Oko geotermalne elektrane niče poslovna zona od 15 hektara

Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec prije tri godine osnovale su tvrtku Bukotermal u kojoj 85 posto udjela ima Županija, a 15 posto Općina. Sredinom 2020. javili su se na natječaj za obavljanje istražnih radova na geotermalnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak.

– Moram reći da je konkurencija tada bila vrlo jaka jer javile su se i tvrtke iz Turske, pa čak i s Filipina, znači potencijalni strani investitori bili su jako zainteresirani, budući da su vani itekako dobro upoznati s vrijednošću geotermalnih izvora. No ipak smo prošli mi, jer imali smo kvalitetan plan na kojem smo prije toga radili gotovo dvije godine. I tako smo postali ovlaštenici istražnog geotermalnog prostora Lunjkovec-Kutnjak – podsjeća Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec.

Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec/Nikola Wolf

Na tom su području dvije bušotine za koje se upravo privode kraju glavni projekti za remont i ispitivanje.

– Nakon što temeljem izrađenih projekata dobijemo lokacijsku dozvolu, počet ćemo i s remontom te ispitivanjem bušotina. Postavit će se remontni toranj koji će ostati tu oko mjesec i pol dana. Jedna će se bušotina ispitivati na proizvodnju, a druga na utiskivanje. Nakon toga od Ministarstva gospodarsva očekujemo ugovor o eksploataciji i to je ono ključno što naša Županija i Općina žele postići u prvoj fazi – ističe Marković.

Istraživanja će Varaždinsku županiju i općinu Mali Bukovec stajati oko 20 milijuna kuna. Već sada je poznato da se temperatura vode na proizvodnoj bušotini kreće od 140 do 145 stupnjeva. Druga je pak vrlo porozna, zbog čega će biti odlična za utiskivanje vode i separiranih plinova koji će se vraćati u nju. I nakon toga moglo bi se početi s izgradnjom prve manje geotermalne elektrane.

Geotermalni izvor u Lunjkovcu/Podravski list

– Kada definiramo mjesto novih bušotina, napravit će se još jedna veća geotermalna elektrana  od 10 MW. Budući da će one proizvoditi ogromne količine topline, već sad razmišljamo o sustavima koji bi tu toplinu koristili. Tako oko geotermalne elektrane na površini od 15 hektara planiramo izgraditi poslovnu zonu i dio topline transportirati do naših proizvođača cvijeća, što će im, s obzirom na visoke cijene grijanja, biti od velike koristi. Pokrili bismo time i Općinu Veliki Bukovec u kojoj je još više cvjećara nego u našoj. Također, tom bismo energijom grijali i javne objekte kao što su škola, vrtić i zdravstvena stanica – ističe načelnik Općine Mali Bukovec. Potreban novac pokušat će dobiti iz EU fondova. Također, dobar vjetar u leđa im je i činjenica što je projekt iskorištavanja geotermalnih izvora Lunjkovec-Kutnjak ušao i Vladin Razvojni sporazum Sjever odnosno postao dio popisa najvećih projekata koji će biti realizirani na području Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

Foto: Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI