neurološki status u tih je bolesnika uredan. Ako postoji neurološki ispad, to predstavlja alarm za dodatnom dijagnostičkom obradom.

Dijagnoza okcipitalne neuralgije postavlja se na temelju tipične kliničke slike. Jedna od mogućnosti potvrde dijagnoze je lokalna blokada okcipitalnog živca anestetikom. Prema Međunarodnoj klasifikaciji glavobolje iz 2019. potrebno je zadovoljiti sljedeće kriterije za postavljanjem dijagnoze: jednostrana ili obostrana bol u području okcipitalnog živca, bol ima barem dvije od tri sljedeće karakteristike: paroksizmalne atake boli trajanja nekoliko sekundi do minuta, jak intenzitet boli, probadajuća ili oštra bol. Bol je povezana s promijenjenim osjetom u tom području (dodir izaziva bol). Sljedeće je preosjetljivost u tom području te triger točke, a nestaje prilikom aplikacije lokalnog anestetika.

Prilikom obrade potrebno je napraviti magnetsku rezonancu mozga i vratne kralježnice. Okciptalnu neuralgiju moguće je liječiti antiepileticma. U slučaju nedjelotvornosti moguće je učiniti blokadu okcipitalnog živaca pomoću anestetika i kortikosteroida. Potvrda dijagnoze je gubitak boli koji može potrajati mjesecima. U novije vrijeme postoje radovi gdje se uspješnom pokazala aplikacija 50 jedinica botulinskog toksina u tom području. U obzir dolaze i neurokirurške metode. (zdravobudi.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI